Duonos valgome labai labai mažai. Kartais pirktas ketvirtis sulaukia gilios ir žilos senatvės. Bet kartais be duonos nei žingsnio – sumuštiniai.
Pasak internetinės statistikos lietuvis per dieną
suvalgo apie 300 g duonos.
Duonelėms reikės (4 vnt.):
15 g šviežių mielių,
200 g miltų,
50 g grikių miltų,
2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
150 ml šilto vandens,
1 šaukštelio cukraus,
40 – 50 g sviesto,
džiovintų prieskoninių žolelių,
1 skiltelės česnako,
žiupsnelio druskos.
Gilesniame dubenyje sumaišome miltus su žiupsneliu
druskos. Viduryje padarome duobutę. Sudedame mieles, beriam cukrų ir užpilam
šlakeliu šilto vandens. Lengvai pamaišome ir paliekame keletui minučių.
Į mišinį pilam aliejų ir minkome tešlą kol ji taps
elastinga. Uždengiame ir paliekame 30 – 40 min. pakilti.
Pakilusią tešlą perminkome ir vėl uždengus paliekame
kilti.
Po antro pakilimo tešlą padaliname į 4 dalis ir
formuojam pailgas duoneles, kurias suguldome į skardą ir paliekam galutiniam
kildinimui.
Pasiruošiam užtepą. Kambario temperatūros sviestą
išsukam su žolelėmis, smulkintu česnaku ir druska.
Pakilusių bandelių paviršių aptepame sviestu su
prieskoniais.
Bandeles pašauname į iki 200 °C įkaitintą orkaitę 40 – 45
min.
Skanaus ir kartais reikia duonos!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą