Niekur neradau, kodėl šis vyniotinis taip vadinasi?
Rytoj pasimatysiu su kuršėniškiu, gal jis žinos :).
Istorikai Kuršėnų pavadinimą kildina iš kuršių
genties, o etimologijoje – mokslas apie žodžių kilmę ir raidą – pasakojama, kad
kadaise vietinių pievos buvo
užpiltos lietaus ir sugadinusios šieną, tad atlėkę žmonės šaukė „Kur šienas?!
Kur šienas?!“.
Vyniotiniui reikės:
4 kiaušinių,
4 šaukštų cukraus,
4 šaukštų miltų,
150 g sviesto,
200 g kreminės varškės,
½ indelio kondensuoto
pieno,
½ citrinos žievelės.
Kiaušinių trynius
išplakame su cukrumis iki purios masės. Sudedam miltus ir gerai
išmaišome.
Kiaušinių baltymus
išplakame iki standžių putų ir atsargiai sudedame į trynių masę. Maišome labai
lėtai, kad tešla išliktų puri ir nesukritusi.
Skardą ištiesiame
kepimo popieriumi. Tešlą paskirstome plonu sluoksniu ir pašauname į iki 200 °C įkaitintą orkaitę 15 min.
Iškepusį biskvitą nedelsiant
atsargiai nuimame nuo popieriaus ir suvyniojame į vyniotinį. Taip ir
atvėsiname.
Įdarui išsukame
kambario temperatūros sviestą. Sukant po truputėlį pilam kondensuotą pieną ir
dedam varškę bei įtarkuojam citrinos žievelę.
Biskvitą išvyniojame,
sutepame ir vėl suvyniojame. Paliekame šaltai per naktį arba bent jau porai
valandų.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą