Paskutinė rudens diena. Ir kažkoks nenumaldomas noras
ruoštis žiemos šventėms. Galima pradėti nuo meduolių tešlos.
Meduolius kepė egiptiečiai ir romėnai. Rusijoje
pagrindiniu meduolių komponentu buvo medus. Jie būdavo tokie saldūs, kad jais
mėgautis, neužsigeriant arbata arba vandeniu, buvo praktiškai neįmanoma.
Europoje meduoliai gardinti riešutais, rytų kraštuose – įvairiais prieskoniais.
Meduoliams reikės:
500 g medaus,
360 g cukraus,
250 g sviesto,
1 kg miltų,
3 kiaušinių,
3 šaukštelių kepimo miltelių,
150 g graikinių riešutų,
100 g apelsino žievelių cukatų,
100 g citrinos žievelių cukatų,
1 šaukšto riebios kakavos miltelių,
2 šaukštelių cinamono,
2 šaukštelių malto imbiero,
1 šaukštelio maltų kvajųjų pipirų,
1/2 šaukštelio maltų gvazdikėlių,
½ šaukštelio malto kardamono,
žiupsnelio druskos.
Medų, sviestą, cukrų sudedame į puodą ir maišant kaitiname
ant mažos ugnies iki visi produktai susimaišys ir taps vienalyte mase.
Nukeliame nuo ugnies ir šiek tiek atvėsiname. Tuomet suberiame cukatus ir
smulkintus graikinius riešutus. Viską gerai išmaišome.
Miltus sumaišome su kepimo milteliais, kakava, druska
ir visais prieskoniais.
Į miltų masę supilame lengvai šakute išplaktus
kiaušinius ir pilame skystą medaus, cukraus ir sviesto masę. Viską išmaišome.
Limpančią tešlą perkeliame į mažą indą, uždengiame
lininiu ar medvilniniu rankšluostėliu ir laikome šaltai apie 2 – 3 savaites.
O dabar kantrybės ;)
Įdomu labai :) Kitais metais išbandysiu!
AtsakytiPanaikintiLabai rekomenduoju :)
AtsakytiPanaikinti