Kepti šventėms ir toliau kepami bet kokiam sausio
susibėgimui. Greitai paruošiami, skanūs ką tik iškepti, ir po kelių dienų.
Sausainiams reikės (apie 40 vnt.):
200 g sviesto,
170 g cukraus,
1 kiaušinio,
100 g medaus,
300 g miltų,
1,5 šaukštelio kepimo miltelių,
2 šaukštelių malto imbiero,
1 šaukštelio cinamono,
¼ šaukštelio malto muskato,
¼ šaukštelio maltų gvazdikėlių,
¼ šaukštelio maltų kvapiųjų pipirų,
druskos,
3 – 4 šaukštų rudojo cukraus (apvoliojimui).
Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi ir
kiaušiniu. Supilame medų. Jeigu jis sukietėjęs šiek tiek pašildome. Viską gerai
išmaišome.
Atskirame dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius,
druską ir visus prieskonius.
Suberiame mišinį į skystą masę ir maišome iki neliks
sausų miltų. Paruoštą masę suvyniojame į maistinę plėvelę ir laikome šaldytuve
per naktį arba ir ilgiau.
Iš tešlos formuojame vienodo dydžio kamuoliukus,
kuriuos apvoliojame rudame cukruje ir išdėliojame skardoje, kurioje įtiestas
kepimo popierius. Tarp kamuoliukų paliekame apie – 4 - 5 cm tarpus.
Kepame 180 0C įkaitintoje orkaitėje apie 12 – 15 min.,
kol sausainiai suplokštės, o jų paviršius sutrūkinės. Atvėsiname skardoje, nes
sausainiai bus labai minkšti. Vėliau sukietės.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą