Galiu tik pasidžiaugti, kad
visai netoli darbo atsidarė nauja "Vegafe" kavinė. Tikrai jauku, tikrai skanu,
tikrai šviežia. O ragauta sriuba užbūrė ir sugundė kažką panašaus pasigaminti namuose.
Kavinėmis dabar vadiname beveik
visas maitinimo įstaigas. Nors kai kurios jų jau galėtų turėti ir restorano
vardą, arba nusileisti iki baro. Žodis “restaurant” atsirado XVI a., jis tuomet reiškė
“maistas, kuris atstato jėgas”, taip tada vadino tirštą, prieskoniais
pagardintą sriubą. O
maitinimo įmonė pirmą kartą taip buvo pavadinta 1765 m. Paryžiuje.
Sriubai reikės:
apie 750 g
bulvių,
apie 350 g
saliero gumbo,
1
kaliaropės,
apie 1 l daržovių sultinio,
100 ml grietinėlės,
šluotelės petražolių,
1 šaukšto garstyčių grūdelių,
žiupsnelio maltos asafetidos,
2 lauro lapų,
3 – 4 kvapiųjų pipirų,
žiupsnelio maltų juodųjų
pipirų,
žiuspnelio druskos,
šlakelio aliejaus,
1 paprikos,
šlakelio citrinos sulčių.
Užverdame sultinį. Sudedame
pjaustytas bulves, salierą ir kaliaropę. Metam lauro lapus, kvapiuosius
pipirus, petražoles. Verdame iki sukris. Ištraukiam lauro lapus, pipirus. Daržoves pertriname.
Keptuvėje įkaitinam aliejų.
Beriam asafetidą ir garstyčių grūdelius. Uždengiam, nes garstyčios gali
nudeginti. Baigus šaudyti, pilam grietinėlę. Gerai išmaišome.
Į daržovių piure pilam
grietinėlės mišinį. Išmaišome.
Į kiekvieną dubenėlį su sriubą
įdedam po kelias juosteles marinuotų paprikų, pabarstome petražolėmis ir
maltais juodais pipirais.
Skanaus ir lai maistas atstato jėgas!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą