2014 m. birželio 14 d., šeštadienis

Vasaros pradžios pyragas su rabarbarais


Džiaugiuosi, kad pasitaikė vėsesnis savaitgalis. Per karščius jungti orkaitę dažnai nėra jokio noro, o darbo dienos pilnos naujų veiklų.

Žodis – vasara – indoeuropietiškos kilmės ir siejamas su sanskrito kalbos žodžiu „vasar“ , reiškiančiu „ankstyvą metą“. Kita versija teigia, kad žodis susijęs su indoeuropiečių šaknimi „vas-“, reiškiančia „geras, gerai“.

Pyragui reikės:
Pagrindui:
90 g sviesto,
90 g grietinės,
2 kiaušinių,
90 g cukraus,
150 g miltų,
1 šaukštelio kepimo miltelių,
druskos.
Įdarui:
apie 300 – 350 g jau nuluptų rabarbarų,
50 g cukraus,
1 šaukšto miltų.
Traškiam viršui:
60 g balto cukraus,
70 g melasos cukraus,
120 g sviesto,
230 g miltų,
druskos.

Pasiruošiame įdarą: nuvalytus rabarbarus supjaustome riekelėmis ir užbarstome cukrumi. Paliekame iki pradės skirtis skystis. Jeigu jo susidaro labai daug, šiek tiek nupilame. Rabarbarus sumaišome su miltais.

Traškiam sluoksniui sumaišome cukrų, miltus, druską ir ištirpintą sviestą.

Pyrago pagrindui lengvai suplakame grietinę, kiaušinius, cukrų ir druską. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir suberiame į skystą masę. Ištirpiname sviestą ir maišant supilame į tešlą.

Pagrindo tešlą pilame į kepimo popieriumi ištiestą formą. Ant viršaus paskirstome rabarbarus, o ant jų pirštais užtrupiname birų mišinį.

Pyragą pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę 40 – 45 min.

Ragaujame su ledais!


Skanaus ir vasara!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą