Žiūri į kalendorių – reikia galvoti apie velykinius
pyragus, žiūri pro langą – kepi žieminį iš N. Marcinkevičienės knygos „Metai už
stalo“. Na dar beliko nulipinti senį besmegenį J.
N. Marcinkevičienės knyga „Metai už stalo“
neabejotinai vienas geriausių lietuvių kalendorinių švenčių ir sezoninių valgių
rinkinys.
Pyragui reikės:
4 kiaušinių,
120 g cukraus,
100 g maltų džiūvėsių,
200 g aguoninio kepinių įdaro,
500 g grietinėlės,
200 g cukraus,
gabaliuko sviesto,
migdolų plokštelių.
Kiaušinių trynius išplakame su 120 g cukraus.
Įmaišome maltus džiūvėsius ir aguoninį įdarą.
Iki standžių putų išplakame kiaušinių baltymus ir
atsargiai įmaišome į tešlą.
Skardą išklojame kepimo popieriumi ir papildomai
ištepame sviestu. Pilame tešlą. Kepame 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 50 min.
Tikrinam mediniu pagaliuku.
Likus pusvalandžiui iki pyrago kepimo pabaigos,
pasiruošiam užpilą. Į didelį puodą pilam grietinėlę ir beriam 200 g cukraus.
Vis pamaišant kaitiname kol užvirs. Verdame apie 25 – 30 min. arba iki kol
užpilas pradės tirštėti.
Iškepusį pyragą dar šiltą apverčiame ir paliekame
toje pačioje formoje, kurioje kepė. Paviršių gerai subadome mediniu pagaliuku.
Po truputėlį pilame virtą grietinėlę ir vis pabadome paviršių. Kuomet
grietinėlė nebesigeria, likusį užpilą vėl kaitiname, kol šis taps gelsvas ir
dar tirštesnis. Užpilame ant pyrago ir išlyginame. Iš karto pabarstome migdolų
plokštelėmis.
Pyragą paliekame šaltai porą valandų.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą