2015 m. gruodžio 31 d., ketvirtadienis
2015 m. lapkričio 23 d., pirmadienis
Marcipaniniai sausainiai
Kartais man patinka kai viskas vyskta labai greitai.
Ir labai skaniai. Šie sausainiai būtent tokie. Greitai padaromi, greitai
suvalgomi.
Rašoma, kad tiksli marcipano tėvynė nežinoma.
Sausainiais reikės (apie 20 vnt.):
125 g sviesto,
100 g marcipaninės masės,
70 g smulkaus cukraus,
150 g kvietinių miltų,
50 g bulvių krakmolo,
1 kiaušinio.
Kambario temperatūros
sviestą išsukame su cukrumi ir marcipanine mase iki purumo.
Sukant įmušame kiaušinį,
sudedame miltus, sumaišytus su krakmolu.
Viską gerai išmaišome ir
formuojame nedidelius rutuliukus, kuriuos sudedame į kepimo popieriumi išklotą
skardą.
Šakute padarome
sausainiams kvadratėlius.
Kepame iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 10 - 15
minučių. Atvėsiname ant grotelių.
Skanaus ir greitai!
2015 m. spalio 31 d., šeštadienis
2015 m. spalio 29 d., ketvirtadienis
Obuolių pyragas su romu
Šis pyragas jau keli metai kepamas ir labai mėgstamas,
bet jo nelieka per greitai, tad niekada nespėdavo pozuoti.
Romas – stiprus alkoholinis gėrimas, gaminamas iš romo
spirito, gaunamo rauginant cukrinių nendrių sultis.
Pyragui reikės:
4 – 5 obuolių,
110 – 120 g miltų,
1 nubraukto šaukštelio kepimo miltelių,
2 kiaušinių,
150 g cukraus,
120 g sviesto,
2 šaukštų romo,
2 šaukštų romo,
druskos.
Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir druska.
Šluotele išplakame
kiaušinius su cukrumi ir romu. Į masę
suberiame miltų mišinį.
Išlydome sviestą, jį šiek tiek atvėsiname ir supilame
į tešlą.
Obuolius nulupame, išvalome sėklides ir supjaustome
gana stambiais gabaliukais ar riekelėmis. Įmaišome į tešlą.
Kepimo formą ištiesiame popieriumi ir supilame tešlą.
Kepame iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje
apie 40 - 50 min. Tikriname mediniu pagaliuku.
Skanaus ir per greitai!
2015 m. rugsėjo 30 d., trečiadienis
2015 m. rugsėjo 26 d., šeštadienis
Ruginių miltų sausainiai
Na tokie labai keisto skonio. Bet pusryčiams su kavos
puodeliu puikiai tiko.
Iš ką tik sumaltų miltų geriau nieko nekepti – juos
reikia 3 – 4 savaites brandinti. Priešingu atveju – duonos tešla menkai kyla,
minkštimas labai trupa, o pluta yra šiurkšti ir kieta.
Sausainiams reikės (32 – 35 vnt.)
180 g ruginių miltų,
85 g kvietinių miltų,
180 g varškės,
120 g sviesto,
100 g rudojo šlapio cukraus,
2 – 3 šaukštų sezamo sėklų,
žiupsnelio druskos.
Sumaišome visus miltus su druska ir sezamo sėklomis.
Išsukame kambario temperatūros sviestą su cukrumi ir
varške. Suberiame miltų mišinį. Suminkome tešlą, kurią paliekame šaldytuve 1 –
2 val.
Iškočiojame 5 – 6 mm storio blyną ir puodeliu
išspaudžiame apskritimus. Mažesne formele išspaudžiame viduriukus. Ant viršaus
galima įspausti perlinio cukraus.
Kepame iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 7 – 8 min.
Atvėsiname ant grotelių.
Skanaus ir pusryčiams!
2015 m. rugsėjo 16 d., trečiadienis
Cukinijų sriuba su rūkytu lydytu sūriu
Artėja sriubų metas. Na toks, kai sumeti visas esamas
daržoves į puodą ir ramu kokioms dviems dienoms J
Na dar yra keletas momentų, bet ten jau smulkmenos J
Lydyto sūrio gamybos technologija sukurta Šveicarijoje
1911 m.: kietasis sūris buvo kaitinamas inde, pridedant prieskonių ir vyno.
Sriubai reikės:
250 – 300 g rūkyto lydyto sūrio,
1 mažo svogūno,
2 – 3 morkų,
2 bulvių,
1 mažos arba ½ didelės cukinijos,
apie 1 litrą sultinio,
aliejaus,
prieskoninių žolelių,
maltų juodųjų pipirų,
druskos.
Pjaustytą svogūną ir morkas pakepiname aliejuje.
Geriausia tai daryti tame pačiame puode, kuriame virs sriuba.
Svogūną ir morkas užpilame sultiniu. Sudedame
pjaustytas bulves ir cukiniją. Verdame iki daržovės suminkštės.
Nukeliame puodą nuo ugnies ir pertriname išvirusias
daržoves. Vėl statome puodą atgal ir suberiame smulkiai pjaustytą sūrį.
Kaitiname kol jis bus beveik ištirpęs. Pastoviai maišome.
Įberiame prieskoninių žolelių, pipirų, druskos.
Skanaus ir artėja sriubų metas!
2015 m. rugpjūčio 31 d., pirmadienis
2015 m. rugpjūčio 30 d., sekmadienis
Cukinijų keksas su citrina ir rozmarinu
Paskutinis vasaros savaitgalis. Dienos dar šiltos, bet
jau naktys... Ir vakarai, kai tik saulė nusileidžia... Tad šis keksas labai
tinkamas tokiam orui.
Rozmarino pavadinimas atsirado iš lotyniškų žodžių Ros
(rasa, lašas) ir Marinum (jūra). Nuo seno manoma, kad rozmarinui, mėgstančiam
augti sausuose ir smėlėtuose saulės kepinamuose pajūriuose, nereikalingas
vanduo – esą jam užtenka drėgmės, kurią brizas atneša nuo jūros.
Keksui reikės:
apie 400 g cukinijos (be žievelės ir sėklų),
400 g miltų,
2 šaukštelių kepimo miltelių,
2 kiaušinių,
180 ml aliejaus,
200 g cukraus,
1 citrinos,
2 – 3 šakelių rozmarino,
druskos,
gabaliuko sviesto.
Burokine tarka sutarkuojame cukiniją ir gerai ją
nusunkiame.
Sumaišome miltus su kepimo milteliais, druska ir labai
smulkiai sukapotu rozmarinu.
Išplakame kiaušinius. Suberiame cukrų ir supilame
aliejų. Viską gerai išmaišome ir suberiame nutarkuotą citrinos žievelę ir
įspaudžiame sultis. Įmaišome cukiniją.
Dalimis beriame miltų mišinį. Gerai išmaišome.
Kepimo formą ištepame sviestu ir supilame tešlą. Pašauname
į iki 180 °C įkaitintą orkaitę 50 – 60 min. Tikriname mediniu pagaliuku.
Skanaus ir šaltos naktys!
2015 m. rugpjūčio 26 d., trečiadienis
Tarta su cukinijomis ir varške
Užpuolant cukinijoms ši tarta mūsų namuose gaminama
kartą ar du per savaitę. Skani šilta, bet labai mėgstama ir atvėsusi, nes
tuomet ją galima imti į ranką ir valgyti be jokių įrankių. Smagu ;)
Jau ne kartą skaitau, kad daug kam nepatinka žodis
tarta. Įvairūs siūlymai vadinti pyragu su įdaru ir pan. Tačiau tuomet dingtų
aiškumas, nes būtent tarta reikia, kad kepinio pagrindas bus iš trapios tešlos.
Tartai reikės:
Pagrindui:
150 g miltų,
80 g sviesto,
50 ml vandens,
druskos.
Įdarui:
apie 300 – 350 g cukinijos,
500 g varškės grūdeliais,
1 kiaušinio,
5 – 6 saulėje džiovintų pomidorų aliejuje,
50 – 60 g tarkuoto kietojo sūrio,
džiovintų žolelių.
Pagrindui sumaišome miltus su druska ir gabaliukais
pjaustytą šaltą sviestą. Pirštais triname kol gauname trupinius. Palengva
pilame šaltą vandenį, kol sulipiname vientisą prie rankų nelimpančią tešlą,
kurią susukame į maistinę plėvelę ir paliekame šaldytuve 30 min.
Cukiniją supjaustome plonomis riekelėmis.
Varškę sumaišome su kiaušiniu, 30 g sūrio, žolelėmis.
Susmulkiname pomidorus.
Iš atvėsintos tešlos iškočiojame apskritimą, kurį
įtiesiame į kepimo formą. Jeigu reikia apipjauname kraštus, palyginame dugną ir
šonus. Tešlą subadome šakute, įtiesiame kepimo popierių, ant kurio užpilame
pupelių ar ryžių. Pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę 15 min. Praėjus
laikui nuimame popierių su pupelėmis ar ryžiais ir paliekame kepti dar 10 min.
Ant tartos dugno išdėliojame cukinijas, pomidorus,
užpilame varškės masę su priedais. Paviršių išlyginame ir pabarstome likusiu sūriu.
Kepame apie 30 – 40 min., kol paviršius gražiai
pagelsta. Prieš baigiant kepti galime užmesti kelis baziliko lapelius.
Skanaus ir cukinijos puola!
2015 m. liepos 31 d., penktadienis
Perlinis kuskusas su chorizo dešra
Kadangi liepa baigia savo dienas vėsiai, tad ir šis
patiekalas puikiai tiks vakarienei.
Perlinis kuskusas puikiai patiekaluose pakeičia ryžius
ar makaronus.
Patiekalui reikės:
500 – 600 g moliūgo arba cukinijos,
1 puodelio perlinio kuskuso,
chorizo dešros,
petražolių ryšelio,
alyvuogių aliejaus,
rūkytos paprikos miltelių,
citrinos sulčių.
Išverdame perlinį kuskusą: 1 puodeliui kruopų reikia 2
puodelių vandens.
Giliame puode įkaitiname aliejų ir apkepiname plonomis
riekelėmis pjaustytą chorizo dešrą. Kai šį “paleidžia“ visus skonius, sudedame
smulkiai pjaustytą moliūgą ar cukiniją. Šiems suminkštėjus supilame nukoštą
kuskusą, pabarstome paprikos milteliais, užspaudžiame citrinos sulčių ir viską
permaišome.
Prieš tiekiant paskaniname petražolių lapeliais.
Skanaus ir liepa baigiasi!
2015 m. liepos 27 d., pirmadienis
Bandelės su šokoladu
Suprantu, kad vasara – ne bandelių kepimo metas, bet
lietuviška vasara – labai tinkama J
Vasara šiemet Lietuvoje ne tropinė, o būdinga mūsų kraštams,
ir kaip teigia meteorologai, temperatūra artima vidutinei daugiametei.
Bandelėms reikės (10 – 12 vnt.):
100 ml pieno,
50 g sviesto,
50 g cukraus,
2 kiaušinių,
300 g miltų,
1,5 šaukštelio sausų mielių,
druskos,
šokolado.
Šiltame piene ištirpiname sviestą. Suberiame cukrų,
druską bei mieles, supilame lengvai išplaktą kiaušinį. Beriame miltus ir užminkome
tešlą, kurią paliekame šiltai gerai valandai.
Pakilusią tešlą lengvai perminkome ir iškočiojame ant
miltais pabarstyto stalviršio. Stikline išspaudžiame apskritimus. Ant kiekvieno
apskritimo dedame po mažą gabaliuką šokolado ir sulenkiame per pusę ir dar
kartą per pusę. Prigaminame daug trikampiukų, kuriuos po 3 ar 4 sudedame į
keksiukų kepimo formeles. Paliekame pakilti, tuomet patepame kiaušiniu ir
pabarstome perliniu cukrumi.
Bandeles kepame iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 20 – 25
min. kol gražiai parus.
Skanaus ir lietuviška vasara!
2015 m. liepos 26 d., sekmadienis
Pyragėliai su raudonaisiais serbentais
Šias labai fotogeniškas uogas prisimenu nuo vaikystės,
kuomet skindavome jas su pusseserėmis kaime. Arba krūmas buvo labai didelis,
arba mes daugiau žaisdavome nei skindavome, bet viskas užtrukdavo ilgiau nei
dieną :)
Raudonasis serbentas pirmą kartą literatūroje, kaip
gydomasis augalas, paminėtas XIV a. Maistui ši uoga pradėta auginti daug
vėliau.
Pyragėliams reikės (12 vnt.):
Pagrindams:
130 g sviesto,
40 g cukraus,
1 kiaušinio,
190 g miltų,
druskos.
Įdarui:
200 – 230 g raudonųjų serbentų,
1 kiaušinio,
3 šaukštų cukraus,
50 ml grietinėlės.
Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi su
druska. Įmušame kiaušinį. Viską gerai išmaišome.
Suberiame miltus ir suminkome tešlą, kurią dedame į
šaldytuvą kol paruošime įdarą.
Serbentus nuskiname nuo šakelių, nuplauname ir
nusausiname.
Išplakame kiaušinį, cukrų ir grietinėlę.
Šaltą tešlą padaliname į 12 gabaliukų, iš kiekvieno jų
suformuojame „indelį“, kurį įstatome į kepimo formelę. Gerai prispaudžiame prie
sienelių bei dugno ir pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę 7 – 10 min.
Ištraukus suberiame uogas ir užpilame po gerą šaukštą plakinio. Kepame apie 15 –
20 min.
Iškepusius pabarstome cukraus pudra ir papuošiame
smulkiais raudonėlio lapeliais.
Skanaus ir fotogeniška uoga!
2015 m. birželio 30 d., antradienis
Špinatų užkandukai
Priaugino mama šiemet špinatų. Jau net kelis derlius
nuėmėm ir žiemai į šaldymo kamerą įmetėm.
Prancūzų patarlė sako, kad špinatai yra organizmo
šluota.
Užkandžiams reikės:
bemielės sluoksniuotos tešlos,
špinatų lapelių,
džiovintų pomidorų aliejuje,
tarkuoto sūrio,
sūrio su mėlynuoju pelėsiu,
kiaušinio.
Prieš gaminimą sluoksniuotą tešlą paliekame kambario
temperatūroje, kad atšiltų ir galima būtų lengvai pakočioti.
Ant tešlos suguldome špinatus, pabarstome tarkuotu
sūriu, išdėliojame smulkintus pomidorus ir pelėsinį sūrį.
Tešlos kraštą patepame lengvai plaktu kiaušiniu ir viską
susukame į vyniotinį, kurį supjaustome 2 – 3 cm ritinėliais.
Kepinius sustatome į kepimo popieriumi ištiestą skardą
ir viršų aptepame kiaušiniu.
Kepame 180 °C temperatūroje, kol gražiai paruduos.
Skanaus ir šluokime!
2015 m. birželio 29 d., pirmadienis
Blynai kitaip
Braškių
sezono uždarymui – blynai kitaip. Bet labai smagiai J
Dėl raudonos spalvos ir širdelės formos braškė buvo
laikoma meilės deivės Veneros simboliu.
Blynams reikės (12 vnt.):
120 g miltų,
2 kiaušinių,
230 ml pieno,
žiupsnelio cukraus,
žiupsnelio druskos.
Kiaušinius lengvai
išplakame su druska ir cukrumi.
Supilame pieną ir
beriame miltus. Išmaišome iki vientisos masės.
Keksiukų formeles
ištepame sviestu ir paskirstome tešlą. Iki pat viršaus nepilame.
Pašauname formą į
iki 230 °C įkaitintą orkaitę 15 – 20 min., vėliau temperatūrą sumažiname iki 180 °C ir kepame dar 15 min.
Skanaus ir sezonas baigiasi!
2015 m. birželio 26 d., penktadienis
Indiška duona – naan
Labai patiko šį paprastutė duonelė. Puikiai tiko prie
salotų, užtepėlių ir dar liko be nieko pakramsnoti.
Indiška duona naan kepama Afganistane, Irane, Nepale,
Pakistane ir kituose regionuose.
Duonai reikės (10 – 12 vnt.):
170 – 180 g miltų,
120 - 130 ml vandens,
1/2 šauštelio sausų mielių,
1 šaukštelio cukraus,
2 šaukštų pieno,
1 kiaušinio,
druskos.
Mieles sumaišome su cukrumi ir užpilame šiltu
vandeniu. Paliekame keletui minučių, kol pradės veikti.
Supilame pieną, įmušame kiaušinį, beriame druską ir
išmaišome.
Dalimis beriame miltus ir užminkome tešlą, kurią
pridengiame ir paliekame gerai valandai, kol padvigubės.
Praėjus laikui tešlą lengvai paminkome ir padaliname į
10 – 12 vienodų gabaliukų, iš kiekvieno jų iškočiojame ploną blynelį.
Kepame sausoje keptuvėje po kelias minutes iš abiejų
pusių.
Iškeptus laikome šiltai.
Skanaus ir pakramsnokime!
2015 m. gegužės 31 d., sekmadienis
Dar vienas sezonas
Dar vienas Skanios studijos "Jaunasis kulinaras" turiningas sezonas baigėsi :)
O dabar vasaraaaaaaaaaa!!!!!
Šparagų piršteliai
Vasaros atėjimo proga - puikūs šparagų piršteliai, su
sūrių padažu! Ko daugiau reikia? :)
Lietuviškas žodis
„vasara“ yra indoeuropiečių kalbos kilmės, reiškiantis ankstyvą metą (sanskrito
kalba „vasar“ reiškia „anksti“).
Piršteliams reikės:
šparagų,
bemielės sluoksniuotos tešlos,
kiaušinio,
juodgrūdės, sezamo sėklų,
sūrio.
Kietus šparagų galus nupjauname ar nuskutame. Šparagus
padaliname per pusę ir sumetame į pasūdytą verdantį vandenį kelioms minutėms
kol suminkštės.
Išvirusius perliejame šaltu vandeniu ir paliekame nuvarvėti.
Kambario temperatūroje atšilusią tešlą lengvai
pakočiojame ir supjaustome juostelėmis, kuriomis apvyniojame šparagus.
Kepimo skardoje suguldytus susuktus šparagus patepame
plaktu kiaušiniu ir pabarstome sėklomis ar sūriu.
Kepame apie 15 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje.
Mėgaujamės dažydami į įvairių sūrių padažą.
Skanaus ir vasara!
2015 m. gegužės 30 d., šeštadienis
Šparagai su kiaušiniais ir lašiša
Kai vakarienės reikia čia ir dabar, nes puikiai
supranti, kad nors ir 22 val., bet neužmigsi, nes pilvas groja maršus – toks patiekalas
labai tinka. Ir kai žmogus nemėgstantis kiaušinienės sako, kad netiki, kad ką
tik ją taip skaniai valgė – tai jau didelis pliusas patiekalui. O gal tam, kas
jį gamino? J
Šparagų auginimo sąlygos
turi įtakos jų spalvai, tad pažvelgę į juos galite nesunkiai nuspėti, iš kokios
šalies jie atkeliavo. Prancūziški šparagai yra švelniai rožiniai, britiški ir
amerikietiški – žali. Na, o ispaniški ir olandiški – balti.
Patiekalui reikės:
šparagų,
kiaušinių,
lašišos,
aliejaus,
sviesto,
maltų juodųjų pipirų,
druskos.
Kietesnius šparagų galus nupjauname arba nuskutame.
Šparagus supjaustome į 3 – 4 dalis ir kepame aliejuje. Baigiant kepti įmetame
gabaliuką sviesto, lengvai pasūdome ir pabarstome pipirais.
Šalia baigiančių kepti šparagų įmušame kiaušinius.
Į lėkštę dedame keptus kiaušinius, ant viršaus
šparagus ir kelis gabaliukus lašišos.
Dar galima ir riekelę baltos duonos.
Skanaus ir čia ir dabar!
Užsisakykite:
Pranešimai (Atom)