2010 m. rugpjūčio 18 d., trečiadienis

Trinta cukinijų sriuba


Visada labai laukiu šio meto, kuomet galima maitintis savo soduose ir daržuose išaugintomis daržovėmis. Net karščių prigesintas noras gaminti vėl atsigauna :). Šios savaitės virtuvės karalienė – cukinija.

Kai XV–XVI amžiuje cukinija iš Meksikos atkeliavo į Europą ji buvo auginama botanikos soduose, o maistui valgomos tik jos sėklos. Keletą amžių ji taip ir augo, kol italai nusprendė paragauti šių daržovių. Nuo to meto cukinijos pradėtos gana plačiai naudoti virtuvėje. Kaip bebūtų keista, bet į Lietuvą šį moliūgo ir aguročio atmaina atkeliavo tik 1985 metais.

Sriubai reikės:
apie 700 g cukinijos,
2 morkų,
4 bulvių,
2 saliero lapkočių,
2 skiltelių česnako,
0,5 l sultinio arba vandens,
šlakelio aliejaus,
šlakelio balzamiko acto,
žiupsnelio druskos,
žiupsnelio mairūno,
žiupsnelio maltų pipirų,
keletos riekelių baltos duonos arba batono,
žiupsnelio tarkuoto kieto sūrio.

Cukiniją, morkas, salierą supjaustome juostelėmis, užberiam stambiai smulkintu česnaku, užbarstome prieskoniais, pašlakstome aliejumi ir pašauname į iki 200 °C įkaitintą orkaitę 30 – 40 min. Kartais šiek tiek pamaišome.

Išverdame bulves.

Kol viskas kepa ir verda pasigaminame skrebučių. Duoną supjaustome kubeliais ir beriam į keptuvę. Pašlakstome aliejumi. Gražiai apskrudus beriam į indelį, užspaudžiame česnako, padruskinam ir permaišome.

Kuomet daržovės iškepa beriam viską į smulkintuvą. Bulves taip pat. Viską susmulkinam iki piurė.

Į daržovių masę pilam sultinio arba vandens. Užverdame. Paskaninam šlakeliu balzamiko acto.

Sriubą pabarstome skrebučiais ir tarkuotu sūriu.


Skanaus ir lai ilgiau trunka vasara Lietuvoje!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą