2010 m. gruodžio 6 d., pirmadienis

Tarte Tatin – apverstas obuolių pyragas



Šio gėrio kepimą ilgą laiką stabdė tinkamo indo, kuris tiktų ir kaitinimui ant ugnies ir orkaitėje, neturėjimas. Bet viską išsprendė vieną dieną klibėti ėmusi keptuvės rankena, kurią beliko tik visai nusukti (paskui vėl prisukti) ir imtis darbo su šiuo gardžiu desertu, kurio paragavęs Oscar Wilde pasakė: „Aš galiu atsispirti viskam, išskyrus šį“. Ir tai yra tiesa :).

1847 m. į Lamotte-Beuvron (Pranzūzija) buvo nutiestas geležinkelis, kas lėmė regiono ir miestelio plėtrą. Ponas J. Tatin pasinaudojo šiomis naujovėmis ir miestelyje atidarė viešbutį. Po jo mirties 1888 m. viešbutį perėmė jo dukros Stephanie ir Caroline. Jaunesnioji Caroline dirbo tiesiogiai su viešbučio lankytojais, o Stephanie sukosi virtuvėje ir didžiavosi savo obuolių pyragu. Vieno medžioklės sezono metu, kuomet viešbutyje buvo daug lankytojų, Stephanie į kepimo indą sudėjo obuolius ir tik tuomet suprato, kad po apačia pamiršo įtiesti tešlą. Nežiūrint to, ji pašovė pyragą į krosnį, o jam iškepus, apvertė ant lėkštės ir dar karštą pateikė viešbučio lankytojams, kurie, žinoma, buvo sužavėti.

Tarte Tatin reikės:
6 obuolių,
180 g sviesto,
1 puodelio (250 ml) miltų,
2/3 puodelio (250 ml) cukraus,
saujos džiovintų spanguolių,
1 šaukštelio kepimo miltelių,
1 kiaušinio trynio,
šlakelio vandens,
šlakelio juodojo romo,
žiupsnelio druskos.

Sviestą akimis padalinam į 3 dalis, o ne akimis atsipjaunam 2/3 ir sutarkuojam burokine tarka :).

Į tarkius beriam 1 šaukštą cukraus, druską, miltus sumaišytus su kepimo milteliais ir pirštais viską sutrinam iki trupinių.

Kiaušinio trynį suplakame su šlakeliu vandens ir pilam į trupinius. Viską gerai išminkome ir dedam tešlą į šaldiklį geram pusvalandžiui.

Paruošiam obuolius. Nulupam, išsėklinam ir supjaustome į skilteles. Iš vieno obuolio - 8 skiltelės.

Jeigu turim indą, kurį galima ir kaitinti ant ugnies ir kišti į orkaitę tai šaunu, bet galima pasinaudoti ir mano atradimu nusukant rankeną keptuvei :).

Paruoštą keptuvę statom ant ugnies ir joje išlydome likusį sviestą. Beriam cukrų ir pilam šlakelį vandens. Ant nedidelės ugnies maišydami tirpinam cukrų. Masė pradeda tamsėti ir virsti karamele po gerų 20 minučių. Tuomet labai atsargiai pilam romo.

Į kaitinamą karamelę suguldome obuolių skilteles, paberiam džiovintų spanguolių ir paliekam viską kepti. Nieko nemaišome. Kai obuoliai šiek tiek suminkštėja, keptuvę nuimam nuo ugnies.


Traukiam tešlą iš šaldiklio ir iškočiojam apskritimą, kuriuo pilnai užklojame obuolius keptuvėje, o tešlos kraštelius bandom šiek tiek pakišti po obuolių sluoksniu. Viršų subadom šakute.

Pašauname keptuvę į 200 °C įkaitintą orkaitę ir kepam apie 30 minučių kol tešla gražiai paruduos.

Iškepus leidžiame pyragui šiek tiek pailsėti, o mes tuo metu susirandam lėkštę, kurios skersmuo didesnis nei keptuvės.

Lėkštę dedam ant keptuvės ir staigiu judesiu apverčiam. Nukeliam keptuvę. Jeigu pyrago koks kraštelis lieka prilipęs, grąžiname jį į jam prideramą vietą :).


Su ledais – nepakartojama :).

Skanaus ir prisukime rankenas atgal!

2 komentarai:

  1. oi kaip noooriu! :))
    tik mano keptuvės rankena pernelyg tvirtai laikosi... gal reikės įsigyti dar vieną, su nuimama rankena - specialiai šio recepto garbei? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Šis pyragas tikrai vertas keptuvės su nuimama rankena :) Nors namuose kartais galima rasti įvairiausių indų, kuriuos galima panaudoti ne pagal tiesioginę paskirtį :)

    AtsakytiPanaikinti