2012 m. rugpjūčio 26 d., sekmadienis

Trinta sriuba su keptomis paprikomis


Galiu tik pasidžiaugti, kad visai netoli darbo atsidarė nauja "Vegafe" kavinė. Tikrai jauku, tikrai skanu, tikrai šviežia. O ragauta sriuba užbūrė ir sugundė kažką panašaus pasigaminti namuose.

Kavinėmis dabar vadiname beveik visas maitinimo įstaigas. Nors kai kurios jų jau galėtų turėti ir restorano vardą, arba nusileisti iki baro. Žodis “restaurant” atsirado XVI a., jis tuomet reiškė “maistas, kuris atstato jėgas”, taip tada vadino tirštą, prieskoniais pagardintą sriubą. O maitinimo įmonė pirmą kartą taip buvo pavadinta 1765 m. Paryžiuje.

Sriubai reikės:
apie 750 g bulvių,
apie 350 g saliero gumbo,
1 kaliaropės,
apie 1 l daržovių sultinio,
100 ml grietinėlės,
šluotelės petražolių,
1 šaukšto garstyčių grūdelių,
žiupsnelio maltos asafetidos,
2 lauro lapų,
3 – 4 kvapiųjų pipirų,
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų,
žiuspnelio druskos,
šlakelio aliejaus,
1 paprikos,
šlakelio citrinos sulčių.

Pasiruošiam papriką: nuplauname, nusausiname ir pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę geram pusvalandžiui, kol paprikos odelė paruduos. Kartais pavartome. Ištraukus vyniojam į foliją ir paliekam šiltai 10 – 15 min. Paprikos odelę nulupam, išvalome sėklas. Supjaustome juostelėmis, pabarstome pipirais, druska, pašlakstome citrinos sultinis ir aliejumi ir paliekame marinuotis kol virsime sriubą.

Užverdame sultinį. Sudedame pjaustytas bulves, salierą ir kaliaropę. Metam lauro lapus, kvapiuosius pipirus, petražoles. Verdame iki sukris. Ištraukiam lauro lapus, pipirus. Daržoves pertriname.

Keptuvėje įkaitinam aliejų. Beriam asafetidą ir garstyčių grūdelius. Uždengiam, nes garstyčios gali nudeginti. Baigus šaudyti, pilam grietinėlę. Gerai išmaišome.

Į daržovių piure pilam grietinėlės mišinį. Išmaišome.

Į kiekvieną dubenėlį su sriubą įdedam po kelias juosteles marinuotų paprikų, pabarstome petražolėmis ir maltais juodais pipirais.


Skanaus ir lai maistas atstato jėgas!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą