2010 m. liepos 6 d., antradienis

Nekeptas tortas



Mano adresų knygelėje gal kokie 6 ar 7 Mindaugai. Vieni iš vaikystės, kiti iš jaunystės, dar keli iš dabarties ir, tikiuosi, ateities :). Tad šis tortas buvo sulipintas vienam M iš jaunystės, o kiti M apie jį girdėjo, o treti gal bent per ekraną ragavo :).

Vardas Mindaugas lietuviškų šaknų, ir reiškia “daugiamintį, išmintingą” arba “daugelio minima”. Pasirodo, kad trumpinti šį vardą galima ne tik į dažnai naudojamą Mindę, bet ir į Minių ar Mindą. Mindaugo vardą turėjo Lietuvos karalius ir šis vardas puikiai tiko garsiam žmogui. 2009 m. Valstybinės lietuvių kalbos komisijos tinklapio lankytojai vardą Mindaugas išrinko gražiausiu.

Tortui reikės:
2 pakelių sausainių (naudojau Selga šokoladinius ir karamelinius),
150 g sviesto,
3 šaukštų želatinos,
½ stiklinės šalto virinto vandens,
100 g cukraus,
200 ml grietinėlės,
250 g markarponės sūrio,
200 g kreminės varškės,
žiupsnelio vanilinio cukraus,
braškių (jeigu gaminame vasarinį variantą),
3 – 4 šaukštai spanguolių uogienės (jeigu gaminame rudeninį variantą),
tarkuoto šokolado (taip pat rudeniniam ar net žieminiam variantui).

Želatinos grūdelius užpilame šaltu virintu vandeniu ir paliekam išbrinkti.

Sausainius smulkiai sumalame ir užpilame išlydytu ir šiek tiek pravėsusiu sviestu. Viską maišome iki vientisų trupinių.

Į torto formą nuimamais šonais beriam trupinius ir šaukšto pagalba suspaudžiam. Dedam į šaldytuvą.

Jeigu gaminate su spanguolių uogiene, tai ją sukrečiam ant sausainių masės ir tuomet dedam į šaldytuvą.

Gaminam baltą torto dalį. Grietinėlę išplakam iki standumo.

Į grietinėlę beriam cukrų, vaniliną, sūrį, varškę ir toliau darbuojamės plaktuvu iki vientisos purios masės.

Pakaitinam išbrinkusią želatiną, kol ji visiškai ištirps. Šiek tiek pravėsinam ir pilam į baltą masę. Gerai išmaišome.

Traukiam iš šaldytuvo tamsų torto padą. Jeigu torto variantas rudeninis, krečiam išplaktą masę ant viršaus, šiek tiek palyginam ir dedam atgal į šaldytuvą. Jeigu gaminame su braškėmis, tuomet padą šiek tiek patepliojam balta mase ir priguldom pjaustytų braškių. Prie tortinės kraštų galima pridėlioti braškių puselių, kurios, nuėmus tortinės kraštus puoštų tortą. Pasižaidus su braškių kompozicijomis, viską užklojam balta mase ir tortą geroms 3 – 4 val. dedam į šaldytuvą.

Jeigu gaminome su spanguolių uogiene viršų ir šonus apibarstome tarkuotu šokoladu arba likusiais trupiniais nuo pagrindo, jeigu braškinį – puošiam vasariškai :).

Kadangi esu gaminusi įvairius variantus, tai visais ir giriuosi :).

Skanaus ir lai visiems Mindaugams išminties užtenka!

P.S. tiems M, kuriems neteko torto, dovanoju gėlių :).


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą