2014 m. rugsėjo 28 d., sekmadienis

Varškės keksas su kriaušėmis ir avietėmis


Šį keksą kepu tuomet, kai sode prisirpsta vėlyvos avietės arba žiemą, kai jos šąla šaldiklyje. Su kriaušėmis jokios bėdos – jų visada galima rasti prekybos centro lentynose.

Avietėse yra gana didelė vitamino C koncentracija, todėl šios uogos vartojamos peršalus, sergant gripu ar angina. Gydomųjų savybių turi ne tik pačios uogos, bet ir aviečių lapai, šaknys ir jaunos augalų viršūnės su lapeliais.

Keksui reikės:
100 g sviesto,
180 g cukraus,
180 g varškės,
3 kiaušinių,
½ šaukštelio kepimo miltelių,
225 g miltų,
šlakelio vanilės ekstrakto,
3 vidutinio dydžio kriaušių,
1 puodelio aviečių,
2 šaukštų džiūvėsėlių.

Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi ir kiaušiniais. Sudedame varškę, pilame vanilės ekstraktą ir viską gerai išmaišome.

Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir beriame į masę. Tešla gaunasi gana tiršta.

Kriaušes nulupame ir supjaustome. Įmaišome į tešlą.

Kepimo formą ištepame sviestu ir pabarstome džiūvėsėliais. Sukrečiame tešlą. Išlyginame jos paviršių ir užberiame avietes.

Keksą pašauname į 180 °C įkaitintą orkaitę 50 – 60 min. Patogiausia tikrinti mediniu iešmuku.


Skanaus ir vitaminas C!

2014 m. rugsėjo 21 d., sekmadienis

Traiškytos bulvės


Jokio gudraus recepto čia nėra, bet patiekalas tobulas. Taip jau kartais būna J.

Kas sakė, kad privalome būti tobuli? Privalome būti laimingi!

Patiekalui reikės:
bulvių,
sviesto,
maltų juodųjų pipirų,
džiovintų prieskoninių žolelių,
druskos.

Skaniausia virti bulves su lupenomis, tačiau puikiai tinka ir gerai nuskustos.

Bulves išverdame ir sudedame į keptuvę su ištirpintu sviestu. Bulvių košės grūstuvu lengvai sutraiškome, pabarstome prieskoniais bei druska ir gerai apkepame iš visų pusių.


Skanaus ir tobula!

2014 m. rugsėjo 7 d., sekmadienis

Morenginiai kavos pyragėliai


Gaminant ledus prisikaupia kiaušinių baltymų. Pavlova skanu, kuomet yra šviežių braškių, tad šį kartą morenginiai kavos pyragėliai – puikiai tinkantys gražiam rudeniui J.

Baltymai gana įnoringi ir net mažos smulkmenos gali viską sugadinti. Lašelis trynio, šlapias dubuo, įkritęs lukštas, per kartą supiltas visas cukrus – visa tai gali pakišti koją gaminant morengą.

Pyragėliams reikės (5 - 6 vnt.):
50 g džiovintų slyvų,
50 g džiovintų datulių,
80 g graikinių riešutų,
5 baltymų,
150 g cukraus,
1 šaukštelio krakmolo,
1 šaukšto kakavos miltelių,
1 šaukštelio vyno acto,
½ šaukštelio vyno akmens,
100 g sviesto,
70 g cukraus pudros,
šlakelio juodojo romo,
1 šaukšto tirpios kavos.

Susmulkiname ir sumaišome slyvas, datules ir graikinius riešutus.

Kiaušinių baltymus išplakame su vyno akmens milteliais iki standžių putų. Plakant dalimis suberiame cukrų, kakavą, krakmolą bei supilame vyno actą.

Atsargiai įmaišome smulkintas slyvas, datules ir riešutus.

Ant kepimo popieriaus formuojame norimo dydžio pyragėlius. Viršų pabarstome kakavos milteliais.

Kepimo skardą pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę 7 – 8 min. Tuomet temperatūrą sumažiname iki 130 °C ir džioviname morengus apie 35 – 40 min.

Iškepusius morengus visiškai atvėsiname.

Kremui išsukame kambario temperatūros sviestą su cukraus pudra bei romu.

Tirpią kavą užpilame 2 šaukštais verdančio vandens, atvėsiname ir supilame į sviesto ir cukraus masę. Viską gerai išmaišome ir dedame kelioms minutėms į šaldytuvą.

Vieną morengo pusę sutepame kremu ir uždengiame kita pusele.

Laikome vėsiai. Jeigu lieka ką laikyti J.


Skanaus ir gražus ruduo!

2014 m. rugpjūčio 31 d., sekmadienis

2014 m. rugpjūčio 28 d., ketvirtadienis

Fetos sūrio ledai


Daug metų atgal buvo toks TV projektas, kuomet vieni gamina, o kiti ateina pavalgyti ir pakritikuoti J. Paskui keičiasi vietomis. Viena pora kaip užkandį gamino kažkokius ryžių krepšelius, kurie jiems visiškai nepavyko. Desertui – fetos ledus, kurie juos išgelbėjo. O kadangi man dar vasara – išbandžiau sūrius ledus ir aš J.

Feta yra klasikinis graikiškas sūryminis varškės sūris. Išlaikytas sūryme jis neturi žievės, yra minkštas ir su skylutėmis.

Ledams reikės:
500 ml pieno,
250 g cukraus,
4 trynių,
400 g fetos sūrio.

Pieną sumaišome su cukrumi ir maišant kaitiname kol jis ištirps.

Kiaušinių trynius išplakame ir į juos lengva srovele, pastoviai maišant pilame pieno ir cukraus mišinį.

Vėl statome ant ugnies ir pastoviai maišant kaitiname kol masė pradės tirštėti. Tuomet nukeliame ir šiek tiek atvėsiname.

Į skystą mišinį sudedame sutrupintą fetos sūrį ir maišome kol masė taps vientisa.

Toliau savo darbą atlieka ledų sukimo aparatas J.


Skanaus ir vis dar vasara!

2014 m. rugpjūčio 26 d., antradienis

Varškiniai sausainiai


Vasaros dienos tirpsta, o po Žolinių ir tropiniai karščiai atslūgo. Metas jungti orkaitę J

Absoliutus karščio rekordas Lietuvoje buvo užfiksuotas 1994 m. liepos 30 d. Zarasuose. Temperatūra tuomet siekė 37,5 laipsnius karščio.

Sausainiais reikės (2 kepimo skardoms):
500 g varškės,
180 g sviesto,
400 g miltų,
5 šaukštų cukraus,
1,5 šaukštelio kepimo miltelių,
2 – 3 šaukštų cukraus ir cinamono mišinio,
žiupsnelio druskos.

Ištriname varškę su cukrumi ir druska. Į masę supilame tirpintą ir atvėsintą sviestą.

Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir beriame į varškinę masę. Užminkytą tešlą dedame į šaldytuvą gerai valandai.

Plonai iškočiojame šaltą tešlą ir puodelio pagalba išspaudžiame apskritimus, kurių kiekvieną pabarstome cukraus ir cinamono mišiniu, tuomet perlenkiame pusiau, vėl pabarstome ir dar kartą sulenkiame pusiau. Viršų pabarstome mišiniu.

Sausainius kepame 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 20 – 25 min.


Skanaus ir tirpsta vasara!

2014 m. liepos 24 d., ketvirtadienis

Klausimas


Jeigu rytas prasideda nuo ledų, ką tai galėtų reikšti?