2013 m. vasario 25 d., pirmadienis

“Kuršėnų“ vyniotinis


Niekur neradau, kodėl šis vyniotinis taip vadinasi? Rytoj pasimatysiu su kuršėniškiu, gal jis žinos :).

Istorikai Kuršėnų pavadinimą kildina iš kuršių genties, o etimologijoje – mokslas apie žodžių kilmę ir raidą – pasakojama, kad kadaise vietinių pievos buvo užpiltos lietaus ir sugadinusios šieną, tad atlėkę žmonės šaukė „Kur šienas?! Kur šienas?!“.

Vyniotiniui reikės:
4 kiaušinių,
4 šaukštų cukraus,
4 šaukštų miltų,
150 g sviesto,
200 g kreminės varškės,
½ indelio kondensuoto pieno,
½ citrinos žievelės.

Kiaušinių trynius išplakame su cukrumis iki purios masės. Sudedam miltus ir gerai išmaišome.

Kiaušinių baltymus išplakame iki standžių putų ir atsargiai sudedame į trynių masę. Maišome labai lėtai, kad tešla išliktų puri ir nesukritusi.

Skardą ištiesiame kepimo popieriumi. Tešlą paskirstome plonu sluoksniu ir pašauname į iki 200 °C įkaitintą orkaitę 15 min.

Iškepusį biskvitą nedelsiant atsargiai nuimame nuo popieriaus ir suvyniojame į vyniotinį. Taip ir atvėsiname.

Įdarui išsukame kambario temperatūros sviestą. Sukant po truputėlį pilam kondensuotą pieną ir dedam varškę bei įtarkuojam citrinos žievelę.

Biskvitą išvyniojame, sutepame ir vėl suvyniojame. Paliekame šaltai per naktį arba bent jau porai valandų.


Skanaus ir kur šienas!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą