2013 m. kovo 17 d., sekmadienis

Aguonų pyragas


Žiūri į kalendorių – reikia galvoti apie velykinius pyragus, žiūri pro langą – kepi žieminį iš N. Marcinkevičienės knygos „Metai už stalo“. Na dar beliko nulipinti senį besmegenį J.

N. Marcinkevičienės knyga „Metai už stalo“ neabejotinai vienas geriausių lietuvių kalendorinių švenčių ir sezoninių valgių rinkinys.

Pyragui reikės:
4 kiaušinių,
120 g cukraus,
100 g maltų džiūvėsių,
200 g aguoninio kepinių įdaro,
500 g grietinėlės,
200 g cukraus,
gabaliuko sviesto,
migdolų plokštelių.

Kiaušinių trynius išplakame su 120 g cukraus. Įmaišome maltus džiūvėsius ir aguoninį įdarą.

Iki standžių putų išplakame kiaušinių baltymus ir atsargiai įmaišome į tešlą.

Skardą išklojame kepimo popieriumi ir papildomai ištepame sviestu. Pilame tešlą. Kepame 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 50 min. Tikrinam mediniu pagaliuku.

Likus pusvalandžiui iki pyrago kepimo pabaigos, pasiruošiam užpilą. Į didelį puodą pilam grietinėlę ir beriam 200 g cukraus. Vis pamaišant kaitiname kol užvirs. Verdame apie 25 – 30 min. arba iki kol užpilas pradės tirštėti.

Iškepusį pyragą dar šiltą apverčiame ir paliekame toje pačioje formoje, kurioje kepė. Paviršių gerai subadome mediniu pagaliuku. Po truputėlį pilame virtą grietinėlę ir vis pabadome paviršių. Kuomet grietinėlė nebesigeria, likusį užpilą vėl kaitiname, kol šis taps gelsvas ir dar tirštesnis. Užpilame ant pyrago ir išlyginame. Iš karto pabarstome migdolų plokštelėmis.

Pyragą paliekame šaltai porą valandų.


Skanaus ir vėl žiema!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą