2016 m. vasario 28 d., sekmadienis

Skruzdėlynas


Kažkada skruzdėlyną kepdavau pagal draugės Ievos mamos receptą. Nuo to kažkada jau praėjo daugiau kaip 20 metų.


Rašoma, kad skruzdėlynas yra daugiau mažiau lietuviškos kilmės desertas ir minima, kad jis buvęs populiarus tarp lietuviškos kilmės žydų.

Desertui reikės:
300 – 330 g miltų,
1 kiaušinio,
1 kiaušinio trynio,
1/2 stiklinės grietinės,
1 šaukšto degtinės,
aliejaus kepimui,
dirbtinio medaus,
aguonų.

Iš miltų, kiaušinio, trynio, grietinės ir degtinės užminkome kietą tešlą, kurią suvyniojame į maistinę plėvelę ir paliekame šaldytuve per naktį.

Atvėsintą tešlą gerai išdaužome kočėlu.

Iškočiojame labai plonai ir supjaustome juostelėmis.

Kepame gerai įkaitintame aliejuje. Kepa labai greitai. Iškeptas juosteles sudedame ant popierinių servetėlių.

Iš juostelių medumi suklijuojame kalną, kurį pabarstome aguonomis.


Skanaus ir kažkada!

2016 m. vasario 21 d., sekmadienis

Labai šokoladiniai sausainiai


Tikrai labai labai šokoladiniai. Ir jau kepti kelis kartus, nes kažkaip greitai baigiasi. Nėra labai saldūs, kaip gali atrodyti. Ir druska čia puikiai tinka.


Šokoladas su druska, pipirais ar kitais, kartais atrodo, visiškai nederančiais priedais – nėra jokia naujiena, nors stebina dar daugelį. Pasak J. Oliver, druska paryškina šokolado skonį.

Sausainiams reikės (12 – 13 vnt.):
115 g sviesto,
200 g Muscavado cukraus,
2 kiaušinių,
50 g riebios kakavos,
270 g miltų,
1 šaukštelio kepimo miltelių,
50 – 70 g juodojo šokolado,
1 šokolado su karamelės įdaru,
stambios druskos.

Sviestą sudedame į gilesnį puodą ir lydome ant nedidelės ugnies. Suberiame Muscavado cukrų, juodąjį šokoladą, kakavą ir viską išmaišome iki vientisos masės.

Puodą nukeliame nuo ugnies ir pastoviai maišant supilame lengvai plaktus kiaušinius. Įderiame druskos.

Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir palengva suberiame į rudą masę. Gerai išmaišome.

Tešlą padaliname į 12 – 13 vienodo dydžio kamuoliukų. Imame vieną kamuoliuką, jį delne išplojame, uždedame gabaliuką šokolado su karamelės įdaru ir užlankstome, kad jo nesimatytų. Dedame į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir lengvai suplojame. Viršų pabarstome stambia druska.

Kepame iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 10 – 15 min.

Atvėsiname ant grotelių.


Skanaus ir labai labai šokoladiniai!

2016 m. sausio 14 d., ketvirtadienis

Maži varškiniai „Stollen“ keksiukai


Man šventės dar nesibaigė. Tad ir šventiniai kepiniai, ypač kai už lango tiek sniego, labai dažnai kepami savaitgaliais.

Na tai tikrai ne tas tradicinis vokiškas „Stollen“ pyragas, bet tikrai ne mažiau skanus, kvapnus ir ilgai grojantis kepinys. Ypač kai kepami maži keksiukai.

Keksiukams reikės (12 vnt.):
120 g sviesto,
80 g cukraus,
2 mažų kiaušinių,
1 šaukštelio vanilinio cukraus,
250 g kreminės varškės,
350 g miltų,
1 šaukštelio kepimo miltelių,
100 g džiovintų spanguolių,
100 g džiovintų vyšnių,
1 apelsino nutarkuotų žievelių,
šlakelio juodojo romo,
150 g marcipaninės masės kepiniams,
3 – 4 šaukštų sviesto,
cukraus pudros.

Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir kiaušiniais iki purios masės. Sukrečiame varškę, pilame romo. Viską gerai išmaišome.

Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir suberiame į skystą masę.

Į tešlą įminkome džiovintas uogas ir apelsino žievelę.

Suformuojame vienodus tešlos gabaliukus, iš kurių išplojame blynus, įdedame į centrą mažą šaukštelį marcipano ir viską gerai uždarome. Keksiukus sudedame į keksiukų kepimo formą.

Kepame 190 °C įkaitintoje orkaitėje apie 20 – 25 min.

Dar karštus aptepame tirpintu sviestu ir gausiai apibarstome cukraus pudra.


Skanaus ir vis dar šventės!

2015 m. gruodžio 31 d., ketvirtadienis

Su Naujais!


Ritamės į Naujus metus :)


2015 m. lapkričio 23 d., pirmadienis

Marcipaniniai sausainiai


Kartais man patinka kai viskas vyskta labai greitai. Ir labai skaniai. Šie sausainiai būtent tokie. Greitai padaromi, greitai suvalgomi.

Rašoma, kad tiksli marcipano tėvynė nežinoma.

Sausainiais reikės (apie 20 vnt.):
125 g sviesto,
100 g marcipaninės masės,
70 g smulkaus cukraus,
150 g kvietinių miltų,
50 g bulvių krakmolo,
1 kiaušinio.

Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi ir marcipanine mase iki purumo.

Sukant įmušame kiaušinį, sudedame miltus, sumaišytus su krakmolu.

Viską gerai išmaišome ir formuojame nedidelius rutuliukus, kuriuos sudedame į kepimo popieriumi išklotą skardą.

Šakute padarome sausainiams kvadratėlius.

Kepame iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 10 - 15 minučių. Atvėsiname ant grotelių.


Skanaus ir greitai!

2015 m. spalio 31 d., šeštadienis

Siaubūnai


Trūksta skanių idėjų vakarui? Pasidairykite po skanią studiją "Jaunasis kulinaras".


2015 m. spalio 29 d., ketvirtadienis

Obuolių pyragas su romu


Šis pyragas jau keli metai kepamas ir labai mėgstamas, bet jo nelieka per greitai, tad niekada nespėdavo pozuoti.

Romas – stiprus alkoholinis gėrimas, gaminamas iš romo spirito, gaunamo rauginant cukrinių nendrių sultis.

Pyragui reikės:
4 – 5 obuolių,
110 – 120 g miltų,
1 nubraukto šaukštelio kepimo miltelių,
2 kiaušinių,
150 g cukraus,
120 g sviesto,
2 šaukštų romo,
druskos.

Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir druska.

Šluotele išplakame kiaušinius su cukrumi ir romu. Į masę suberiame miltų mišinį.

Išlydome sviestą, jį šiek tiek atvėsiname ir supilame į tešlą.

Obuolius nulupame, išvalome sėklides ir supjaustome gana stambiais gabaliukais ar riekelėmis. Įmaišome į tešlą.

Kepimo formą ištiesiame popieriumi ir supilame tešlą.

Kepame iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 - 50 min. Tikriname mediniu pagaliuku.

Ištraukus pyragą iš orkaitės, reikia leisti jam pilnai atvėsti.



Skanaus ir per greitai!