2010 m. lapkričio 2 d., antradienis

Rizotas su kvapiuoju moliūgu


Mūsų namuose šiemet – moliūgų antplūdis :). Jau net draugė, kuri taip pat buvo įtraukta į šių rudens gėrybių naikinimo meną, pastebėjo, kad labai daug naudoju šio geltonskruosčio. Bet jis visur tinka ir svarbiausia, mums patinka, o ir patiekalai tikrai nėra vienodi ar nuobodūs.

Rizotas (it. Risotto) – maistingas itališkas ryžių patiekalas. Jo ruošimo variantų yra labai daug, bet pagrindiniai veiksmai gaminant dažniausiai yra tie patys - nevirti ryžiai kelias minutes apkepami riebaluose ir tik vėliau pamažu pilamas skystis. Rizotui tinka ne visos ryžių rūšys. Plačiau naudojamos - Arborio, Carnaroli arba Vialone Nano - turi daugiau krakmolo, kuris, susimaišęs su sultiniu, laiko patiekalo ryžių grūdelius kartu. Lietuvių kalbininkai rizotą siūlo vadinti daugiaryžiu.

Rizotui reikės:
½ kvapiojo moliūgo,
250 – 300 g rizoto ryžių,
apie 1 l natūralaus vištienos sultinio,
3 – 4 skiltelių česnako,
šakelės rozmarino,
šlakelio aliejaus,
žiupsnelio druskos,
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų,
saujos tarkuoto kieto sūrio.

Moliūgą supjaustome kubeliais, pašlakstome aliejumi, pabarstome druska, pipirais, rozmarino lapeliais, uždedame per pusę perpjautas česnako skilteles (vieną skiltelę pasiliekam) ir pašauname į 200 °C įkaitintą orkaitę geroms 40 minučių.

Į įkaitintą keptuvę pilam šlakelį aliejaus ir beriam susmulkintą likusią česnako skiltelę. Truputėlį ją apkepam ir beriam ryžius, kurie turi lengvai pasidengti aliejumi ir šiek tiek paskrusti.

Po truputėlį pilam šiltą sultinį ir maišom ryžius. Kai sultinys sugeriamas, vėl jo šiek tiek įpilam ir vėl maišom. Taip kartojam iki supilsim visą sultinį, o ryžiai jį visą sugers – apie 15 – 20 minučių. Ryžiai turėtų būti ne kieti, bet ir nepervirti iki visiškos košės.

Nukeliam keptuvę nuo ugnies ir suberiam orkaitėje iškepusius moliūgus. Lengvai permaišome.

Patiekiant pabarstome tarkuotu sūriu. Arba sūrį galima įmaišyti į ką tik nuo ugnies nukeltą rizotą.



Skanaus ir įvairovės virtuvėse!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą