2014 m. lapkričio 30 d., sekmadienis

Ilgai brandinta meduolių tešla


Paskutinė rudens diena. Ir kažkoks nenumaldomas noras ruoštis žiemos šventėms. Galima pradėti nuo meduolių tešlos.

Meduolius kepė egiptiečiai ir romėnai. Rusijoje pagrindiniu meduolių komponentu buvo medus. Jie būdavo tokie saldūs, kad jais mėgautis, neužsigeriant arbata arba vandeniu, buvo praktiškai neįmanoma. Europoje meduoliai gardinti riešutais, rytų kraštuose – įvairiais prieskoniais.

Meduoliams reikės:
500 g medaus,
360 g cukraus,
250 g sviesto,
1 kg miltų,
3 kiaušinių,
3 šaukštelių kepimo miltelių,
150 g graikinių riešutų,
100 g apelsino žievelių cukatų,
100 g citrinos žievelių cukatų,
1 šaukšto riebios kakavos miltelių,
2 šaukštelių cinamono,
2 šaukštelių malto imbiero,
1 šaukštelio maltų kvajųjų pipirų,
1/2 šaukštelio maltų gvazdikėlių,
½ šaukštelio malto kardamono,
žiupsnelio druskos.

Medų, sviestą, cukrų sudedame į puodą ir maišant kaitiname ant mažos ugnies iki visi produktai susimaišys ir taps vienalyte mase. Nukeliame nuo ugnies ir šiek tiek atvėsiname. Tuomet suberiame cukatus ir smulkintus graikinius riešutus. Viską gerai išmaišome.


Miltus sumaišome su kepimo milteliais, kakava, druska ir visais prieskoniais.


Į miltų masę supilame lengvai šakute išplaktus kiaušinius ir pilame skystą medaus, cukraus ir sviesto masę. Viską išmaišome.

Limpančią tešlą perkeliame į mažą indą, uždengiame lininiu ar medvilniniu rankšluostėliu ir laikome šaltai apie 2 – 3 savaites.

O dabar kantrybės ;)

2 komentarai: