2015 m. sausio 25 d., sekmadienis

Antis su apelsinais


„Karnavalas baigės...“ dainuoja E. Lubys. Nors namuose dar likę keletas šventinių papuošimų. Kažkaip dar norisi juos matyti J O va antis suvalgyta per šventes.

Iš kitų paukštienos rūšių antiena išsiskiria tuo, kad yra gana kaulėta ir tamsesnė. Besilaikantiems dietos, ši mėsa nėra pats geriausias pasirinkimas, nes yra gana riebi.

Patiekalui reikės:
1 anties (1,5 – 2 kg),
1 apelsino,
1 šaukštelio smulkiai sukapotos imbiero šaknies,
1 šaukštelio džiovinto baziliko,
1 šaukštelio druskos,
2 – 3 šaukštų medaus,
1 apelsino sulčių,
šlakelio sojų padažo.

Antį nuplikome verdančiu vandeniu iš visų pusių. Jos odelė susitraukia. Paukštį nusausiname ir iš vidaus ir išorės įtriname mišiniu iš imbiero, baziliko ir druskos.

Nuplautą apelsiną padaliname ketvirčiais ir sudedame į anties vidų.

Antį dedame į kepimo skardą ir pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę.

Pakaitiname medų, apelsino sultis ir sojų padažą kol visi produktai susimaišys.

Po geros valandos kepimo, antį iš kepimo skardos perkeliame ant grotelių ir kas 15 - 20 min. apverčiame ir aptepame pasiruoštu padažu. Kepam iki visos pusės gražiai apskrunda apie 45 – 50 min.


Skanaus ir karnavalas baigės!

2014 m. gruodžio 31 d., trečiadienis

2014 m. gruodžio 28 d., sekmadienis

Žaliaskarės eglutės


Šioms eglutėms, kurios man nedavė ramybės kurį laiką, ruošiausi visus metus: rinkau vienodas panaudotas skardines nuo alyvuogių. Pilna dėžė prisikaupė ir liks kitiems metams, nes kepiniai labai šventiški gavosi.


Mažai kas žino, bet pati pirmoji Kalėdų eglutė buvo papuošta Taline, ir tai įvyko prieš daugiau nei 570 metų.

Eglutėms reikės (10 – 12 vnt.):
6 kiaušinių,
150 g cukraus,
100 g migdolų miltų,
50 g miltų,
50 g krakmolo,
žiupsnelio druskos,
200 g balto šokolado,
150 g pistacijų,
džiovintų uogų.

Pasiruošiame kepimo formas. Iš kepimo popieriaus išsikerpame vienodus 15 – 20 cm diametro apskritimus. Kiekvieną jų įkerpame iki vidurio ir susukame kūgį, kurio šonus sutvirtiname segtukais. Popierines formeles sustatome į tuščias skardines viršūne į apačią. Kūgio pagrindo diametras turi būti didesnis nei skardinės.

Ruošiame tešlą. Baltymus išplakame su druska iki standžių putų. Toliau plakant po truputėlį beriame cukrų ir lengvai šakute išplaktus trynius.

Migdolų miltus sumaišome su miltais ir krakmolu ir atsargiai įmaišome į kiaušinių masę. Viską išmaišome ir sudedame į paruoštas formeles paliekant nuo viršaus apie 2 cm.

Kepame apie 15 – 20 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje. Atvėsiname ant grotelių ir atsargiai pašaliname popierių.


Pistacijas susmulkiname.

Baltąjį šokoladą išlydome virš garų vonelės.

Biskvitus aptepame šokoladu ir apvoliojame smulkintose pistacijose bei papuošiame džiovintų uogų gabaliukais.

Laikome šaltai ir sandariai.

Skanaus ir šventiškai!

2014 m. gruodžio 27 d., šeštadienis

Ilgai brandintos tešlos meduoliai


Kaip dainoj – kai viskas nurimsta ir baigias. Tik šie meduoliai baigėsi dar net neprasidėjus šventėms :) Puikūs! Jau galvoju, kad reikia išsikepti dar – be progos.

Visiems gražių – jau nubalintų šalčio ir sniego – švenčių!

Meduolių aptepimui reikės:
2 kiaušinių trynių,
4 – 5 šaukštų pieno.

Meduolių tešlą iškočiojame ant miltuoto stalviršio apie 0,5 cm storio ir išspaudžiame norimos formos sausainius. Geriau daryti šiek tiek didesnius, nes per riešutus ir cukatus sunkiau spaudžiasi mažos formos.

Meduolius aptepame trynių ir pieno plakiniu ir pašauname į iki 170 °C įkaitintą orkaitę 8 – 10 min.

Laikome sandariai.


Skanaus ir be progos!

2014 m. lapkričio 30 d., sekmadienis

Ilgai brandinta meduolių tešla


Paskutinė rudens diena. Ir kažkoks nenumaldomas noras ruoštis žiemos šventėms. Galima pradėti nuo meduolių tešlos.

Meduolius kepė egiptiečiai ir romėnai. Rusijoje pagrindiniu meduolių komponentu buvo medus. Jie būdavo tokie saldūs, kad jais mėgautis, neužsigeriant arbata arba vandeniu, buvo praktiškai neįmanoma. Europoje meduoliai gardinti riešutais, rytų kraštuose – įvairiais prieskoniais.

Meduoliams reikės:
500 g medaus,
360 g cukraus,
250 g sviesto,
1 kg miltų,
3 kiaušinių,
3 šaukštelių kepimo miltelių,
150 g graikinių riešutų,
100 g apelsino žievelių cukatų,
100 g citrinos žievelių cukatų,
1 šaukšto riebios kakavos miltelių,
2 šaukštelių cinamono,
2 šaukštelių malto imbiero,
1 šaukštelio maltų kvajųjų pipirų,
1/2 šaukštelio maltų gvazdikėlių,
½ šaukštelio malto kardamono,
žiupsnelio druskos.

Medų, sviestą, cukrų sudedame į puodą ir maišant kaitiname ant mažos ugnies iki visi produktai susimaišys ir taps vienalyte mase. Nukeliame nuo ugnies ir šiek tiek atvėsiname. Tuomet suberiame cukatus ir smulkintus graikinius riešutus. Viską gerai išmaišome.


Miltus sumaišome su kepimo milteliais, kakava, druska ir visais prieskoniais.


Į miltų masę supilame lengvai šakute išplaktus kiaušinius ir pilame skystą medaus, cukraus ir sviesto masę. Viską išmaišome.

Limpančią tešlą perkeliame į mažą indą, uždengiame lininiu ar medvilniniu rankšluostėliu ir laikome šaltai apie 2 – 3 savaites.

O dabar kantrybės ;)

2014 m. lapkričio 26 d., trečiadienis

Įdaryti džiovinti baklažanai


Jau turbūt visi žino, kad mėgstu baklažanus. Įvairiomis formomis. O paskutinis atradimas – džiovinti. Kvapas šiek tiek primena džiovintus grybus, tačiau įdarius ir išvirus nebelieka jokių panašumų su grybais. Ir vėl menu kelionę į Turkiją J


Turkijoje vasarą įdaromos šviežios daržovės: paprikos, pomidorai, cukinijos, baklažanai. Žiemos metu – džiovintos.

Patiekalui reikės:
12 – 15 džiovintų baklažanų,
1,5 puodelio ryžių,
1/3 poro,
½ virtos ar keptos vištos krūtinėlės,
1 skiltelės česnako,
2 šaukštų pomidorų pastos,
paprikos miltelių,
maltų juodųjų pipirų,
cinamono,
druskos,
1 citrinos,
šlakelio aliejaus.

Baklažanus nuplauname, užpilame verdančiu vandeniu ir apverdame apie 7 – 10 min. Tuomet sudedame į kiaurasamtį ir nuvarviname bei atvėsiname.

Ryžius sumaišome su smulkintu poru, česnaku, vištienos krūtinėle. Pagardiname pomidorų pasta, druska, pipirais ir cinamonu. Įpilame šlakelį aliejaus. Viską gerai išmaišome.

Įdaru užpildome apvirtus baklažanus ir juos sustatome į puodą, kurio dugną pašlakstome aliejumi ir išklojame citrinos riekelėmis.

Į puodą su baklažanais pilame vandens, kad siektų baklažanų viršų, bet jų neapsemtų. Statome ant ugnies ir verdame apie 30 min. arba kol ryžiai bus minkšti.

Skanu ragauti su naminiu jogurtu.


Skanaus ir įvairios formos!

2014 m. lapkričio 24 d., pirmadienis

Ukrainietiški barščiai


Atėjo sriubų metas. Šiltų, garuojančių ir tokių savaitgalinių J

Kaip sako patys ukrainiečiai – barščiai tai ne sriuba, tai barščiai.

Barščiams reikės:
apie 500 g jautienos šonkaulių,
4 vidutinio dydžio burokėlių,
1/4 kopūsto galvos,
2 morkų,
1 svogūno,
2 bulvių,
2 pomidorų,
2 skiltelių česnako,
šluotelės petražolių,
2 - 3 lauro lapų,
šlakelio aliejaus,
šlakelio obuolių acto,
žiupsnelio cukraus,
žiupsnelio druskos.

Pirmiausia reikia išsivirti jautienos sultinį. Šonkauliukus ant nedidelės ugnies verdame apie 2,5 val.

Neturint galimybės išsivirti naminio sultinio naudojame kokybišką pirktinį.

Smulkiai supjaustome svogūnus, sutarkuojame morkas ir burokėlius.

Nuo pomidorų, pamerkdami juos į karštą vandenį, pašaliname odelę, išvalome sėklas ir smulkiai juos supjaustome.

Aliejuje apkepame svogūnus, suberiame morkas ir burokėlius bei pomidorus. Įpilame acto. Viską troškiname apie 30 min.

Namuose pasigamintą sultinį reiktų perkošti ir įpilti papildomai vandens. Taip pat pasūdyti bei įmesti kelis lauro lapus ir pipirus.

Į sultinį sudedame kubeliais pjaustytas bulves. Po kelių minučių į užkaistą puodą keliauja pjaustytas kopūstas. Verdame apie 30 min.

Keptuvėje ištroškintas daržoves sudedame į puodą, viską gerai išmaišome ir dar paverdame apie 15 min.

Paragaujame, ar nieko netrūksta: cukraus, druskos, pipirų.

Išjungiame ugnį ir suberiame smulkiai traiškytą česnaką. Sriubą reikia palikti uždengus apie 1 val., o tuomet ragauti su česnakinėmis „pampuškomis“.

Prieš ragaujant pabarstome petražolėmis ir pagardiname grietine.


Skanaus ir laikas!