2025 m. vasario 10 d., pirmadienis

Morkų keksas su varškės įdaru

Draugams pavaišinti reikia didelio kekso – nes draugų daug 😊



Keksui reikės:

Morkų tešlai:

200 g morkų (jau paruoštų),

250 g miltų,

50 g kukurūzų krakmolo,

100 g cukraus,

180 ml tirpinto sviesto,

4 kiaušinių,

1 šaukštelio cinamono,

2 šaukštelių kepimo miltelių,

druskos.

Varškės įdarui:

350 g varškės,

2 šaukštų graikiško jogurto,

15 g kukurūzų krakmolo,

1 kiaušinio,

1 šaukštelio vanilinio cukraus,

1 citrinos žievelės.

 

Morkas sutarkuojame smulkia tarka.

Kiaušinius išplakame su cukrumi, vaniliniu cukrumi, druska. Plakant pilame tirpintą ir atvėsintą sviestą. Įmaišome morkas.

Atskirai sumaišome miltus su kepimo milteliais, krakmolu ir cinamonu. Miltų mišinį per kelis kartus įmaišome į skystą masę.

Įdarui skirtus produktus sutriname iki vientisos masės.

Kepimo formą patepame sviestu ir pabarstome miltais. Sluoksniuojame tešlą: morkų tešlos sluoksnis, varškės įdaras, morkų tešlos sluoksnis. Masės neturėtų susimaišyti.

Kepame iki 180 0C įkaitintoje orkaitėje apie 50 min. Tikriname mediniu pagaliuku.

Iškepusį kepinį paliekame atvėsti skardoje. Puošiame išimtą iš kepimo indo ir visiškai atvėsintą.



Skanaus ir pyragas draugams!

2025 m. sausio 5 d., sekmadienis

Kūčiukai be glitimo

Tikrai būna ir skaniau, bet kam buvo aktualu – mielai sutrauškė dar iki Kūčių 😊

Kūčiukams reikės:

170 g migdolų miltų,

80 – 90 ml vandens,

2 šaukštų kokoso aliejaus,

2 – 3 šaukštų aguonų,

2 šaukštų chia sėklų,

1 šaukšto medaus.


Visus produktus sumaišome dubenyje ir suminkome vientisą rutulį. Jeigu masė per daug biri, galima papildomai įdėti kokoso aliejaus.

Tešlą įsukame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldymo kamerą 20 – 30 min.

Iš atvėsintos tešlos formuojame plonas trumpesnes juosteles ir pjaustome panašaus dydžio gabaliukais.

Kepame iki 180 0C įkaitintoje orkaitėje, kol kepiniai lengvai paruduoja.



Skanaus ir tai suvalgyta! 

2025 m. sausio 2 d., ketvirtadienis

Kūčiukai

Metus baigėme labai prasmingu darbu – prisidėjome prie medžiagos, skirtos įtraukti Kūčias į UNESCO paveldo sąrašą, ruošimo. Labai lauksime rezultatų, o kad receptas išliktų – reikia jį užrašyti.

Kūčiukams reikės:

9 - 10 g šviežių mielių,

3 - 4 šaukštų cukraus,

430 – 450 g miltų,

180 - 200 ml šilto vandens,

2 – 3 šaukštų aguonų,

2 šaukštų aliejaus (mažiau intensyvaus skonio), 

druskos.


Mieles ištriname su cukrumi ir 2 šaukštais miltų. Užpilame apie 100 ml vandens. Paliekame šiltai, kad mielės pradėtų veikti – suputotų.

Miltus sumaišome su aguonomis ir druska. Supilame likusį vandenį, aliejų ir mielių masę. Minkome iki tešla nelimpa prie rankų – jeigu labai reikia papildomai pilame vandens ar dedame miltų. Dubenį dengiame rankšluosčiu ir paliekame 1 – 2 val. šiltai, kad tešla pakiltų.

Iš tešlos formuojame plonas juosteles ir pjaustome panašaus dydžio gabaliukais.

Kepame iki 180 0C įkaitintoje orkaitėje, kol kepiniai lengvai paruduoja.



Skanaus ir tradicijos gyvos! 

2025 m. sausio 1 d., trečiadienis

Grikių miltų sausainiai su tahini ir šokoladu

Praėjusių metų mitybos pokyčiai kartais leidžia atrasti ir labai skanių kepinių.

Sausainiams reikės:

270 g grikių miltų (šviesių),

110 g tahini pastos,

80 g kokoso aliejaus,

60 g rudojo cukraus,

100 ml augalinio pieno,

1 šaukštelio kepimo miltelių,

½ šaukštelio sodos,

1 šaukštelio cinamono,

50 g šokolado lašelių,

žiupsnelio druskos.

 

Grikių miltus sumaišome su kepimo milteliais, druska, cinamonu ir soda.

Kambario temperatūros kokoso aliejų išsukame su tahini pasta, cukrumi. Pilame augalinį pieną ir gerai išmaišome.

Į skystą masę suberiame miltų mišinį. Išmaišome.

Suberiame šokolado lašelius. Masę permaišome ir formuojame sausainius.

Kepame iki 180 0C įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. arba kol lengvai paruduoja. Atvėsiname skardoje.



Skanaus ir šie skanūs!

2024 m. rugpjūčio 13 d., antradienis

Cukinijų keksas su varškės sūriu

Vėl puola cukinijos? Sako, kad didžiausias vienišumo lygis, kai tau niekas nesiūlo cukinijų :D

Keksui reikės:

apie 250 g cukinijos (be žievelės ir sėklų),

4 kiaušinių,

90 g rudojo cukraus,

100 g grikių miltų,

120 g kokosų arba migdolų miltų,

50 g šviesių speltos miltų,

230 – 250 g saldaus pieno sūrio arba varškės,

¼ puodelio rapsų aliejaus,

2 šaukštų chia sėklų,

1 šaukštelio kepimo miltelių,

druskos.

 

Gerai išplakame kiaušinius su cukrumi ir supilame aliejų.

Suberiame tarkuotą sūrį arba varškę.

Sumaišome visus miltus su kepimo milteliais, druska ir chia sėklomis. Sausą mišinį dalimis suberiame į plakinį. Nepermaišome.

Burokine tarka sutarkuojame cukiniją ir sudedame į tešlą.

Kepimo formą ištiesiame kepimo popieriumi ir supilame tešlą. Pašauname į iki 180 0C įkaitintą orkaitę 50 – 60 min. Tikriname mediniu pagaliuku.

Skanaus ir vienišumas nelaukia!

2024 m. rugpjūčio 12 d., pirmadienis

Keksiukai su rabarbarais ir migdolais

Kepti iki Joninių daug kartų su rabarbarais, po Joninių su serbentais. Puikūs visi variantai!

Keksiukams reikės (12 vnt.):

150 – 180 g nuvalytų rabarbarų,

120 g cukraus,

1 kiaušinio,

2 šaukštų rapsų aliejaus,

120 ml riebios grietinėlės,

1 šaukštelio vanilinio cukraus,

200 g miltų,

1 šaukštelio kepimo miltelių,

žiupsnelio druskos,

migdolų riekelių.

 

Rabarbarus nulupame ir supjaustome plonomis riekelėmis. Užpilame cukrumi ir lengvai permaišome. Paliekame 15 min.

Į rabarbarų ir cukraus mišinį pilame aliejų ir grietinėlę, mušame, kiaušinį, beriame vanilinį cukrų ir viską išmaišome.

Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir suberiame į skystą masę.

Keksiukų tešlą paskirstome po formeles, viršų pabarstome migdolų riekelėmis.

Kepame iki 180 0C įkaitintoje orkaitėje apie 20 – 25 min. arba kol įkištas medinis pagaliukas bus sausas.



Skanaus ir dar vasara!

2024 m. sausio 13 d., šeštadienis

Kalakutiena su daržovėmis ir orzo makaronais

Kai skrendame į Italiją tik su rankiniu bagažu – geriausios lauktuvės maža dėžutė makaronų. Orzo – smulkių į ryžius panašių makaronų – jau senokai nemačiau prekybos centruose. Tad per paskutinę išvyką į Turiną radau kuprinėje vietos kelioms dėžutėms.

Patiekalui reikės:

5 – 6 kalakutienos pjausnių,

200 – 250 g orzo makaronų,

1 – 2 vnt. morkų,

1 vnt. jaunos cukinijos,

gabaliuko poro,

apie 1 l daržovių sultinio,

druskos, pipirų, mėgstamų žolelių,

aliejaus.

 

Pjausnius kepame įkaitintame aliejuje. Iškeptus gardiname druska, pipirais. Išimame iš keptuvės.

Toje pačioje keptuvėje lengvai apkepiname morkas, porą ir cukiniją. Kepimui einant į pabaigą, beriame makaronus ir užpilame sultiniu, barstome žolelėmis. Dengiame dangtį ir stebime, kada makaronai sugeria visą sultinį. Pamaišome. Jeigu sultinio neliko, o makaronai dar kietoki – pilame šlakelį vandens.

Makaronams suminkštėjus į keptuvę grąžiname kalakutieną.



Skanaus ir puikios lauktuvės!