2012 m. lapkričio 26 d., pirmadienis

Moliūginis, riešutinis, šokoladinis pyragas


Ir labai gerai, kad jis toks moliūginis, riešutinis, šokoladinis, nes pirmadienis buvo tikrai sunkiausia savaitės diena. Nors dar nemačiau, kokios bus kitos dienos, bet savaitės pradžia – stipri...

Moliūginius pyragus Padėkos, ir ne tik, dienos proga kepa amerikiečiai ir kanadiečiai. Šventė skirta paminėti derliaus nuėmimo pabaigai ir švenčiama skirtingomis dienomis.

Pyragui reikės:
pagrindui:
100 g sviesto,
100 g šokolado,
3 šaukštų cukraus,
2 kiaušinių,
150 g miltų,
3 – 4 šaukštų kakavos
šlakelio juodojo romo,
viršui:
250 g kreminio sūrio,
1 stiklinės moliūgo piurė (keptas orkaitėje moliūgas susmulkintas iki košės),
3 šaukštų muscovado arba rudojo cukraus,
2 šaukštų baltojo cukraus,
1 kiaušinio,
2 – 3 saujų graikinių riešutų,
½ šaukštelio malto muskato,
½ šaukštelio malto cinamono,
½ šaukštelio maltų gvazdikėlių,
½ šaukštelio malto imbiero.

Ruošiam pagrindą. Į ištirpintą sviestą beriam laužytą šokoladą. Kaitinam ant silpnos ugnies, kol ištirps. Nukeliam, kad atvėstų.

Išsukam kiaušinius su cukrumi ir romu. Pilam sviesto šokolado masę ir gerai išmaišome.

Miltus sumaišome su kakava ir beriam į masę. Maišome iki neliks gumulėlių.

Ruošiam viršų. Galima viską atlikti ir dubenyje, tačiau daug patogiau pasinaudoti virtuvinio maišytuvo pagalba. Išsukam kreminį sūrį su cukrumi, pilam moliūgo purė, mušam kiaušinį, beriam prieskonius. Po truputėlį sumetam graikinius riešutus ir malam iki vientisos masės. Viską ruošiant rankiniu būdu, graikinius riešutus reikia susimalti prieš tai.

Kepimo formą ištiesiam popieriumi. Iš šokoladinės masės suformuojam pyrago šonus ir pagrindą. Ant viršaus pilam skystą masę.

Pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę 40 – 45 min. Iškepusį atvėsiname formoje ir statom į šaldytuvą, kad gerai sutvirtėtų.

Ragaujam kitą rytą, kitą vakarą, ar tada, kada labai reikia J.



Skanaus ir pirmadienis!

2 komentarai:

  1. sveiki, o kur būtų galima įsigyti moliugų purė? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Moliūgų piurė gaminuosi pati, iškepu moliūgą orkaitėje ir susmulkinu iki košės. Žinau, kad užsienyje tikrai galima nusipirkti, bet Lietuvoje - abejoju :)

      Panaikinti