2013 m. birželio 12 d., trečiadienis

Pikantiškos duonelės


Duonos valgome labai labai mažai. Kartais pirktas ketvirtis sulaukia gilios ir žilos senatvės. Bet kartais be duonos nei žingsnio – sumuštiniai.

Pasak internetinės statistikos lietuvis per dieną suvalgo apie 300 g duonos.

Duonelėms reikės (4 vnt.):
15 g šviežių mielių,
200 g miltų,
50 g grikių miltų,
2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
150 ml šilto vandens,
1 šaukštelio cukraus,
40 – 50 g sviesto,
džiovintų prieskoninių žolelių,
1 skiltelės česnako,
žiupsnelio druskos.

Gilesniame dubenyje sumaišome miltus su žiupsneliu druskos. Viduryje padarome duobutę. Sudedame mieles, beriam cukrų ir užpilam šlakeliu šilto vandens. Lengvai pamaišome ir paliekame keletui minučių.

Į mišinį pilam aliejų ir minkome tešlą kol ji taps elastinga. Uždengiame ir paliekame 30 – 40 min. pakilti.

Pakilusią tešlą perminkome ir vėl uždengus paliekame kilti.

Po antro pakilimo tešlą padaliname į 4 dalis ir formuojam pailgas duoneles, kurias suguldome į skardą ir paliekam galutiniam kildinimui.

Pasiruošiam užtepą. Kambario temperatūros sviestą išsukam su žolelėmis, smulkintu česnaku ir druska.

Pakilusių bandelių paviršių aptepame sviestu su prieskoniais.

Bandeles pašauname į iki 200 °C įkaitintą orkaitę 40 – 45 min.


Skanaus ir kartais reikia duonos!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą