2025 m. liepos 29 d., antradienis

Pekano riešutų sausainiai

Labai labai puikūs. Sandarioje dėžutėje ilgai išlieka traškūs ir skanūs.

Sausainiams reikės (12 - 15 vnt.):

250 g pekano riešutų,

120 g pilno grūdo avižinių dribsnių,

1 šaukštelio kepimo miltelių,

1 šaukštelio krakmolo,

50 ml alyvuogių aliejaus,

50 ml klevų sirupo,

30 g šokolado lašelių,

druskos.

 

Riešutus susmulkiname beveik iki miltų. Bet nedarome sviesto.

Maltus riešutus sumaišome su avižiniais dribsniais, kepimo milteliais, krakmolu, druska.

Į birų mišinį pilame aliejų ir klevų sirupą. Maišome kol visa masė bus drėgna.

Suberiame šokolado lašelius. Išmaišome.

Skardoje ant kepimo popieriaus formuojame sausainius. Kadangi masė biri, patogiausia tai daryti sausainių kepimo formelės pagalba. Masę drėgnais pirštais suspaudžiame formelėje ir atsargiai ją nukeliame.

Kepame iki 1600 C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Sausainius paliekame atvėsti ir sutvirtėti skardoje.



Skanaus ir reikia kantrybės!

2025 m. liepos 19 d., šeštadienis

Lapinių kopūstų traškučiai

Lapiniai kopūstai, kaip iš kosmoso – pernai paskutinius lapus iš sodo parsivežėme sausio mėnesį, jokie kopūstiniai baltukai jų nemėgsta, o ir jų garbanos kokios! Į troškinius jie keliauja drąsiai, bet šiemet atėjo eilė ir traškučiams, kurių receptų prieš keletą metų buvo pilnas internetas. Tapę traškučiais skoniu jie labai primena nori lapus.



Traškučiams reikės:

lapinių kopūstų,

aliejaus,

druskos ir pipirų,

mėgstamų žolelių.


Lapinius kopūstus nuplauname ir pašaliname storus kotus ir gyslas. Suplėšome gabaliukais. Gerai nusausiname – paskleidžiame ant rankšluosčio ir paliekame nudžiūti.

Kiekvieną gabaliuką iš visų pusių apglostome aliejuotomis rankomis. Pabarstome druska, pipirais, žolelėmis.

Vienu sluoksniu išdėliojame skardoje ir pašauname į iki 150 0C įkaitintą orkaitę. Džioviname apie 10 – 15 min. vis pažiūrint, apvartant ir išimant jau traškius.



Skanaus ir kokios garbanos!

2025 m. liepos 4 d., penktadienis

Apelsininis migdolinis pyragas

Be glitimo ir be laktozės. Toks klampus, kvepiantis žiemos šventėmis. Bet puikiai tinkantis ir vasaros metui.

Pyragui reikės:

4 kiaušinių,

60 g cukraus,

100 g alyvuogių aliejaus,

100 g augalinio jogurto,

300 g migdolų miltų,

1 didelio apelsino,

1,5 šaukštelio kepimo miltelių

žiupsnelio druskos.

 

Kiaušinius išplakame su cukrumi iki baltų putų. Pilame aliejų, jogurtą, beriame nutarkuotą apelsino žievelę. Viską gerai išmaišome.

Migdolų miltus sumaišome su kepimo milteliais, druska ir suberiame į skystą masę. Išmaišytą gana skystą masę pilame į kepimo popieriumi ištiestą formą.

Kepame 170 0C įkaitintoje orkaitėje apie 50 - 55 min. Tikriname mediniu pagaliuku.

Iškepusį pyragą dar šiltą subadome mediniu pagaliuku. Ant viršaus užpilame išspausto apelsino sultis ir paliekame kol jos susigers.



Skanaus ir tikrai kvepia!