2011 m. lapkričio 4 d., penktadienis

Obuolių pyragas su šaltalankio uogomis


Dar taip neseniai obuoliai suposi ant šakių ir maudėsi vakaro saulės spinduliuose. Greitai bėga laikas, greitai keičiasi metų laikai...


Be visiems gerai žinomų metų laikų, yra išskiriami ir fenologiniai metų laikai, kurie priklauso nuo sezoninio orų kitimo ir gamtos reiškinių. Pavyzdžiui, Lietuvoje fenologine žiema laikomas laikotarpis, kai oro vidutinė paros temperatūra yra nuolat mažesnė nei −1 °C. Fenologinių metų laikų pradžia ir trukmė labiausiai skiriasi pajūryje ir šiaurės rytų Lietuvoje.

Pyragui reikės:
250 g sviesto,
3 kiaušinių,
9 – 10 šaukštų auksaspalvio sirupo,
1 stiklinės kvietinių miltų,
1 stiklinės pilno grūdo kvietinių miltų,
2 šaukštų topinambų miltelių,
1,5 šaukštelio kepimo miltelių,
3 – 4 šaukštų maltų migdolų, likusių po riešutų pieno gaminimo,
3 – 4 didelių obuolių,
2 – 3 saujų šaltalankio uogų,
½ stiklinės rudojo cukraus,
1 šaukštelio malto cinamono.

Kambario temperatūros sviestą išsukam su kiaušiniais ir sirupu. Patogiausia įmušti kiaušinį, įpilti 3 šaukštus sirupo, išsukti ir taip kartoti iki viskas gražiai susijungs :).

Visus miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir suberti į skystą masę. Turėtų gautis kietoka tešla.

Tešlą krėsti į kepimo popieriumi išklotą formą. Ant viršaus suguldyti skiltelėmis pjaustytus obuolius, užberti šaltalankio uogų ir užbarstyti cukraus ir cinamono mišiniu.

Pyragą pašauti į iki 200 °C įkaitintą orkaitę 40 min.


Pyragas tiesiog prašosi valgomas su ledais :).


Skanaus ir visi metų laikai gražūs!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą