2010 m. gruodžio 21 d., antradienis

Šventiniai meduoliai



Kad šventėms liktų po pirmo kepimo, tai niekada neturėjau vilties, tad vėl užminkoma tešla, vėl kepami žmogeliukai, žvaigždutės, širdutės, mėnuliukai ir t.t. Ir vėl atidaromos buto durys į laiptinę. Nors trumpam :).

Kuo ilgiau bus brandimi, tuo skanesni ir aromatingesni bus meduoliai. Viduramžiais meduoliai buvo kepami didžiuliais kepalais ir vadinami pipirine duona. Tešlą brandindavo – net 10–20 metų! Vakarų Europoje patys žinomiausi buvo vokiečių „Niurnbergo meduoliai“, lenkų „Torunės meduoliai“, anglų „Škotijos avižiniai meduoliai“. Niurnbergas iki šiol išsaugojo meduolių kepėjų miesto vardą.

Meduoliams reikės (5 – 6 kepimo skardoms):
70 - 100 g sviesto,
0,5 stiklinės auksaspalvio sirupo,
5 – 6 šaukštų medaus,
350 g miltų,
1,5 šaukštelio kepimo miltelių,
1 kiaušinio,
1 šaukštelio cinamono,
1 šaukštelio malto imbiero,
1 šaukštelio maltų gvazdikėlių,
žiupsnelio druskos.

Sviestą išlydome. Pilam sirupą, krečiam medų ir beriam visus prieskonius. Kaitinant maišome iki vientisos masės. Nukeliam nuo ugnies ir paliekam atvėsti.

Atvėsus masei mušam kiaušinį. Gerai išmaišome.

Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir druska.

Į miltus pilam sviesto ir prieskonių masę ir gerai išmaišome. Minkyti nereikia. Tešlą krečiam į maišelį ir dedam į šaldytuvą geroms 2 – 3 valandoms arba ir nakčiai.

Laužiam po nedidelį gabalėlį šaltos tešlos ir ant gerai miltais pabarstyto stalo plonai iškočiojam. Formelių pagalba spaudžiam įvairiausius grožius :).

Guldom meduolius į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir pašaunam į 170 °C įkaitintą orkaitę 8 – 10 min. Tačiau reikia labai stebėti, kad neperkeptų. Bent jau mano meduoliai iškepa per tą laiką, kol priguldau kitą kepimo skardą :).

Iškepusius atsargiai suguldome ant grotelių, o sutvirtėjus į metalines dėžutes.


Puošybą priklauso nuo norų ir pageidavimų :). Šie gražuoliai kepti ir puošti prieš metus, nes šių metų kepinių dar negaliu rodyti :).

Skanaus ir atidarykime duris į laiptinę!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą