2011 m. sausio 23 d., sekmadienis

Baklava


Dar rugsėjo mėnesį šiam saldėsiui iš Vokietijos parsivežiau nesūdytų pistacijų. Negaliu suprasti, kodėl pas mus jų taip sunku gauti arba kai randi, tai pirkti greitai praeina noras, nes mokėti vos ne litą už vieną riešutą...

Dėl baklavos gimtinės varžosi vos ne pusė pasaulio tautų: afganistaniečiai, albanai, azerbaidžaniečiai, bosniai, bulgarai, egiptiečiai, gruzinai, irakiečiai, kurdai, libaniečiai, makedoniečiai, rumunai, serbai, turkai, graikai ir t.t. Tačiau, kaip matom iš sąrašo, baklava gimusi buvusios Osmanų imperijos virtuvėse, o šiuolaikinį jos skonį ar gaminimo ypatumus daugiau lemia vietinės sąlygos ir valgytojų norai :).

Baklavai reikės:
450 g filo (phyllo) tešlos,
250 – 270 g sviesto,
200 g graikinių riešutų,
300 g nesūdytų pistacijų,
50 g žemės riešutų,
1 stiklinės vandens,
1,5 stiklinės cukraus,
6 – 7 šaukštų medaus,
1 šaukštelio maltų gvazdikėlių,
1 šaukštelio malto kardamono,
2 šaukšteliai malto cinamono,
1 lazdelės cinamono,
apelsino žievelių,
žiupsnelio druskos.


Ištraukiam tešlą iš šaldymo kameros ir paliekam geroms 2 valandoms. Kai ji tampa minkšta, ištiesiam ant stalo ir iš karto dengiam drėgnu rankšluosčiu. Gaminant taip pat laikome uždengus, nes kitu atveju ji taps trapi.

Riešutus susmulkinam virtuviniu kombainu, įberiam žiupsnelį druskos ir maltą cinamoną. Gerai permaišome.

Ant mažos ugnies išlydome visą sviestą.

Kepimo skardą aukštesniais kraštais, gerai ištepam tirpintu sviestu. Tiesiam vieną tešlos lakštą. Jį ištepam sviestu. Tiesiam antrą – ištepam. Ir taip įtiesiam ir ištepam kokius 6 – 7. Tuomet beriam ½ riešutų ir vėl tiesiam lakštus. Taip kartojam iki baigiasi riešutai ir tešla. Man gavosi 2 sluoksniai riešutų ir 3 sluoksniai tešlos po 6 – 7 lakštus. Viršų taip pat ištepam sviestu.

Dar nekeptą baklavą atsargiai supjaustome, kad gautume rombo formos pyragėlius.

Pašauname į 180 °C įkaitintą orkaitę 30 – 40 minučių. Kepame iki gražiai pagelsta.

Kol kepa, verdame sirupą. Į puodą pilame vandenį, medų, beriam cukrų ir likusius prieskonius. Kaitiname ant silpnos ugnies iki ištirps cukrus, o sirupas šiek tiek sutirštės.


Šiek tiek pravėsusį sirupą pilam ant šiltos baklavos: tiek į tarpus, tiek ant viršaus. Paliekam geroms 2 valandoms ir mėgaujamės ilgai :).



Skanaus ir saldaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą