2014 m. balandžio 14 d., pirmadienis

Kokosiniai lizdeliai


Artėja gražiausia pavasario šventė – Velykos. Šalia margučių ir mielinių pyragų, manau, puikiai tiks ir šie kokosiniai lizdeliai. Juos labai patiko gaminti visam būriui vaikų.

Šventės simbolis – margutis, nuo pagonybės laikų simbolizuoja kosmosą, gyvybę. Paprotys marginti kiaušinius siekia pirmykštės bendruomenės laikus: Indijoje margutis – visatos gyvybės pradžia, Egipte – derliaus gausa.

Lizdeliams reikės (apie 20 vnt.):
200 g kokoso drožlių,
200 g kondensuoto pieno,
25 g šokolado,
60 vnt. įvairių mažų apvalių saldainiukų.

Kokoso drožles gerai išmaišome su kondensuotu pienu. Paliekame keletui minučių pastovėti.

Ant skardoje ištiesto kepimo popieriaus formuojam lizdelius: dedam šaukštą masės ir drėgnomis rankomis suformuojam apskritimą su aukštesniais krašteliais.

Pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę 10 min., arba kol lizdelių kraštai gražiai pagels.

Kol lizdeliai kepa ištirpiname šokoladą.

Atvėsintų lizdelių centrus patepame tirpintu šokoladu ir įsodiname po 3 saldainiukus. Leidžiame jiems gerai prilipti.


Skanaus ir gražių švenčių!

2014 m. kovo 30 d., sekmadienis

Apelsininiai grietiniečiai


Metas arbatai. Su dar vaikystėje pamėgtais grietiniečiais. Tik šį kartą su apelsinine gaidele ;)

Britai kasdien išgeria 165 mln. arbatos puodelių. 98 proc. britų arbatą geria su pienu, tačiau tik 30 proc. į arbatą dedasi cukraus.

Grietiniečiams reikės (apie 20 – 22 vnt.):
100 g sviesto,
80 g cukraus,
1 kiaušinio,
120 g grietinės,
350 g miltų,
1,5 šaukštelio kepimo miltelių,
žiupsnelio druskos.
Įdarui:
100 g varškės,
40 g cukraus,
30 g miltų,
1 kiaušinio,
1 apelsino nutarkuotos žievelės.

Pasiruošiam įdarą - sumaišome visus jam skirtus produktus.

Minkštą sviestą išsukame su cukrumi, įmušame lengvai išplaktą kiaušinį, sudedame grietinę. Viską gerai išmaišome.

Atsidedame apie 30 g miltų, kurių prireiks kočiojant tešlą. Likusius sumaišome su kepimo milteliais ir beriam į skystą masę. Išmaišome ir lengvai paminkome. Tešlą iškočiojame apie 0,5 cm storio ir išspaudžiame 10 – 15 cm skersmens paplotėlius.

Ant vienos paplotėlio pusės dedame įdaro ir užlenkiam kita puse. Neužspaudžiam!

Pyragėlių viršų patepame plaktu kiaušiniu ir pašauname į iki 200 °C įkaitintą orkaitę 20 - 25 min.


Skanaus ir arbatos metas!

2014 m. kovo 20 d., ketvirtadienis

Bemielė pica


Šiandien buvau pavaišinta „pica“, kurią kepa vienoje Vilniaus mokykloje. Ji atrodė taip: ilgas paplotėlis, užteptas pomidorų padažu ir pabarstyta sūriu... Viskas pašildyta mikrobangų krosnelėje...

Ar žinote, ką pasaulio vaikai valgo mokyklose? Pranzūcijoje maistas yra religija, tad gana daug dėmesio skiriama vaikų mitybai. Moksleivio pietus gali sudaryti: kepta vištiena su šparaginėmis pupelėmis, sūrio ar ryžių pudingas, desertui – mandarinas. JAV mokyklose vaikai dažnai lekia į greito maisto užkandines, kur karaliauja mėsainiai ir gazuoti gėrimai. Norvegijoje vaikams pietus įdeda tėvai ir tai dažniausiai būna sumuštiniai, jogurtas ar vaisiai.

Picai reikės:
150 - 160 g miltų,
35 ml vandens,
60 ml natūralaus jogurto,
25 ml alyvuogių aliejaus,
1 šaukštelio cukraus,
½ šaukštelio kepimo miltelių,
įvairių džiovintų žolelių,
druskos,
įdarui renkamės mėgstamus produktus.

Šiltame vandenyje ištirpiname cukrų ir druską. Suberiame žoleles, pilame jogurtą ir aliejų. Išmaišome.

Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir po truputėlį beriame į tešlą. Užminkome minkštą, prie rankų nelimpančią tešlą. Pridengiam ir paliekame kambario temperatūroje apie 10 min.

Tuo metu pasiruošiame produktus, kuriuos dėsime ant picos viršaus.

Ant kepimo skardos suformuojame norimos formos picos pagrindą. Patepame jį pomidorų padažu, pabarstome tarkuotu sūriu, sudėliojame kumpio ar dešros riekeles, alyvuoges ar agurkėlius. Ant viršaus padėliojame plėšytos mocarelos gabaliukų.

Pašauname į iki 200 °C įkaitintą orkaitę 20 – 30 min.


Skanaus ir ką valgo jūsų vaikai!

2014 m. kovo 14 d., penktadienis

Vaniliniai keksiukai


Tokia saulėta savaitė... Net nesitiki, kad rytoj vėl ateis žiema. Bet šį vakarą dar gali spėti pasimėgauti šiluma ir keksiukais :)

Artėjančias orų permainas jaučia ir žmonės. Prieš lietų norisi miego, prieš audras ar perkūniją – tvanku. Cypimas ausyse žiemą žada atlydį, o vasarą – blogą orą.

Keksiukams reikės (12 vnt.):
230 g miltų,
180 g cukraus,
100 g sviesto,
2 kiaušinių,
180 ml pieno,
1 šaukštelio kepimo miltelių,
šlakelio natūralios vanilės ekstrakto,
druskos.

Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi. Po vieną mušame kiaušinius ir pilam pieną bei vanilės ekstraktą. Masę gerai išsukame.

Atskirame inde sumaišome miltus, kepimo miltelius ir druską. Mišinį įmaišome į tešlą. Maišome iki masė taps vientisa.

Keksiukų kepimo formeles užpildome tešla ir pašauname iki 180 °C įkaitintą orkaitę 20 – 25 min.

Atvėsiname ir puošiame.


Skanaus ir kokias permainas jaučiam!

2014 m. vasario 22 d., šeštadienis

Žiedinio kopūsto kąsniukai


Puikiai tiko vakarienei šilti, ir ne ką mažiau buvo puikūs vėlyviems pasisėdėjimams kitą dieną.

Žiedinių kopūstų ląsteliena lengvai virškinama, todėl šios daržovės vertinamos kaip puikus dietinis maistas.

Kąsniukams reikės:
1 žiedinio kopūsto,
3 šaukštų miltų,
2 kiaušinių,
5 – 6 šaukštų maltų džiūvėsėlių,
5 – 6 šaukštų kieto tarkuoto sūrio,
maltų juodųjų pipirų,
druskos,
aliejaus kepimui.

Kopūstą išskirstome žiedynais ir suberiame į verdantį vandenį kelioms minutėms. Apvirusius sudedame į kiaurasamtį ir gerai nuvarviname.

Kiaušinius lengvai išplakame su miltais, druska ir pipirais.

Žiedynus merkiame į kiaušinių ir miltų plakinį ir apvoliojame džiūvėsėliuose, sumaišytuose su sūriu.

Kepame gerai įkaitintame aliejuje iki visos pusės gražiai apskrus. Iškepusius sudedame ant popierinės servetėlės, kad susigertų aliejaus perteklius.

Kąsniukai skaniausi su aštresniu padažu.


Skanaus ir lengvumo!

2014 m. vasario 13 d., ketvirtadienis

Cinamoninės širdelės


Gal rečiau lankausi prekybos centruose, tačiau bent jau šiemet nepastebiu, kad lentynos būtų prikrautos rožinės spalvos niekučių.

Kai kurie žmonės tikėdavo: jeigu per Valentino dieną moteris pamato virš galvos praskrendantį paukštį liepsnelę, ji ištekės už jūreivio. Jeigu žvirblį, jos vyras bus neturtingas, bet santuoka – laiminga. Jeigu dagilį, moteris ištekės už milijonieriaus.

Širdelėms reikės (apie 15 vnt.):
100 g sviesto
20 g taukų,
250 ml kefyro,
500 g miltų,
50 g cukraus,
8 g sausų mielių,
5 – 6 šaukštų medaus,
3 – 4 šaukštų cinamono,
2 – 3 šaukštų grietinėlės,
perlinio cukraus,
druskos.

Ištirpiname sviestą ir taukus. Nukeliam nuo ugnies ir maišant supilam kefyrą.

Atskirame inde sumaišome miltus, druską, cukrų ir mieles. Į mišinį supilam šiek tiek atvėsintą skystą masę. Gerai išminkome, uždengiam ir statom šiltai 1 val.

Į pašildytą medų suberiam cinamoną ir gerai išmaišome.

Pakilusią tešlą padaliname į 2 dalis. Iš kiekvienos dalies iškočiojame po stačiakampį, kurį aptepame medaus ir cinamono mišiniu. Stačiakampį supjaustome 2 cm pločio juostelėmis. Kiekvieną juostelę susukame taip, kad lipnus sluoksnis liktų vidinėje pusėje.

Ant kepimo popieriumi ištiestos skardos iš juostelių formuojame širdeles.

Kiekvieną kepinį aptepame grietinėle ir pabarstome perliniu cukrumi.

Kepame 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 20 – 25 min.


Skanaus ir kam žvirblio, o kam dagilio!

2014 m. vasario 1 d., šeštadienis

Koldūnai su daržovėmis


Dar kartą su Naujais metais! Šį kartą Arklio J

Kinų naujieji metai, dar vadinami Pavasario švente, didžiausia tradicinė šventė Kinijoje, Japonijoje, Korėjoje, Vietname. Naujųjų metų ciklas prasideda išvakarėse, kurios vadinamos „Virsmo vakaru“ ir baigiasi po 15 dienų Žibintų švente.

Koldūnams reikės (3 - 4 valgytojams):
230 g miltų,
130 ml vandens,
2 šaukštų saulėgrąžų aliejaus,
1 morkos,
½ poro,
150 – 200 g moliūgo,
ciberžolės,
maltų juodųjų pipirų,
druskos,
saulėgrąžų aliejaus kepimui.

Miltus sumaišome su vandeniu, aliejumi, druska. Suminkome vientisą, elastingą tešlą, uždengiame ir paliekame apie 30 min. pastovėti.

Įdarui visas daržoves supjaustome kaip galima smulkiau ir patroškiname iki suminkštės. Pagardinam druska ir pipirais. Nuspalvinam ciberžole. Nuimam nuo ugnies ir atvėsiname.

Ant miltuoto paviršiaus labai plonai iškočiojame tešlą. Stikline išspaudžiame apskritimus. Ant kiekvieno jų uždedam po mažą šaukštelį įdaro, sulenkiam kraštelius ir tvirtai užspaudžiame. Koldūnus statome „skiautere“ į viršų.

Koldūnus galima išsivirti garuose arba paprasčiausiai išsikepti aliejuje. Kepant reikia pavartyti, kad visos pusės gražiai apskrustų.


Virimui garuose įkaitinam keptuvę, pilam aliejaus ir sustatome koldūnus. Kepame kol jų apačia apskrus. Tuomet labai atsargiai pilam ½ stiklinės vandens ir greitai uždengiam keptuvę dangčiu. Taip verdame apie 4 – 5 min., tuomet nuimam dangtį ir kepame iki vanduo išgaruoja.

Skanu su sojos padažu.

Nuotraukoje vienas koldūnas virtas garuose, kitas - keptas.

Skanaus ir su Naujais metais!