2011 m. sausio 8 d., šeštadienis

Šokoladinis žiemos tortas



Metų pradžios rytas buvo nuostabus... Namiškiams verčiantis ant kito šono, dar su naktiniais marškiniais lindau į šaldytuvą... Tyliai tyliai, kad nieko neprikelčiau kaičiau vandenį kavai... Ir lėtai lėtai mėgavausi rytu, sniegu ir gabaliuku jo...


2011 m. sausio 1 d. saulė tekėjo 8:42, leidosi 16:02. Dienos ilgumas 7 val. 20 min. Saulė apšvietė kairiąją mėnulio pusę - danguje karaliavo delčia. Šis metas puikiai tinka didelėms permainoms – pakeisti darbą, gyvenamąją vietą, o gal ir gyvenimo partnerį ar partnerę :). Gal ir verta pagalvoti ;).

Šokoladiniam žiemos tortui reikės:
8 kiaušinių,
200 g cukraus,
3 šaukštų riebios kakavos miltelių,
7 šaukštų miltų,
3 šaukštų krakmolo,
šlakelio juodojo romo,
800 ml grietinėlės,
250 g juodojo šokolado.

Pirmiausia pasigaminame kremą. Grietinėlę pilame į puodą ir pastoviai maišant kaitiname, bet neužverdame. Karštą grietinėlę pilam ant susmulkinto šokolado ir maišome iki gausis vientisa masė, o šokoladas bus visiškai ištirpęs. Masę statome į šaldytuvą nakčiai.

Atskiriame kiaušinių baltymus nuo trynių.

Iki standumo išplakame baltymus su 100 g cukraus.

Trynius plakame su likusiu cukrumi iki masė pabals. Kakavos miltelius ištirpiname šlakelyje karšto vandens ir po truputėlį supilame į trynių plakinį. Viską gerai išmaišome.

Miltus sumaišome su krakmolu ir įsukame į trynių masę.

Labai atsargiai dedant po kelis šaukštus į trynių masę įmaišom baltymus.

Ant kepimo popieriaus nubraižome būsimo torto formą: apskritimą, ovalą, stačiakampį. Šį kartą labai norėjosi klasikinės formos :). Man gavosi 10 apskritimų, nes kiekvieną biskvito sluoksnį reiktų kepti ant naujo popieriaus.

Ant kepimo popieriuje nubraižytos formos dedam po 4 šaukštus tešlos ir lopetėle išlyginam, kad tešla vienodai pasiskirstytų. Skardą su keliais (jeigu telpa, žinoma) būsimo biskvito sluoksniais pašaunam į 200 °C įkaitintą orkaitę 5 – 6 min. Kol vieni sluoksniai kepa, pasiruošiam kitus. Suktis reikia labai greitai, nes kepa sparčiai, o ir tešla nenori ilgai stovėti nekepta :).

Ištrauktą sluoksnį dedam ant grotelių, o popierių atsargiai nuimam biskvitui visiškai ataušus.

Iškeptus sluoksnius paliekam aušti, o tuo metu traukiam kremą iš šaldytuvo ir gerai išplakame iki standumo.

Torto sluoksnius sulaistome šlakeliu juodojo romo sumaišyto su vandeniu.

Susluoksniuojam tortą, aptepam jo šonus ir viršų. Dedam į šaldytuvą gerai valandai. O vėliau rodom fantaziją ir puošiam :). Mano torto šonai papuošti kokoso ir šokolado drožlėmis, viršus tik šokolodo drožlėmis ir cukrinėmis snaigėmis.


Skanaus ir gal ką nors pakeiskime!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą