2011 m. lapkričio 8 d., antradienis

Morkų pyragas


Ilgai ieškotas morkų pyrago receptas. Išbandytas ne vienas, keli daugiau mažiau pavykę, tačiau vis kažko trūko. Puikiai pyragą papildo užpilas, kuris skaniausias ir dažniausiai nuvalgomas ką tik ištraukus kepinį iš orkaitės :).

Morkos vertinamos labiausiai dėl jose esančio karotino. Įdomus faktas, kad valgant pjaustytas morkas, karotino gaunama tik 5 proc., o iš tarkuotų morkų organizmas jo pasisavina 20 proc. Todėl morkas reikia valgyti smulkiai sutarkuotas.

Pyragui reikės:
100 g sviesto,
1 stiklinės cukraus,
2 kiaušinių,
1,5 stiklinės smulkiai tarkuotų morkų,
5 – 6 šaukštų kokosų grietinėlės,
2 stiklinių miltų,
1,5 šaukštelio kepimo miltelių,
žiupsnelio citrinos ar apelsino žievelės,
½ šaukštelio malto cinamono,
½ šaukštelio malto muskato,
30 – 40 g sviesto (užpilui),
3 šaukštų cukraus (užpilui),
šlakelio grietinėlės (užpilui),
200 – 250 g migdolų plokštelių (užpilui).

Kambario temperatūros sviestą išsukam su kiaušiniais ir cukrumi. Suberiam cinamoną ir muskatą, nutarkuotas žieveles. Sukrečiam morkas ir pilam kokosų grietinėlę. Viską gerai išmaišome.

Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir suberiam į skystą masę. Išmaišome.

Tešlą sukrečiam į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir pašauname į 180 °C įkaitintą orkaitę 50 min.

Kol pyragas kepa pasiruošiam užpilą. Į išlydytą sviestą pilam grietinėlę ir beriam cukrų bei migdolų plokšteles. Gerai išmaišome ir pakaitinam iki cukrus ištirps. Likus 10 min. iki kepimo pabaigos pilam masę ant pyrago viršaus, paskirstome ir padidinam temperatūrą iki 200 °C.


Skanaus ir pasisavinkim karotiną!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą