2012 m. gegužės 9 d., trečiadienis

Skandinaviškai paruošta lašiša - Gravlax


Mėgstame lašiša. Dažniausiai ją kepame, tačiau šį kartą, iš žuvies parduotuvės "Katino dienos", nusipirkus puikų gabaliuką, dalis jo buvo paruošta kitaip.

Gravlax ruošdavo žvejai, kurie pasūdytą žuvį užkasdavo smėlyje ir palikdavo fermentuotis ilgesnį laiką. Žodis „gravlax“ skandinaviškos kilmės, „grav“ reiškia „kapą“, o „lax“ – „lašišą“. Tad tiesioginis vertimas būtų „palaidota lašiša“.

Gravlax reikės:
200 - 250 g žalios lašišos filė su oda,
1 šaukštelio smulkios druskos,
1 šaukštelio cukraus,
pundelio krapų.

Žuvį nuplauname ir gerai nusausiname.

Sumaišome cukrų su druska ir gerai iš visų pusių įtriname lašišą.

Viršų pabarstome kapotais krapais.

Lašišą įsukam į maistinę plėvelę ir dedam į šaldytuvą 2 dienoms. Kartais gabaliuką apverčiame, kad marinatas vienodžiau pasiskirstytų. Marinuojant didesnį gabalą, žuvį reiktų prislėgti sunkiu daiktu.

Marinuotą žuvį pjaustome plonomis juostelėmis, mėgaujamės su citrina ar mėgstamu padažiuku ir salotomis.


Skanaus ir verta palaidoti lašišą!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą