2012 m. sausio 3 d., antradienis

Vokiškas kalėdinis pyragas „Stollen“


Šventės baigėsi. Ir aš jau laukiu pavasario, kuris žadamas labai labai greitai :). Bet iki pavasario dar liko ne tik laiko, bet ir įvairiausių skanėstų. Šiais metais susigundžiau kepti vokišką kalėdinį pyragą ir likau juo labai labai patenkinta. Ypač puikus kvapas!

“Stollen” pyrago istorija siekia 1427 m., kuomet kalėdinis skanėstas buvo iškeptas iš miltų, mielių, aliejaus ir vandens. Tik vėliau buvo duotas leidimas naudoti sviestą. Pailga pyrago forma ir gausus cukraus pudros kiekis simbolizuoja kūdikėlį Jėzų baltuose vystykluose.

Pyragui reikės:
500 g miltų,
9 g sausų mielių,
70 g cukraus,
100 ml pieno,
200 sviesto,
150 g džiovintų spanguolių,
100 g lazdyno riešutų,
50 g cukruotų imbierų,
50 g datulių,
50 g džiovintų abrikosų,
1 apelsino žievelės,
1,5 šaukštelio prieskonių (cinamono, kardamono, gvazdikėlių),
50 – 60 ml juodojo romo,
200 g marcipano masės,
50 g sviesto (pyrago viršui),
cukraus pudros (pyrago viršui).

Spanguoles užpilame romu ir paliekame per naktį.

Į šiltą pieną beriam mieles, šaukštą cukraus ir porą šaukštų miltų. Viską išmaišome ir paliekame šiltai iki masę suputos ir pakils.

Kambario temperatūros sviestą išsukam su cukrumi. Beriam miltus ir krečiam pakilusią masę. Išminkome tešlą ir pridengtame dubenyje šiltai paliekam kilti apie 1 valandą.

Į „pasigėrusias“ spanguoles beriam maltus riešutus, smulkintą imbierą, datules, abrikosus, nutarkuotą apelsino žievelę ir prieskonius. Išmaišome ir gerai įminkome į pakilusią masę.

Iš tešlos formuojam stačiakampį. Vienoje jo pusėje dedam marcipano juostelę. Lenkiam beveik per pusę. Kitą tešlos dalį užlenkiam ant viršaus. Įsivaizduokite, kad vystome kūdikį :). Rankomis šiek tiek paformuojam, kad pyrago galai nebūtų labai ploni.

Pyragą paliekam 20 – 30 min. pailsėti ir pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę apie 50 min.

Iškepusį traukiame lauk ir paliekame šiek tiek atvėsti. Tuomet sutepame tirpintu sviestu ir gausiai apibarstome cukraus pudra.

Pyragą įsukame į foliją ir sandariai laikome apie 2 – 3 savaites iki švenčių.


Skanaus ir šventės baigėsi!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą