Kad 2013-ieji būtų nenuobodūs!
2012 m. gruodžio 31 d., pirmadienis
2012 m. gruodžio 23 d., sekmadienis
Linų suktukai
Toli toli, mažame Taferroto
kaimelyje Vokietijoje gyvena Agnė. Kalėdoms ji kepa sausainius, kuriuos vadina
„linų suktukais“. Pavadinimas – dėl sausainių formos, nes į jų sudėtį jokie
linai neįeina.
Manoma, kad linai Lietuvoje
auginami apie 4000 metų, Egipte – 9000 metų. Pasaulyje suskaičiuojama apie 200
rūšių linų. Lietuvoje auginama 6 – 7 rūšys.
Sausainiams reikės (3 kepimo
skardos):
700 g miltų,
250 g sviesto,
4 kiaušinių,
15 g šviežių mielių,
200 ml pieno,
1 šaukštelio cukraus,
šlakelio grietinėlės,
perlinio cukraus.
Mieles ištriname su cukrumi ir
šlakeliu šilto pieno. Paliekame pakilti.
Į miltus dedam gabaliukais
pjaustytą šaltą sviestą ir peiliu kapojam iki susidarys trupiniai.
Mušam kiaušinius. Vieno
kiaušinio trynį atsidedam.
Į tešlą pilam mieles ir likusį
šiltą pieną. Suminkome tešlą.
Iš tešlos formuojam virveles,
kurias pavoliojam perliniame cukruje. Susukame.
Guldom į kepimo formą ir
paliekame apie 30 min. šiltai.
Sausainių viršų patepame
kiaušinio trynio ir gretinėles plakiniu bei papildomai pabarstome perliniu
cukrumi.
Pašauname į iki 180 °C įkaitintą
orkaitę 15 – 20 min.
2012 m. gruodžio 10 d., pirmadienis
Triušiena garstyčių padaže
Taip kartais ima ir netikėtai į
namus atkeliauja triušis J. Tuomet skubiai apklausiami visi draugai, peržiūrima, ką
įdomaus siūlo visažinis internetas ir skubama gaminti.
Triušio mėsa yra balta,
švelni, liesa. Ji lengvai virškinama, skoniu panaši į veršieną, struktūra – į
vištieną.
Patiekalui reikės:
apie 1 kg triušienos,
1 citrinos sulčių,
50 g sviesto,
1 poro,
3 – 4 skiltelių česnako,
apie 0,5 l sultinio,
apie 200 ml balto sauso vyno,
3 – 4 šaukštelių grūdėtųjų
garstyčių,
3 – 4 šaukštų grietinės,
2 – 3 šaukštelių ryžių miltų,
4 – 5 kvapiųjų pipirų,
žiupsnelio maltų juodųjų
pipirų,
kelių šakelių čiobrelio,
druskos.
Triušį, supjaustytą
gabaliukais, pabarstome maltais pipirais, druska ir marinuojam citrinos sultyse
per naktį.
Mėsą apkepame ant sviesto ir
sudedam į gilų puodą. Toje pačioje keptuvėje apkepame porą ir česnaką. Šiems
apkepus, pilam dalį sultinio, vyną, dedam garstyčias. Keptuvės turinį užpilam
ant triušienos. Statom puodą ant vidutinės ugnies. Metam kvapiuosius pipirus,
čiobrelius ir troškinam apie 1 val., kol mėsa bus minkšta ir lengvai atsiskirs
nuo kaulų.
Ištroškintą triušieną traukiam
iš puodo. Į skystį dedam grietinę. Gerai išmaišome. Padažą sutirštiname ryžių
miltais. Pagardiname druska ir pipirais.
Labai skanu ir bulvių koše.
Skanaus ir smagių netikėtumų!
2012 m. lapkričio 26 d., pirmadienis
Moliūginis, riešutinis, šokoladinis pyragas
Ir labai gerai, kad jis toks moliūginis, riešutinis,
šokoladinis, nes pirmadienis buvo tikrai sunkiausia savaitės diena. Nors dar
nemačiau, kokios bus kitos dienos, bet savaitės pradžia – stipri...
Moliūginius pyragus Padėkos, ir ne tik, dienos proga
kepa amerikiečiai ir kanadiečiai. Šventė skirta paminėti derliaus nuėmimo
pabaigai ir švenčiama skirtingomis dienomis.
Pyragui reikės:
pagrindui:
100 g sviesto,
100 g šokolado,
3 šaukštų cukraus,
2 kiaušinių,
150 g miltų,
3 – 4 šaukštų kakavos
šlakelio juodojo romo,
viršui:
250 g kreminio sūrio,
1 stiklinės moliūgo piurė (keptas orkaitėje moliūgas
susmulkintas iki košės),
3 šaukštų muscovado arba rudojo cukraus,
2 šaukštų baltojo cukraus,
1 kiaušinio,
2 – 3 saujų graikinių riešutų,
½ šaukštelio malto muskato,
½ šaukštelio malto cinamono,
½ šaukštelio maltų gvazdikėlių,
½ šaukštelio malto imbiero.
Ruošiam pagrindą. Į ištirpintą sviestą beriam
laužytą šokoladą. Kaitinam ant silpnos ugnies, kol ištirps. Nukeliam, kad
atvėstų.
Išsukam kiaušinius su cukrumi ir romu. Pilam sviesto
šokolado masę ir gerai išmaišome.
Miltus sumaišome su kakava ir beriam į masę. Maišome
iki neliks gumulėlių.
Ruošiam
viršų. Galima viską atlikti ir dubenyje, tačiau daug patogiau pasinaudoti
virtuvinio maišytuvo pagalba. Išsukam kreminį sūrį su cukrumi, pilam moliūgo
purė, mušam kiaušinį, beriam prieskonius. Po truputėlį sumetam graikinius
riešutus ir malam iki vientisos masės. Viską ruošiant rankiniu būdu, graikinius riešutus reikia susimalti prieš tai.
Kepimo formą ištiesiam popieriumi. Iš šokoladinės
masės suformuojam pyrago šonus ir pagrindą. Ant viršaus pilam skystą masę.
Pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę 40 – 45 min.
Iškepusį atvėsiname formoje ir statom į šaldytuvą, kad gerai sutvirtėtų.
Ragaujam kitą rytą, kitą vakarą, ar tada, kada labai
reikia J.
Skanaus ir pirmadienis!
2012 m. lapkričio 24 d., šeštadienis
Aštrus vištienos troškinys su kario tyre Vindaloo
Paskutinis rudens savaitgalis. Ramus
pasivaikščiojimas Markučių parke. Ir aštrus troškinys, kuris puikiai sušildė.
Kaip teigia J. Oliveris, Vindaloo karis – nuostabus europietiškos
ir indiškos virtuvės derinys. Žodis Vindaloo reiškia „actas ir česnakas“.
Troškiniui reikės:
apie 0,5 kg vištienos šlaunelių mėsos,
1 svogūno,
2 skiltelių česnako,
3 šaukštų kario tyrės Vindaloo,
gabaliuko imbiero šaknies,
3 šaukštų balzamiko acto,
2 šaukštų medaus,
½ citrinos sulčių,
šlakelio aliejaus,
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų,
druskos.
Giliame puode įkaitinam aliejų. Beriam smulkintą
svogūną, česnaką ir imbierą. Kepam iki suminkštės.
Sudedam pjaustytą vištieną, krečiam kario tyrę.
Išmaišome ir apkepame kelias minutes.
Pilam balzamiko actą, dedam medų ir užpilam tiek
vandens, kad beveik apsemtų vištieną. Sumažinam ugnį, uždengiam puodą ir
troškinam apie 15 min.
Kai mėsa suminkštėja supilam citrinos sultis,
įberiam pipirų ir druskos.
Labai skanu su rudaisiais ryžiais.
Skanaus ir ramaus savaitgalio!
2012 m. lapkričio 20 d., antradienis
Jautienos troškinys
Kelionės yra gerai, labai gerai: nauji ir seni veidai,
nematyti miestai, malonus nuovargis ir puikūs prisiminimai. Tačiau žiauriai
gera grįžti į namus. Visomis prasmėmis.
Скатертью, скатертью дальний
путь стелится,
И упирается прямо в небосклон
Каждому, каждому в лучшее
верится,
Катится, катится голубой вагон.
Troškiniui
reikės:
apie 1 kg jautienos kumpio,
4 – 5 morkų,
1 poro stiebo,
2 – 3 šaukštų miltų,
1 – 1,5 l sultinio,
½ l raudono vyno,
šlakelio aliejaus,
5 – 6 kvapiųjų pipirų žirnelių,
2 – 3 lauro lapų,
kelių šakelių šviežio čiobrelio,
maltų juodųjų pipirų,
druskos.
Mėsą supjaustome nedideliais gabaliukais. Apvoliojam
miltuose ir dedam į įkaitintą aliejų. Lengvai apkepame, tačiau mėsa vis dar
turi likti žalia viduryje. Jeigu keptuvė nėra didelė, reiktų kepti per kelis
kartus, kad kiekvienas gabaliukas laisvai gulėtų keptuvėje.
Apkeptą mėsą beriam į troškinimui skirtą indą. Ant
viršaus sudedam stambiai pjaustytas morkas ir porą. Užberiam prieskoniais.
Pilam sultinį ir vyną.
Indą pašauname į iki 180 – 190 °C įkaitintą orkaitę
geroms 3 val. Troškinam iki skystis sutirštėja, o mėsa tampa labai minkšta.
Skanaus ir gera namuose!
2012 m. spalio 16 d., antradienis
Greitas troškinys su lapiniais burokėliais
Tikrai labai greitas. Visas stebuklas labai plonai
pjaustytos daržovės, kurioms nereikia ilgo troškinimo. Garnyrui – kuskusas,
kurį visada tik užpilu karštu vandeniu ir palaikau keletą minučių. Ir vakarienė
ant stalo J.
Lapiniai burokėliai, dar kitaip vadinami mangoldais,
maistingumu lenkia mums gerai žinomus burokėlius ir medikų yra rekomenduojami,
kaip profilaktinė priemonė nuo vėžio.
Troškiniui reikės:
1 mažos cukinijos,
1 – 2 morkų,
geros saujos lapinių burokėlių,
5 – 6 vyšninių pomidoriukų,
1 skiltelės česnako,
šlakelio aliejaus,
maltų juodųjų pipirų,
druskos.
Labai plonomis juostelėmis supjaustome cukiniją ir
morkas. Puikiai tam tinka bulvių skustukas.
Giliame puode įkaitinam aliejų. Beriam smulkintą
česnaką. Kai jis pradeda leisti kvapus sudedam pjaustytas daržoves. Lengvai apkepam.
Lapinius burokėlius suplėšome skiautelėmis. Kietesnius kotus supjaustome.
Sudedam į puodą. Lapams sukritus įdedam per pusę perpjautus pomidoriukus.
Pabarstome pipirais ir druska.
Ragaujam su kuskusu, ryžiais ar duona.
Skanaus ir kartais reikia greitai!
2012 m. spalio 14 d., sekmadienis
Grikiniai sausainiai
Nors galima būtų
vadinti ir avižiniais, ir bananiniais, ir šokoladiniais. Bet grikiai labai
gerai jaučiasi šiuose puikiuose sausainiuose. Dar viena gera savybė, kad
sausainiai išlieka skanūs kelias dienas.
Rašoma, kad sapnuose valgyti sausainius reiškia
geras pajamas. Teks dar kartą juos kepti J.
Sausainiams reikės (2 didelės skardos):
170 g sviesto,
90 g balto cukraus,
60 g rudo cukraus,
1 kiaušinio,
1 didelio banano,
130 g miltų,
70 g grikių miltų,
1 šaukštelio kepimo miltelių,
70 g avižinių dribsnių,
70 g šokoladinių lašų,
žiupsnelio druskos.
Kambario temperatūros sviestą išsukam su baltu ir
rudu cukrumi ir kiaušiniu iki purios masės.
Šakute sutrinam bananą ir krečiam į skystą masę.
Atskirame dubenyje sumaišome visus miltus, kepimo
miltelius ir žiupsnelį druskos. Beriam į masę ir gerai išmaišome.
Beriam avižinius dribsnius ir šokolado lašus. Tešlą
išmaišome iki vientisos masės ir paliekam keletui minučių pailsėti.
Ant kepimo popieriumi ištiestos skardos šaukštu
formuojam sausainius, tarp kurių paliekam apie 1,5 cm tarpus.
Pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę 15 – 20 min.
Sausainių krašteliai turėtų šiek tiek paruduoti.
Sausainius vėsiname ant grotelių.
Skanaus ir einam sapnuoti!
2012 m. spalio 4 d., ketvirtadienis
Duona, kepta puode
Duoną kepu labai retai. Gal
todėl, kad valgom jos mažai, gal todėl, kad pirmas blynas buvo keistas, gal
todėl, kad gerai duonai reikia gana daug laiko. Bet, kai internete pradėjo
plisti duonos, kurios nereikia minkyti receptas, vėl ėmiausi bandymų. Ir šį
kartą likau net labai patenkinta J.
Neraugintos tešlos duona
pradėta kepti išradus girnas neolito laikais. Egipte duona kepta prieš 3500 m.
Raugintos tešlos duona Europoje pradėta maišyti IX a.
Duonai reikės:
3 puodelių miltų,
1 šaukštelio cukraus,
1 šaukštelio druskos,
1,5 puodelio šilto vandens.
Dubenyje sumaišome miltus ir
druską. Viduryje padarome mažą duobutę, į kurią beriame cukrų ir mieles. Užpilame
kelis šaukštus šilto vandens, lengvai pamaišome ir paliekame keletui minučių.
Mielėms lengvai paburbuliavus
supilam likusį šiltą vandenį ir tešlą gerai išmaišome. Tešla gaunasi skysta.
Uždengiam dubenį maistine plėvele ir paliekam tešlą per naktį šiltoje
patalpoje.
Kitą rytą akytą tešlą išverčiam
ant miltuoto paviršiaus, ir per daug neminkant formuojam rutulį, kurį
pridengiam ir paliekam ramiai gerai 1 val.
Duonai kepti tinka puodas storu
dugnu ar gilus stiklinis indas. Svarbiausia, kad būtų dangtis.
Orkaitę kartu su puodu įkaitinam iki 230 °C temperatūros. Iškilusią tešlą perkeliam į karštą puodą, uždengiam dangčiu ir
kepam apie 30 min. Praėjus nurodytam laikui duoną nudengiam ir kepiam dar 20 –
30 min. kol jos paviršius gražiai paruduos, o pabeldus į duoną mediniu šaukštu
girdėsis duslus garsas, lyg kepaliukas būtų tuščias.
Duoną atvėsiname ant grotelių.
2012 m. rugsėjo 26 d., trečiadienis
Lydeka en papillote
Žuvį mėgstam ir valgom dažnai. Nors pajūrio žvejų
greičiausiai nelenkiam, bet statistinį lietuvį tikrai J.
En papillote būdu dažniausiai kepama žuvis, kuri su sezoninėmis
daržovėmis, žolelėmis, prieskoniais, dedama į iš kepimo popieriaus suformuotą voką
ar ryšulėlį ir pašaunama į orkaitę. Toks kepimo būdas populiarus Prancūzijoje,
Italijoje.
Patiekalui
reikės (2 porcijoms):
2 lydekos file gabaliukų,
4 plonų riekelių citrinos,
2 šaukštų pesto padažo,
keletos vyšninių pomidoriukų,
šakelės rozmarino,
šlakelio aliejaus,
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų.
Atkerpam reikiamo dydžio kepimo popieriaus. Ant
kiekvieno jų guldom po 2 riekeles citrinos, ant viršaus dedam žuvį, pašlakstome
aliejumi, pabarstome pipirais, užtepam pesto padažo, papuošiam rozmarino šakele
ir pomidoriukų puselėmis.
Suimam popieriaus kraštus ir suformuojam ryšulėlį.
Gerai užrišame.
Sudedam ryšulėlius į kepimo indą. Pašauname į iki
200 °C įkaitintą orkaitę 30 min.
Valgom tiesiam iš ryšulėlio. Vis įdomiau J.
Skanaus ir gerinam statistiką!
2012 m. rugsėjo 25 d., antradienis
Varškinės žvaigždutės su persikais
Gal tai tik paprastas varškės apkepas, kurį tikrai
kepa kiekviena mama. Tik kita – skanesne forma J.
O priedus galima rinktis pagal spintelės turinį ir valgytojų pageidavimus.
Žodynas teigia, kad galima sakyti ir „geidavimas“, „geidauti“,
tačiau daugeliui tikrai maloniau skamba žodis „pageidavimas“. Ypač kai jį kas
nors išpildo J.
Žvaigždutėms reikės (arba vienam dideliam apkepui):
1 kg varškės,
5 kiaušinių,
120 ml pieno,
200 g manų kruopų,
170 g cukraus,
100 g sviesto,
2 kietesnių persikų,
šlakelio natūralaus vanilės ekstrakto,
žiupsnelio druskos,
gabaliuko sviesto,
2 – 3 šaukštų džiūvėsėlių.
Varškę pertriname per sietelį. Sudedame lengvai šakute
plaktus kiaušinių trynius, pilam pieną ir atvėsintą tirpintą margariną, beriam
kubeliais pjaustytus persikus, manų kruopas bei druską. Viską išmaišome.
Kiaušinių baltymus išplakame su cukrumi ir vanilės
ekstraktu iki purios masės. Atsargiai įmaišome į varškės masę. Tešlą paliekame
geram pusvalandžiui pailsėti.
Kepimo formeles ištepame sviestu ir pabarstome
džiūvėsėliais. Pašauname į 180 0C įkaitintą orkaitę 40 – 50 min.,
priklausomai nuo formelių dydžio.
Atvėsusios žvaigždutės puikiai išsiima iš formelių.
Skanaus ir geidaukime!
2012 m. rugsėjo 9 d., sekmadienis
Vištiena su citrinomis ir garstyčių sėklomis
Vištienos paruošimo idėja iš naujos Virtuvės mitų
griovėjų knygos „7 ingredientai“. Negaliu pasakyti, kad labai labai sužavėjo,
tačiau, kad buvo kitaip nei esam pamėgę, tai tikrai J.
Labai patiko mito apibūdinimas internete - kolektyvinis liaudies fantazijos kūrinys, kuriame per konkrečius personažus ir sugyvintas būtybes
apibendrintai atspindima tikrovė.
Patiekalui reikės:
6 vištų kulšelių,
7 skiltelių česnako,
1 citrinos,
3 lauro lapų,
šakelės šviežio
rozmarino,
1 šaukšto garstyčių sėklų,
50 ml alyvuogių aliejaus,
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų,
žiupsnelio druskos.
Smulkintus česnakus sumaišome su stambiai pjaustyta
citrina, beriam laužytus lauro lapus, plėšytą rozmarino šakelę, druskos.
Paruoštu mišiniu įtriname vištieną ir paliekama per
naktį vėsiai.
Aliejų sumaišome su garstyčių sėklomis, pipirais ir
druska.
Kulšeles guldome į kepimo indą, supilam aliejų su
garstyčiomis, apdėliojam marinuotomis citrinomis. Šalia suguldom švarias bulves
su lupenomis.
Kepame 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.
Pabaigai 10 min. paliekame tik viršutinį kaitinimą.
2012 m. rugsėjo 8 d., šeštadienis
Šokoladinis pyragas
Nors kitą savaitę žadamas
„karštis“, tačiau jau reikia pradėti galvoti apie vėsius rudens vakarus. Ir
šokoladinius pyragus J.
Šokoladas gaminamas iš
fermentuotų ir skrudintų kakavos pupelių. Kakavmedžiai, iš kurių gaunamos
kakavos pupelės, auga Lotynų Amerikoje, vėliau dėl didelės
paklausos pradėti auginti ir Afrikoje.
Pyragui reikės:
200 g kokybiško
šokolado,
170 g sviesto,
3 kiaušinių,
150 g cukraus,
200 g miltų,
2 šaukštų kerobo
miltelių (arba kakavos),
1 šaukštelio kepimo
miltelių,
žiupsnelio druskos.
Sviestą su šokoladu
dedam į puodą, kuris įstatytas į didesnį puodą su verdančiu vandeniu, ir
ištirpiname. Paliekame atvėsti.
Kitame dubenyje lengvai
išplakame kiaušinius su cukrumi.
Sumaišome miltus,
kerobo miltelius, kepimo miltelius ir druską.
Į sviesto ir šokolado masę
pilam kiaušinius su cukrumi. Išmaišome.
Sudedam sausą mišinį ir gerai
išmaišome.
Tešlą pilame į kepimo
popieriumi išklotą formą. Pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę. Kepame apie
30 – 45 min. Iškepus paliekame atvėsti formoje. Laikome vėsiai.
Nuodėmingai skanu su ledais J.
Skanaus ir ateina vėsa!
Užsisakykite:
Pranešimai (Atom)