2012 m. spalio 4 d., ketvirtadienis

Duona, kepta puode


Duoną kepu labai retai. Gal todėl, kad valgom jos mažai, gal todėl, kad pirmas blynas buvo keistas, gal todėl, kad gerai duonai reikia gana daug laiko. Bet, kai internete pradėjo plisti duonos, kurios nereikia minkyti receptas, vėl ėmiausi bandymų. Ir šį kartą likau net labai patenkinta J.

Neraugintos tešlos duona pradėta kepti išradus girnas neolito laikais. Egipte duona kepta prieš 3500 m. Raugintos tešlos duona Europoje pradėta maišyti IX a.

Duonai reikės:
3 puodelių miltų,
½ šaukštelio sausų mielių,
1 šaukštelio cukraus,
1 šaukštelio druskos,
1,5 puodelio šilto vandens.

Dubenyje sumaišome miltus ir druską. Viduryje padarome mažą duobutę, į kurią beriame cukrų ir mieles. Užpilame kelis šaukštus šilto vandens, lengvai pamaišome ir paliekame keletui minučių.

Mielėms lengvai paburbuliavus supilam likusį šiltą vandenį ir tešlą gerai išmaišome. Tešla gaunasi skysta. Uždengiam dubenį maistine plėvele ir paliekam tešlą per naktį šiltoje patalpoje.

Kitą rytą akytą tešlą išverčiam ant miltuoto paviršiaus, ir per daug neminkant formuojam rutulį, kurį pridengiam ir paliekam ramiai gerai 1 val.

Duonai kepti tinka puodas storu dugnu ar gilus stiklinis indas. Svarbiausia, kad būtų dangtis.

Orkaitę kartu su puodu įkaitinam iki 230 °C temperatūros. Iškilusią tešlą perkeliam į karštą puodą, uždengiam dangčiu ir kepam apie 30 min. Praėjus nurodytam laikui duoną nudengiam ir kepiam dar 20 – 30 min. kol jos paviršius gražiai paruduos, o pabeldus į duoną mediniu šaukštu girdėsis duslus garsas, lyg kepaliukas būtų tuščias.

Duoną atvėsiname ant grotelių.

Skanaus ir kepam duoną!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą