Džiaugiuosi, kad pasitaikė vėsesnis savaitgalis. Per
karščius jungti orkaitę dažnai nėra jokio noro, o darbo dienos pilnos naujų
veiklų.
Žodis – vasara – indoeuropietiškos kilmės ir
siejamas su sanskrito kalbos žodžiu „vasar“ , reiškiančiu „ankstyvą metą“. Kita
versija teigia, kad žodis susijęs su indoeuropiečių šaknimi „vas-“, reiškiančia
„geras, gerai“.
Pyragui reikės:
Pagrindui:
90 g sviesto,
90 g grietinės,
2 kiaušinių,
90 g cukraus,
150 g miltų,
1 šaukštelio kepimo miltelių,
druskos.
Įdarui:
apie 300 – 350 g jau nuluptų rabarbarų,
50 g cukraus,
1 šaukšto miltų.
Traškiam viršui:
60 g balto cukraus,
70 g melasos cukraus,
120 g sviesto,
230 g miltų,
druskos.
Pasiruošiame įdarą: nuvalytus rabarbarus supjaustome
riekelėmis ir užbarstome cukrumi. Paliekame iki pradės skirtis skystis. Jeigu
jo susidaro labai daug, šiek tiek nupilame. Rabarbarus sumaišome su miltais.
Traškiam sluoksniui sumaišome cukrų, miltus, druską
ir ištirpintą sviestą.
Pyrago pagrindui lengvai suplakame grietinę, kiaušinius,
cukrų ir druską. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir suberiame į skystą
masę. Ištirpiname sviestą ir maišant supilame į tešlą.
Pagrindo tešlą pilame į kepimo popieriumi ištiestą
formą. Ant viršaus paskirstome rabarbarus, o ant jų pirštais užtrupiname birų mišinį.
Pyragą pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę 40 –
45 min.
Ragaujame su ledais!
Skanaus ir vasara!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą