2010 m. gegužės 31 d., pirmadienis

Polentos kepsniukai


Kas pasakė, kad patiekalai be mėsos yra neskanūs, tas rimtai nėra jų ragavęs :). Dažniausiai patiekalo skonį lemia prieskoniai. Pabandykite išsivirti mėsos gabalą be druskos ir pipirų – nieko ten skanaus. Arba kitas teiginys, kad jeigu jau nėra mėsos, tai nėra, ką valgyti. Nu nu :).

Polenta kilusi iš Italijos ir kai kuriuose regionuose, ypač šiauriniuose, net lenkia makaronus. Tai kukurūzų kruopų košė, tačiau ragaujant į košę tai mažai panašu. Italai polentą valgo kaip garnyrą, kepa kepsnius, įmaišo į salotas, deda ant picų, gardina desertus. Kukurūzų kruopos turi labai daug vitamino A, kuris yra naudingas odai, nes apsaugo ją nuo raukšlių susidarymo.

Polentos kepsniukams reikės:
250 g smulkiai maltų kukurūzų kruopų,
500 ml vandens,
250 ml pieno,
50 g sviesto,
saujos kieto tarkuoto sūrio,
žiupsnelio druskos,
žiupsnelio maltų pipirų,
žiupsnelio šalavijo,
žiupsnelio baziliko,
žiupsnelio mairūno,
geros saujos džiovintų grybų,
5 šaukštų grietinės.

Prieš kelias valandas ar iš vakaro užmerkiam grybus, jeigu planuojam gaminti padažą kepsniukams. Išmirkusius grybus išverdame.

Kol grybai verda ruošiam polentą. Sumaišytą vandenį su pienu pabarstome druska ir pipirais, įberiam šalavijo, įmetam sviestą (pasiliekam kokią riekelę – kepimui ir padažui) ir užverdame. Beriam kruopas ir pastoviai maišome šluotele apie 15 – 20 min., kol košė sutirštės ir atšoks nuo puodo sienelių. Tuomet įberiam sūrį, gerai permaišome.

Į bet kokią ne itin aukštą formą krečiam košę ir gerai paspaudžiam, kad liktų mažiau skylučių. Formoje paliekam keletui minučių. Išverčiam ant lentos ir supjaustome riekelėmis.

Riekeles apkepam svieste.

Iš sviesto, grietinės, juostelėmis pjaustytų grybų bei druskos ir baziliko, mairūno ir pipirų pasigaminam padažą prie polentos kepsniukų.


Skanaus ir gražios odos!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą