2011 m. rugsėjo 22 d., ketvirtadienis

Cukinijos sausainiai


Jau kelintą kartą juokauju bendradarbei, kad reikia valgyti tai kas užaugo sode, ir kad jau kelintą savaitę valgom patiekalus su cukinijomis. O pasirodo, kad ji ir savo virtuvėje pritaikė mano patirtį ir šeimą tris vakarus iš eilės maitina moliūgais :). Tai jos sūnus po eilinės vakarienės pareiškė, kad kitais metais augins kiaules :).

Nori nenori, bet rudenį visi tampa sezoninių daržovių vartotojais. Nes kada gi daugiau, jeigu ne rudenį skaniausios sodo gėrybės. Lietuvoje daržovės auginamos nuo seniausių laikų. Baltų gentys augino morkas, svogūnus, burokėlius. Lietuvos dvaruose XVI a. buvo auginamos morkos, ropės, kopūstai, burokėliai, agurkai, svogūnai, pastarnokai, porai, krienai, salierai, ridikai, mairūnai, petražolės.

Sausainiams reikės (3 didelėms kepimo skardoms):
200 g sviesto,
200 g cukraus,
3 kiaušinių,
400 g miltų,
2 – 3 šaukštų topinambų miltelių (nebūtinai),
2 šaukštelių kepimo miltelių,
350 g cukinijos (jau be sėklų ir žievelės),
120 g kokoso drožlių,
100 g šokoladinių lašelių,
šlakelio natūraliaus vanilės ekstrakto,
žiupsnelio druskos.

Kambario temperatūros sviestą išsukam su cukrumi, vanilės ekstraktu, druska ir kiaušiniais. Sudedam burokine tarka tarkuotą cukiniją, beriam kokoso drožles ir šokolado lašelius. Viską gerai išmaišome.

Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir topinambų milteliais. Suberiam į skystą masę ir maišome kol neliks sausų miltų.

Ant kepimo popieriumi ištiestos skardos dviejų šaukštų pagalba formuojam sausainius.

Pašaunam iki 180 °C įkaitintą orkaitę 30 – 40 min. iki gražiai parus paviršius.


Skanaus ir valgom daržoves!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą