2010 m. vasario 9 d., antradienis

Azijietiškas asorti


Tiesiog norėjosi kažko aštresnio, kažko saldesnio, kažko rūgštesnio. Na gerai jau gerai, tiesiog tingėjosi eiti į parduotuvę, o šaldytuve gulėjo saliero gabaliukas, 15 cm baltojo ridiko šaknies, morka, kiaulienos nugarinės šmotelis :). Ir labai knietėjo išbandyti naują puodą (ne iš IKI akcijų-atrakcijų), kurio man pavydi viena gera draugė :). Taip ir gimė vakarienė.

Baltasis ridikas dar kitaip japoninis ridikas, arba dar dar kitaip daikonas yra šakniavaisinių daržovių giminaitis, tačiau daug švelnesnio skonio. Japonai jį vartoja labai dažnai, nes turbūt gerai žino jo teigiamą poveikį organizmui, ypač vyresniame amžiuje. Šį ilgavaisė daržovė padeda kovoti su cholesteroliu bei šalina skysčio perteklių iš organizmo. Išvertus iš japonų kalbos, žodis "daikon" reiškia „didelė šaknis“. Viename Japonijos ežere yra sala, kuri vadinasi Daikon, o saloje vulkanas, kurio pavadinimas taip pat Daikon :). Bet tai greičiausiai neturėjo įtakos ridiko pavadinimui :). Ridikas yra žinomas ir plačiai vartojamas visoje Azijoje.

Patiekalui reikės:
500 g kiaulienos nugarinės,
2 stiklinių vandens,
ketvirčio vidutinio saliero gumbo,
nedidelio gabaliuko baltojo ridiko šaknies,
vidutinės morkos,
saujos saulėje džiovintų pomidorų (ne aliejuje),
mažo čili pipiriuko,
¼ stiklinės vyno acto,
šlakelio sojos padažo,
1 šaukšto cukraus,
žiupsnelio druskos,
1 šaukštelio maltos kalendros,
1 šaukštelio malto imbiero,
1 - 2 šaukštų sezamo sėklų,
šlakelio sezamo aliejaus kepimui.

Mėsą supjaustome juostelėmis ir sudedam į įkaitintoje keptuvėje jau čirškantį sezamų aliejų. Kepam iki neliks skysčio ir mėsa šiek tiek apskrus.
Į puodą pilam vandenį, beriam druską, cukrų, imbierą ir kalendrą, pilam vyno actą ir sojos padažą. Užverdam.

Ridiką, salierą, morką pjaustom juostelėmis ir metam į verdantį skystį.

Kai daržovės jau beveik išvirusios, į jų draugiją keliauja mėsa, pomidorai, smulkintas čili pipiriukas. Pabaigoje sezamo sėklos.


Viskas turi pabaigti virti, tačiau nesubyrėti.

Kadangi vaidinome azijietišką virtuvę, tai valgėme su makaronais iš ryžių. O kitą dieną pašildytas asorti labai tiko ir su paprastais ryžiais :).


Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą