2011 m. rugpjūčio 7 d., sekmadienis

Lydytas sviestas „Ghee”


„Ghee” sviestą gaminu apie pusę metų. Dažniausiai jį naudoju prieskonių kepinimui, pusryčių blynams ar košei gardinti. Tikrai vertas dėmesio produktas.

Lydytas sviestas „Ghee“ naudojamas kaip maisto produktas bei vaistinė priemonė ajurvedoje. Tai idealūs kulinariniai riebalai, nes kaitinant sviestą, vanduo išgaruoja, baltymai sudega ir iškrenta ant indo dugno (kepant ant paprasto sviesto sudegę baltymai lieka maiste). Sviestas virsta skaidriais aukso geltonumo riebalais su švelniu riešutų prieskoniu. Maistas gaminamas naudojant „Ghee“ įgauna nepakartojamą skonį bei aromatą. Be to, jis nedidina cholesterolio kiekio kraujyje. Geras skonis ir kvapas tikrai ne vieninteliai šio sviesto privalumai. Tinkamai paruošto „Ghee“ nereikia laikyti šaldytuve, jo galiojimo laikas neterminuotas. Ajurvedoje nuo seno žinomos gydomosios „Ghee“ savybės: valo ir sutepa žarnyną, išvalo jį nuo toksinų, tinka besiskundžiantiems dėl vidurių užkietėjimo ar sąnarių skausmo. Taip pat gali būti tepamas ant žaizdelių, išsausėjusios odos.

Lydytam sviestui „Ghee” reikės:
geros kokybės 82% riebumo sviesto.

Sviestui lydyti geriausiai tinka storasienis dvigubu dugnu puodas. Gaminimo laikas priklauso nuo sviesto kiekio, tad patogiau sekti ne laiką, o veiksmą puode :).

Sviestą sudedam į puodą ir tirpiname ant vidutinės ugnies. Ištirpinus galima retkarčiais atsargiai pamaišyti. Sviestui užvirus ugnį sumažinam. Paviršiuje susidariusių putų nugriebti nereikia.



Kuomet ant sviesto paviršiaus pradeda formuotis balzganos putos, o puodo dugne matosi nusėdę tamsūs tirščiai (baltymai) nuo sviesto nesitraukiame. Stebime kuomet sviestas išskaidrės. Keičiasi jo kvapas. Galima pavirti dar keletą minučių, tačiau svarbiau nesudeginti sviesto.



Puodą nukaičiame nuo ugnies ir pastatome vėsioje vietoje, kad greičiau atauštų.

Kai sviestas šiek tiek praauš perkošiame per kelis sluoksnius marlės audinio.

Laikomas šaltai sviestas sukietėja, tačiau kambario temperatūroje išlieka minkštas.


Skanaus ir tikrai verta pabandyti!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą