Kartais knygas suvalgome. Taip nutiko ir Katharinos
Hagenos „Obuolių sėklų skonis“ knygai. Tiesiog neatsivalgoma...
Ana mėgo Boskopus, o Berta saldukus. Rudenį seserų
plaukai kvepėdavo obuoliais, obuoliais kvepėdavo ir jų drabužiai bei rankos.
Jos virdavo obuolių tyrę ir obuolių drebučius, spausdavo obuolių sultis,
dažniausiai būdavo prisidėjusios obuolių į prijuosčių kišenes, o rankose
laikydavo prakąstus. Berta greitai lanku apvalgydavo obuolio šonus, tada atsargiai
nukramtydavo jo apačią, vedančią į žiedo vidurį, o galiausiai apgrauždavo
koteliu užsibaigiantį viršų. Graužtuką stipriu mostu nusviesdavo į šalį. Ana
valgydavo lėtai ir pasimėgaudama, nuo apačios iki viršaus ir viską. Suvalgiusi
obuolį, ji dar kurį laiką kramtydavo jo sėkleles. Kai Berta jai primindavo, kad
sėkleles esančios nuodingos, Ana atsakydavo, kad jų skonis primena marcipanus.
Ji išspjaudavo tik kotelį. Pastebėjusi, kad aš valgau obuolius taip kaip ji,
šią istoriją man papasakojo Berta. Šiaip ar taip, žmonės skirtingai valgo
obuolius.
Pyragui reikės:
700 g obuolių,
110 g cukraus,
120 ml pieno,
2 kiaušinių
90 g sviesto,
90 g miltų,
2 šaukštelių kepimo miltelių,
½ citrinos sulčių ir žievelės,
3 šaukštelių vanilinio cukraus.
Nulupame obuolių žievelę ir išpjauname sėklas.
Supjaustome obuolius plonomis riekelėmis, užpilame išspaustomis citrinos
sultimis ir užtarkuojame žievelę. Gerai išmaišome.
Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir vaniliniu
cukrumi.
Ištirpiname sviestą.
Kiaušinius išplakame su cukrumi. Plakant pilame
pieną ir sviestą. Beriam miltus. Masė turi gautis puri.
Masę užpilame ant obuolių ir atsargiai išmaišome.
Tešlą supilam į kepimo popieriumi ištiestą formą ir
pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę. Kepame apie 40 – 50 min. Tikrinam
mediniu pagaliuku.
Gerai atvėsiname ir leidžiame pyragui šiek tiek
sutvirtėti.
Skanaus ir, o kaip jūs valgote obuolius!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą