Kad 2013-ieji būtų nenuobodūs!
2012 m. gruodžio 31 d., pirmadienis
2012 m. gruodžio 23 d., sekmadienis
Linų suktukai
Toli toli, mažame Taferroto
kaimelyje Vokietijoje gyvena Agnė. Kalėdoms ji kepa sausainius, kuriuos vadina
„linų suktukais“. Pavadinimas – dėl sausainių formos, nes į jų sudėtį jokie
linai neįeina.
Manoma, kad linai Lietuvoje
auginami apie 4000 metų, Egipte – 9000 metų. Pasaulyje suskaičiuojama apie 200
rūšių linų. Lietuvoje auginama 6 – 7 rūšys.
Sausainiams reikės (3 kepimo
skardos):
700 g miltų,
250 g sviesto,
4 kiaušinių,
15 g šviežių mielių,
200 ml pieno,
1 šaukštelio cukraus,
šlakelio grietinėlės,
perlinio cukraus.
Mieles ištriname su cukrumi ir
šlakeliu šilto pieno. Paliekame pakilti.
Į miltus dedam gabaliukais
pjaustytą šaltą sviestą ir peiliu kapojam iki susidarys trupiniai.
Mušam kiaušinius. Vieno
kiaušinio trynį atsidedam.
Į tešlą pilam mieles ir likusį
šiltą pieną. Suminkome tešlą.
Iš tešlos formuojam virveles,
kurias pavoliojam perliniame cukruje. Susukame.
Guldom į kepimo formą ir
paliekame apie 30 min. šiltai.
Sausainių viršų patepame
kiaušinio trynio ir gretinėles plakiniu bei papildomai pabarstome perliniu
cukrumi.
Pašauname į iki 180 °C įkaitintą
orkaitę 15 – 20 min.
2012 m. gruodžio 10 d., pirmadienis
Triušiena garstyčių padaže
Taip kartais ima ir netikėtai į
namus atkeliauja triušis J. Tuomet skubiai apklausiami visi draugai, peržiūrima, ką
įdomaus siūlo visažinis internetas ir skubama gaminti.
Triušio mėsa yra balta,
švelni, liesa. Ji lengvai virškinama, skoniu panaši į veršieną, struktūra – į
vištieną.
Patiekalui reikės:
apie 1 kg triušienos,
1 citrinos sulčių,
50 g sviesto,
1 poro,
3 – 4 skiltelių česnako,
apie 0,5 l sultinio,
apie 200 ml balto sauso vyno,
3 – 4 šaukštelių grūdėtųjų
garstyčių,
3 – 4 šaukštų grietinės,
2 – 3 šaukštelių ryžių miltų,
4 – 5 kvapiųjų pipirų,
žiupsnelio maltų juodųjų
pipirų,
kelių šakelių čiobrelio,
druskos.
Triušį, supjaustytą
gabaliukais, pabarstome maltais pipirais, druska ir marinuojam citrinos sultyse
per naktį.
Mėsą apkepame ant sviesto ir
sudedam į gilų puodą. Toje pačioje keptuvėje apkepame porą ir česnaką. Šiems
apkepus, pilam dalį sultinio, vyną, dedam garstyčias. Keptuvės turinį užpilam
ant triušienos. Statom puodą ant vidutinės ugnies. Metam kvapiuosius pipirus,
čiobrelius ir troškinam apie 1 val., kol mėsa bus minkšta ir lengvai atsiskirs
nuo kaulų.
Ištroškintą triušieną traukiam
iš puodo. Į skystį dedam grietinę. Gerai išmaišome. Padažą sutirštiname ryžių
miltais. Pagardiname druska ir pipirais.
Labai skanu ir bulvių koše.
Skanaus ir smagių netikėtumų!
Užsisakykite:
Pranešimai (Atom)