2015 m. vasario 16 d., pirmadienis

Pavasariški žagarėliai


Šiemet labai laukiu pavasario. Mėgstu žiemą, bet kad jau jos nebuvo – na tokios tikros, su -25 °C – tai jau ir nebereikia. Žagarėliai puikiai tiks ir Užgavėnėms ;)

Užgavėnių pavadinimas kilęs nuo gavėnios pavadinimo, o pastarasis nuo žodžių „gavėti“ (silpti) bei „gautis“ (žemė gaunasi iš po žiemos miego).

Žagarėliams reikės:
1 kiaušinio,
20 g cukraus,
1 - 2 šaukštų pieno,
150 g miltų,
0,5 šaukštelio vanilinio cukraus,
aliejaus virimui,
cukraus pudros papuošimui.

Kiaušinį išplakame su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir pienu.

Po truputėlį beriame miltus ir užminkome elastingą prie rankų nelimpančią tešlą.

Tešlą apdengiame ir dedame 20 – 30 min. į šaldytuvą.

Subrendusią tešlą padaliname į mažus graikinio riešuto dydžio rutuliukus, kuriuos laikome uždengtus. Kiekvieną rutuliuką kočiojame iki apskritimo formos. Tuomet sulenkiame per pusę ir dar kartą per pusę ir žirklėmis nukerpame viršūnėlę ir sukarpome kraštus. Viską ištiesiname ir dedame į įkaitintą aliejų. Virdami žagarėlį apverčiame kol abi pusės gražiai paruduos.

Žagarėlius suguldome ant popierinės servetėlės.

Prieš valgant pabarstome cukraus pudra.


Skanaus ir laukiu pavasario!

2015 m. sausio 31 d., šeštadienis

Vengriškas aguonų vyniotinis – bejgli


Tik sausio viduryje pabaigėme visus šventinius saldumynus. Daugelis jų gana ilgai gali išlikti skanūs, o kai kurie nuo ilgesnio gulėjimo tampa dar skanesni. Toks buvo ir šis vyniotinis.

Bejgli – tradicinis vengriškas Kalėdų vyniotinis su aguonų arba graikinių riešutų įdaru.

Vyniotiniui reikės (2 vnt.):
Tešlai:
110 g cukraus,
60 ml pieno,
1 šaukštelio sausų mielių,
250 – 270 g miltų,
40 g sviesto,
60 g taukų,
1 kiaušinio,
1 apelsino žievelių,
žiupsnelio druskos.
Įdarui:
270 g maltų aguonų,
120 g cukraus,
1 šaukšto medaus,
100 ml pieno,
2 apelsinų žievelių,
1 kiaušinio trynio (aptepimui).

Į pieną suberiame cukrų ir pašildome, kol jis ištirps. Nukeliame nuo ugnies ir atvėsiname, kad galėtume suberti mieles. Išmaišome ir paliekame šiltai.

Miltus sumaišome su druska ir sudedame gabaliukais pjaustytą sviestą ir taukus. Pirštais triname sviestą ir taukus su miltais kol susiformuoja trupiniai. Supilame lengvai išplaktą kiaušinį, pieno ir mielių mišinį, suberiame apelsino žievelę ir suminkome nelipnią, minkštą tešlą, kurią uždengiame ir paliekame šiltai gerai valandai.

Pasiruošiame įdarą. Užverdame pieną su cukrumi. Įmaišome aguonas, apelsino žievelę ir medų. Gerai išmaišome ir paliekame atvėsti.

Pakilusią tešlą lengvai paminkome ir padaliname į 2 dalis. Iš kiekvienos iškočiojame stačiakampį. Ant jo paskirstome įdaro, užlenkiame po kelis centimetrus nuo kiekvieno krašto, kad įdaras neištekėtų ir susukame vyniotinį. Padarome tokius du.

Vyniotinius guldome į kepimo popieriumi ištiestą skardą, aptepame kiaušinio tryniu ir pagaliuku subadome per visus sluoksnius.

Kepame iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 – 45 min., kol vyniotinių paviršius gražiai paruduoja.

Sandariai įsukus į foliją išsilaiko apie gerą mėnesį.


Skanaus ir dar skanesnis!

2015 m. sausio 27 d., antradienis

Česnakinės bandelės


Tokios visur tinkamos. Nors skaniausios ką tik iškeptos.

Česnakas - vienas vertingiausių ir universaliausių maisto produktų pasaulyje. Žinomas kaip vienas seniausių vaistinių augalų, česnakas plačiai pripažįstamas, kaip sveikatą gerinantis produktas.

Bandelėms reikės (12 vnt.):
400 – 420 g miltų,
250 ml pieno,
100 g sviesto,
5 g sausų mielių,
1 šaukšto cukraus,
1 kiaušinio,
4 – 5 skiltelių česnako,
žiupsnelio džiovintų žolelių,
žiupsnelio druskos,

Į puodą pilame pieną, dedame 50 g sviesto, beriame cukrų ir druskos. Pakaitiname iki sviestas ištirps.

Mieles sumaišome su miltais ir suberiame į šiltą pieną. Gerai išmaišome ir paliekame pakilti gerai valandai.

Įdarui susmulkiname česnaką ir sumaišome jį su žolelėmis, druska ir minkštu sviestu.

Pakilusią tešlą padaliname į 12 gabaliukų, kuriuos sudedame į kepimo formą. Kiekvienos bandelės viršuje padarome įpjovą, į kurią įterpiame įdaro. Bandeles aptepame plaktu kiaušiniu.

Kepame apie 30 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje.


Skanaus ir tinka!

2015 m. sausio 25 d., sekmadienis

Antis su apelsinais


„Karnavalas baigės...“ dainuoja E. Lubys. Nors namuose dar likę keletas šventinių papuošimų. Kažkaip dar norisi juos matyti J O va antis suvalgyta per šventes.

Iš kitų paukštienos rūšių antiena išsiskiria tuo, kad yra gana kaulėta ir tamsesnė. Besilaikantiems dietos, ši mėsa nėra pats geriausias pasirinkimas, nes yra gana riebi.

Patiekalui reikės:
1 anties (1,5 – 2 kg),
1 apelsino,
1 šaukštelio smulkiai sukapotos imbiero šaknies,
1 šaukštelio džiovinto baziliko,
1 šaukštelio druskos,
2 – 3 šaukštų medaus,
1 apelsino sulčių,
šlakelio sojų padažo.

Antį nuplikome verdančiu vandeniu iš visų pusių. Jos odelė susitraukia. Paukštį nusausiname ir iš vidaus ir išorės įtriname mišiniu iš imbiero, baziliko ir druskos.

Nuplautą apelsiną padaliname ketvirčiais ir sudedame į anties vidų.

Antį dedame į kepimo skardą ir pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę.

Pakaitiname medų, apelsino sultis ir sojų padažą kol visi produktai susimaišys.

Po geros valandos kepimo, antį iš kepimo skardos perkeliame ant grotelių ir kas 15 - 20 min. apverčiame ir aptepame pasiruoštu padažu. Kepam iki visos pusės gražiai apskrunda apie 45 – 50 min.


Skanaus ir karnavalas baigės!

2014 m. gruodžio 31 d., trečiadienis

2014 m. gruodžio 28 d., sekmadienis

Žaliaskarės eglutės


Šioms eglutėms, kurios man nedavė ramybės kurį laiką, ruošiausi visus metus: rinkau vienodas panaudotas skardines nuo alyvuogių. Pilna dėžė prisikaupė ir liks kitiems metams, nes kepiniai labai šventiški gavosi.


Mažai kas žino, bet pati pirmoji Kalėdų eglutė buvo papuošta Taline, ir tai įvyko prieš daugiau nei 570 metų.

Eglutėms reikės (10 – 12 vnt.):
6 kiaušinių,
150 g cukraus,
100 g migdolų miltų,
50 g miltų,
50 g krakmolo,
žiupsnelio druskos,
200 g balto šokolado,
150 g pistacijų,
džiovintų uogų.

Pasiruošiame kepimo formas. Iš kepimo popieriaus išsikerpame vienodus 15 – 20 cm diametro apskritimus. Kiekvieną jų įkerpame iki vidurio ir susukame kūgį, kurio šonus sutvirtiname segtukais. Popierines formeles sustatome į tuščias skardines viršūne į apačią. Kūgio pagrindo diametras turi būti didesnis nei skardinės.

Ruošiame tešlą. Baltymus išplakame su druska iki standžių putų. Toliau plakant po truputėlį beriame cukrų ir lengvai šakute išplaktus trynius.

Migdolų miltus sumaišome su miltais ir krakmolu ir atsargiai įmaišome į kiaušinių masę. Viską išmaišome ir sudedame į paruoštas formeles paliekant nuo viršaus apie 2 cm.

Kepame apie 15 – 20 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje. Atvėsiname ant grotelių ir atsargiai pašaliname popierių.


Pistacijas susmulkiname.

Baltąjį šokoladą išlydome virš garų vonelės.

Biskvitus aptepame šokoladu ir apvoliojame smulkintose pistacijose bei papuošiame džiovintų uogų gabaliukais.

Laikome šaltai ir sandariai.

Skanaus ir šventiškai!

2014 m. gruodžio 27 d., šeštadienis

Ilgai brandintos tešlos meduoliai


Kaip dainoj – kai viskas nurimsta ir baigias. Tik šie meduoliai baigėsi dar net neprasidėjus šventėms :) Puikūs! Jau galvoju, kad reikia išsikepti dar – be progos.

Visiems gražių – jau nubalintų šalčio ir sniego – švenčių!

Meduolių aptepimui reikės:
2 kiaušinių trynių,
4 – 5 šaukštų pieno.

Meduolių tešlą iškočiojame ant miltuoto stalviršio apie 0,5 cm storio ir išspaudžiame norimos formos sausainius. Geriau daryti šiek tiek didesnius, nes per riešutus ir cukatus sunkiau spaudžiasi mažos formos.

Meduolius aptepame trynių ir pieno plakiniu ir pašauname į iki 170 °C įkaitintą orkaitę 8 – 10 min.

Laikome sandariai.


Skanaus ir be progos!