2015 m. sausio 31 d., šeštadienis

Vengriškas aguonų vyniotinis – bejgli


Tik sausio viduryje pabaigėme visus šventinius saldumynus. Daugelis jų gana ilgai gali išlikti skanūs, o kai kurie nuo ilgesnio gulėjimo tampa dar skanesni. Toks buvo ir šis vyniotinis.

Bejgli – tradicinis vengriškas Kalėdų vyniotinis su aguonų arba graikinių riešutų įdaru.

Vyniotiniui reikės (2 vnt.):
Tešlai:
110 g cukraus,
60 ml pieno,
1 šaukštelio sausų mielių,
250 – 270 g miltų,
40 g sviesto,
60 g taukų,
1 kiaušinio,
1 apelsino žievelių,
žiupsnelio druskos.
Įdarui:
270 g maltų aguonų,
120 g cukraus,
1 šaukšto medaus,
100 ml pieno,
2 apelsinų žievelių,
1 kiaušinio trynio (aptepimui).

Į pieną suberiame cukrų ir pašildome, kol jis ištirps. Nukeliame nuo ugnies ir atvėsiname, kad galėtume suberti mieles. Išmaišome ir paliekame šiltai.

Miltus sumaišome su druska ir sudedame gabaliukais pjaustytą sviestą ir taukus. Pirštais triname sviestą ir taukus su miltais kol susiformuoja trupiniai. Supilame lengvai išplaktą kiaušinį, pieno ir mielių mišinį, suberiame apelsino žievelę ir suminkome nelipnią, minkštą tešlą, kurią uždengiame ir paliekame šiltai gerai valandai.

Pasiruošiame įdarą. Užverdame pieną su cukrumi. Įmaišome aguonas, apelsino žievelę ir medų. Gerai išmaišome ir paliekame atvėsti.

Pakilusią tešlą lengvai paminkome ir padaliname į 2 dalis. Iš kiekvienos iškočiojame stačiakampį. Ant jo paskirstome įdaro, užlenkiame po kelis centimetrus nuo kiekvieno krašto, kad įdaras neištekėtų ir susukame vyniotinį. Padarome tokius du.

Vyniotinius guldome į kepimo popieriumi ištiestą skardą, aptepame kiaušinio tryniu ir pagaliuku subadome per visus sluoksnius.

Kepame iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 – 45 min., kol vyniotinių paviršius gražiai paruduoja.

Sandariai įsukus į foliją išsilaiko apie gerą mėnesį.


Skanaus ir dar skanesnis!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą