Toli toli, mažame Taferroto
kaimelyje Vokietijoje gyvena Agnė. Kalėdoms ji kepa sausainius, kuriuos vadina
„linų suktukais“. Pavadinimas – dėl sausainių formos, nes į jų sudėtį jokie
linai neįeina.
Manoma, kad linai Lietuvoje
auginami apie 4000 metų, Egipte – 9000 metų. Pasaulyje suskaičiuojama apie 200
rūšių linų. Lietuvoje auginama 6 – 7 rūšys.
Sausainiams reikės (3 kepimo
skardos):
700 g miltų,
250 g sviesto,
4 kiaušinių,
15 g šviežių mielių,
200 ml pieno,
1 šaukštelio cukraus,
šlakelio grietinėlės,
perlinio cukraus.
Mieles ištriname su cukrumi ir
šlakeliu šilto pieno. Paliekame pakilti.
Į miltus dedam gabaliukais
pjaustytą šaltą sviestą ir peiliu kapojam iki susidarys trupiniai.
Mušam kiaušinius. Vieno
kiaušinio trynį atsidedam.
Į tešlą pilam mieles ir likusį
šiltą pieną. Suminkome tešlą.
Iš tešlos formuojam virveles,
kurias pavoliojam perliniame cukruje. Susukame.
Guldom į kepimo formą ir
paliekame apie 30 min. šiltai.
Sausainių viršų patepame
kiaušinio trynio ir gretinėles plakiniu bei papildomai pabarstome perliniu
cukrumi.
Pašauname į iki 180 °C įkaitintą
orkaitę 15 – 20 min.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą