2012 m. gruodžio 23 d., sekmadienis

Linų suktukai


Toli toli, mažame Taferroto kaimelyje Vokietijoje gyvena Agnė. Kalėdoms ji kepa sausainius, kuriuos vadina „linų suktukais“. Pavadinimas – dėl sausainių formos, nes į jų sudėtį jokie linai neįeina.

Manoma, kad linai Lietuvoje auginami apie 4000 metų, Egipte – 9000 metų. Pasaulyje suskaičiuojama apie 200 rūšių linų. Lietuvoje auginama 6 – 7 rūšys.

Sausainiams reikės (3 kepimo skardos):
700 g miltų,
250 g sviesto,
4 kiaušinių,
15 g šviežių mielių,
200 ml pieno,
1 šaukštelio cukraus,
šlakelio grietinėlės,
perlinio cukraus.

Mieles ištriname su cukrumi ir šlakeliu šilto pieno. Paliekame pakilti.

Į miltus dedam gabaliukais pjaustytą šaltą sviestą ir peiliu kapojam iki susidarys trupiniai.

Mušam kiaušinius. Vieno kiaušinio trynį atsidedam.

Į tešlą pilam mieles ir likusį šiltą pieną. Suminkome tešlą.

Iš tešlos formuojam virveles, kurias pavoliojam perliniame cukruje. Susukame.

Guldom į kepimo formą ir paliekame apie 30 min. šiltai.

Sausainių viršų patepame kiaušinio trynio ir gretinėles plakiniu bei papildomai pabarstome perliniu cukrumi.

Pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę 15 – 20 min.


Skanaus ir ačiū, Agne!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą