2025 m. liepos 29 d., antradienis

Pekano riešutų sausainiai

Labai labai puikūs. Sandarioje dėžutėje ilgai išlieka traškūs ir skanūs.

Sausainiams reikės (12 - 15 vnt.):

250 g pekano riešutų,

120 g pilno grūdo avižinių dribsnių,

1 šaukštelio kepimo miltelių,

1 šaukštelio krakmolo,

50 ml alyvuogių aliejaus,

50 ml klevų sirupo,

30 g šokolado lašelių,

druskos.

 

Riešutus susmulkiname beveik iki miltų. Bet nedarome sviesto.

Maltus riešutus sumaišome su avižiniais dribsniais, kepimo milteliais, krakmolu, druska.

Į birų mišinį pilame aliejų ir klevų sirupą. Maišome kol visa masė bus drėgna.

Suberiame šokolado lašelius. Išmaišome.

Skardoje ant kepimo popieriaus formuojame sausainius. Kadangi masė biri, patogiausia tai daryti sausainių kepimo formelės pagalba. Masę drėgnais pirštais suspaudžiame formelėje ir atsargiai ją nukeliame.

Kepame iki 1600 C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Sausainius paliekame atvėsti ir sutvirtėti skardoje.



Skanaus ir reikia kantrybės!

2025 m. liepos 19 d., šeštadienis

Lapinių kopūstų traškučiai

Lapiniai kopūstai, kaip iš kosmoso – pernai paskutinius lapus iš sodo parsivežėme sausio mėnesį, jokie kopūstiniai baltukai jų nemėgsta, o ir jų garbanos kokios! Į troškinius jie keliauja drąsiai, bet šiemet atėjo eilė ir traškučiams, kurių receptų prieš keletą metų buvo pilnas internetas. Tapę traškučiais skoniu jie labai primena nori lapus.



Traškučiams reikės:

lapinių kopūstų,

aliejaus,

druskos ir pipirų,

mėgstamų žolelių.


Lapinius kopūstus nuplauname ir pašaliname storus kotus ir gyslas. Suplėšome gabaliukais. Gerai nusausiname – paskleidžiame ant rankšluosčio ir paliekame nudžiūti.

Kiekvieną gabaliuką iš visų pusių apglostome aliejuotomis rankomis. Pabarstome druska, pipirais, žolelėmis.

Vienu sluoksniu išdėliojame skardoje ir pašauname į iki 150 0C įkaitintą orkaitę. Džioviname apie 10 – 15 min. vis pažiūrint, apvartant ir išimant jau traškius.



Skanaus ir kokios garbanos!

2025 m. liepos 4 d., penktadienis

Apelsininis migdolinis pyragas

Be glitimo ir be laktozės. Toks klampus, kvepiantis žiemos šventėmis. Bet puikiai tinkantis ir vasaros metui.

Pyragui reikės:

4 kiaušinių,

60 g cukraus,

100 g alyvuogių aliejaus,

100 g augalinio jogurto,

300 g migdolų miltų,

1 didelio apelsino,

1,5 šaukštelio kepimo miltelių

žiupsnelio druskos.

 

Kiaušinius išplakame su cukrumi iki baltų putų. Pilame aliejų, jogurtą, beriame nutarkuotą apelsino žievelę. Viską gerai išmaišome.

Migdolų miltus sumaišome su kepimo milteliais, druska ir suberiame į skystą masę. Išmaišytą gana skystą masę pilame į kepimo popieriumi ištiestą formą.

Kepame 170 0C įkaitintoje orkaitėje apie 50 - 55 min. Tikriname mediniu pagaliuku.

Iškepusį pyragą dar šiltą subadome mediniu pagaliuku. Ant viršaus užpilame išspausto apelsino sultis ir paliekame kol jos susigers.



Skanaus ir tikrai kvepia!

2025 m. birželio 25 d., trečiadienis

Špinatų keksas

Kai vasara tokia lietinga ir vėsi – galima toliau kepti pyragus orkaitėje. Ypač kai špinatų sezonas!

Keksui reikės:

100 – 120 g šviežių špinatų,

3 kiaušinių,

100 g rudojo cukraus,

150 g alyvuogių aliejaus,

1 žaliosios citrinos,

250 g miltų,

2 šaukštelių kepimo miltelių,

1 šaukštelio vanilinio cukraus,

žiupsnelio druskos.

 

Švarius špinatus, aliejų ir citrinos sultis suplakame iki vientisos masės.

Atskirai suplakame kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Į jų masę pilame špinatų tyrę ir toliau plakame iki vientisos masės.

Sumaišome miltus su kepimo milteliais ir druska, ir dalimis sudedame į skystą masę.

Tešlą sudedame į kepimo popieriumi ištiestą formą ir pašauname į iki 170 0C įkaitintą orkaitę 40 - 45 min.

Iškeptą ir atvėsintą keksą puošiame šokoladu ir nutarkuota žaliosios citrinos žievele.



Skanaus ir lietus už lango!

2025 m. vasario 10 d., pirmadienis

Morkų keksas su varškės įdaru

Draugams pavaišinti reikia didelio kekso – nes draugų daug 😊



Keksui reikės:

Morkų tešlai:

200 g morkų (jau paruoštų),

250 g miltų,

50 g kukurūzų krakmolo,

100 g cukraus,

180 ml tirpinto sviesto,

4 kiaušinių,

1 šaukštelio cinamono,

2 šaukštelių kepimo miltelių,

druskos.

Varškės įdarui:

350 g varškės,

2 šaukštų graikiško jogurto,

15 g kukurūzų krakmolo,

1 kiaušinio,

1 šaukštelio vanilinio cukraus,

1 citrinos žievelės.

 

Morkas sutarkuojame smulkia tarka.

Kiaušinius išplakame su cukrumi, vaniliniu cukrumi, druska. Plakant pilame tirpintą ir atvėsintą sviestą. Įmaišome morkas.

Atskirai sumaišome miltus su kepimo milteliais, krakmolu ir cinamonu. Miltų mišinį per kelis kartus įmaišome į skystą masę.

Įdarui skirtus produktus sutriname iki vientisos masės.

Kepimo formą patepame sviestu ir pabarstome miltais. Sluoksniuojame tešlą: morkų tešlos sluoksnis, varškės įdaras, morkų tešlos sluoksnis. Masės neturėtų susimaišyti.

Kepame iki 180 0C įkaitintoje orkaitėje apie 50 min. Tikriname mediniu pagaliuku.

Iškepusį kepinį paliekame atvėsti skardoje. Puošiame išimtą iš kepimo indo ir visiškai atvėsintą.



Skanaus ir pyragas draugams!

2025 m. sausio 5 d., sekmadienis

Kūčiukai be glitimo

Tikrai būna ir skaniau, bet kam buvo aktualu – mielai sutrauškė dar iki Kūčių 😊

Kūčiukams reikės:

170 g migdolų miltų,

80 – 90 ml vandens,

2 šaukštų kokoso aliejaus,

2 – 3 šaukštų aguonų,

2 šaukštų chia sėklų,

1 šaukšto medaus.


Visus produktus sumaišome dubenyje ir suminkome vientisą rutulį. Jeigu masė per daug biri, galima papildomai įdėti kokoso aliejaus.

Tešlą įsukame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldymo kamerą 20 – 30 min.

Iš atvėsintos tešlos formuojame plonas trumpesnes juosteles ir pjaustome panašaus dydžio gabaliukais.

Kepame iki 180 0C įkaitintoje orkaitėje, kol kepiniai lengvai paruduoja.



Skanaus ir tai suvalgyta! 

2025 m. sausio 2 d., ketvirtadienis

Kūčiukai

Metus baigėme labai prasmingu darbu – prisidėjome prie medžiagos, skirtos įtraukti Kūčias į UNESCO paveldo sąrašą, ruošimo. Labai lauksime rezultatų, o kad receptas išliktų – reikia jį užrašyti.

Kūčiukams reikės:

9 - 10 g šviežių mielių,

3 - 4 šaukštų cukraus,

430 – 450 g miltų,

180 - 200 ml šilto vandens,

2 – 3 šaukštų aguonų,

2 šaukštų aliejaus (mažiau intensyvaus skonio), 

druskos.


Mieles ištriname su cukrumi ir 2 šaukštais miltų. Užpilame apie 100 ml vandens. Paliekame šiltai, kad mielės pradėtų veikti – suputotų.

Miltus sumaišome su aguonomis ir druska. Supilame likusį vandenį, aliejų ir mielių masę. Minkome iki tešla nelimpa prie rankų – jeigu labai reikia papildomai pilame vandens ar dedame miltų. Dubenį dengiame rankšluosčiu ir paliekame 1 – 2 val. šiltai, kad tešla pakiltų.

Iš tešlos formuojame plonas juosteles ir pjaustome panašaus dydžio gabaliukais.

Kepame iki 180 0C įkaitintoje orkaitėje, kol kepiniai lengvai paruduoja.



Skanaus ir tradicijos gyvos! 

2025 m. sausio 1 d., trečiadienis

Grikių miltų sausainiai su tahini ir šokoladu

Praėjusių metų mitybos pokyčiai kartais leidžia atrasti ir labai skanių kepinių.

Sausainiams reikės:

270 g grikių miltų (šviesių),

110 g tahini pastos,

80 g kokoso aliejaus,

60 g rudojo cukraus,

100 ml augalinio pieno,

1 šaukštelio kepimo miltelių,

½ šaukštelio sodos,

1 šaukštelio cinamono,

50 g šokolado lašelių,

žiupsnelio druskos.

 

Grikių miltus sumaišome su kepimo milteliais, druska, cinamonu ir soda.

Kambario temperatūros kokoso aliejų išsukame su tahini pasta, cukrumi. Pilame augalinį pieną ir gerai išmaišome.

Į skystą masę suberiame miltų mišinį. Išmaišome.

Suberiame šokolado lašelius. Masę permaišome ir formuojame sausainius.

Kepame iki 180 0C įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. arba kol lengvai paruduoja. Atvėsiname skardoje.



Skanaus ir šie skanūs!