2012 m. gruodžio 31 d., pirmadienis

Su Naujais!



Kad 2013-ieji būtų nenuobodūs!

2012 m. gruodžio 23 d., sekmadienis

Linų suktukai


Toli toli, mažame Taferroto kaimelyje Vokietijoje gyvena Agnė. Kalėdoms ji kepa sausainius, kuriuos vadina „linų suktukais“. Pavadinimas – dėl sausainių formos, nes į jų sudėtį jokie linai neįeina.

Manoma, kad linai Lietuvoje auginami apie 4000 metų, Egipte – 9000 metų. Pasaulyje suskaičiuojama apie 200 rūšių linų. Lietuvoje auginama 6 – 7 rūšys.

Sausainiams reikės (3 kepimo skardos):
700 g miltų,
250 g sviesto,
4 kiaušinių,
15 g šviežių mielių,
200 ml pieno,
1 šaukštelio cukraus,
šlakelio grietinėlės,
perlinio cukraus.

Mieles ištriname su cukrumi ir šlakeliu šilto pieno. Paliekame pakilti.

Į miltus dedam gabaliukais pjaustytą šaltą sviestą ir peiliu kapojam iki susidarys trupiniai.

Mušam kiaušinius. Vieno kiaušinio trynį atsidedam.

Į tešlą pilam mieles ir likusį šiltą pieną. Suminkome tešlą.

Iš tešlos formuojam virveles, kurias pavoliojam perliniame cukruje. Susukame.

Guldom į kepimo formą ir paliekame apie 30 min. šiltai.

Sausainių viršų patepame kiaušinio trynio ir gretinėles plakiniu bei papildomai pabarstome perliniu cukrumi.

Pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę 15 – 20 min.


Skanaus ir ačiū, Agne!

2012 m. gruodžio 10 d., pirmadienis

Triušiena garstyčių padaže


Taip kartais ima ir netikėtai į namus atkeliauja triušis J. Tuomet skubiai apklausiami visi draugai, peržiūrima, ką įdomaus siūlo visažinis internetas ir skubama gaminti.

Triušio mėsa yra balta, švelni, liesa. Ji lengvai virškinama, skoniu panaši į veršieną, struktūra – į vištieną.

Patiekalui reikės:
apie 1 kg triušienos,
1 citrinos sulčių,
50 g sviesto,
1 poro,
3 – 4 skiltelių česnako,
apie 0,5 l sultinio,
apie 200 ml balto sauso vyno,
3 – 4 šaukštelių grūdėtųjų garstyčių,
3 – 4 šaukštų grietinės,
2 – 3 šaukštelių ryžių miltų,
4 – 5 kvapiųjų pipirų,
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų,
kelių šakelių čiobrelio,
druskos.

Triušį, supjaustytą gabaliukais, pabarstome maltais pipirais, druska ir marinuojam citrinos sultyse per naktį.

Mėsą apkepame ant sviesto ir sudedam į gilų puodą. Toje pačioje keptuvėje apkepame porą ir česnaką. Šiems apkepus, pilam dalį sultinio, vyną, dedam garstyčias. Keptuvės turinį užpilam ant triušienos. Statom puodą ant vidutinės ugnies. Metam kvapiuosius pipirus, čiobrelius ir troškinam apie 1 val., kol mėsa bus minkšta ir lengvai atsiskirs nuo kaulų.

Ištroškintą triušieną traukiam iš puodo. Į skystį dedam grietinę. Gerai išmaišome. Padažą sutirštiname ryžių miltais. Pagardiname druska ir pipirais.

Labai skanu ir bulvių koše.


Skanaus ir smagių netikėtumų!

2012 m. lapkričio 26 d., pirmadienis

Moliūginis, riešutinis, šokoladinis pyragas


Ir labai gerai, kad jis toks moliūginis, riešutinis, šokoladinis, nes pirmadienis buvo tikrai sunkiausia savaitės diena. Nors dar nemačiau, kokios bus kitos dienos, bet savaitės pradžia – stipri...

Moliūginius pyragus Padėkos, ir ne tik, dienos proga kepa amerikiečiai ir kanadiečiai. Šventė skirta paminėti derliaus nuėmimo pabaigai ir švenčiama skirtingomis dienomis.

Pyragui reikės:
pagrindui:
100 g sviesto,
100 g šokolado,
3 šaukštų cukraus,
2 kiaušinių,
150 g miltų,
3 – 4 šaukštų kakavos
šlakelio juodojo romo,
viršui:
250 g kreminio sūrio,
1 stiklinės moliūgo piurė (keptas orkaitėje moliūgas susmulkintas iki košės),
3 šaukštų muscovado arba rudojo cukraus,
2 šaukštų baltojo cukraus,
1 kiaušinio,
2 – 3 saujų graikinių riešutų,
½ šaukštelio malto muskato,
½ šaukštelio malto cinamono,
½ šaukštelio maltų gvazdikėlių,
½ šaukštelio malto imbiero.

Ruošiam pagrindą. Į ištirpintą sviestą beriam laužytą šokoladą. Kaitinam ant silpnos ugnies, kol ištirps. Nukeliam, kad atvėstų.

Išsukam kiaušinius su cukrumi ir romu. Pilam sviesto šokolado masę ir gerai išmaišome.

Miltus sumaišome su kakava ir beriam į masę. Maišome iki neliks gumulėlių.

Ruošiam viršų. Galima viską atlikti ir dubenyje, tačiau daug patogiau pasinaudoti virtuvinio maišytuvo pagalba. Išsukam kreminį sūrį su cukrumi, pilam moliūgo purė, mušam kiaušinį, beriam prieskonius. Po truputėlį sumetam graikinius riešutus ir malam iki vientisos masės. Viską ruošiant rankiniu būdu, graikinius riešutus reikia susimalti prieš tai.

Kepimo formą ištiesiam popieriumi. Iš šokoladinės masės suformuojam pyrago šonus ir pagrindą. Ant viršaus pilam skystą masę.

Pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę 40 – 45 min. Iškepusį atvėsiname formoje ir statom į šaldytuvą, kad gerai sutvirtėtų.

Ragaujam kitą rytą, kitą vakarą, ar tada, kada labai reikia J.



Skanaus ir pirmadienis!

2012 m. lapkričio 24 d., šeštadienis

Aštrus vištienos troškinys su kario tyre Vindaloo


Paskutinis rudens savaitgalis. Ramus pasivaikščiojimas Markučių parke. Ir aštrus troškinys, kuris puikiai sušildė.

Kaip teigia J. Oliveris, Vindaloo karis – nuostabus europietiškos ir indiškos virtuvės derinys. Žodis Vindaloo reiškia „actas ir česnakas“.

Troškiniui reikės:
apie 0,5 kg vištienos šlaunelių mėsos,
1 svogūno,
2 skiltelių česnako,
3 šaukštų kario tyrės Vindaloo,
gabaliuko imbiero šaknies,
3 šaukštų balzamiko acto,
2 šaukštų medaus,
½ citrinos sulčių,
šlakelio aliejaus,
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų,
druskos.

Giliame puode įkaitinam aliejų. Beriam smulkintą svogūną, česnaką ir imbierą. Kepam iki suminkštės.

Sudedam pjaustytą vištieną, krečiam kario tyrę. Išmaišome ir apkepame kelias minutes.

Pilam balzamiko actą, dedam medų ir užpilam tiek vandens, kad beveik apsemtų vištieną. Sumažinam ugnį, uždengiam puodą ir troškinam apie 15 min.

Kai mėsa suminkštėja supilam citrinos sultis, įberiam pipirų ir druskos.

Labai skanu su rudaisiais ryžiais.


Skanaus ir ramaus savaitgalio!

2012 m. lapkričio 20 d., antradienis

Jautienos troškinys


Kelionės yra gerai, labai gerai: nauji ir seni veidai, nematyti miestai, malonus nuovargis ir puikūs prisiminimai. Tačiau žiauriai gera grįžti į namus. Visomis prasmėmis.

Скатертью, скатертью дальний путь стелится,
И упирается прямо в небосклон
Каждому, каждому в лучшее верится,
Катится, катится голубой вагон.

Troškiniui reikės:
apie 1 kg jautienos kumpio,
4 – 5 morkų,
1 poro stiebo,
2 – 3 šaukštų miltų,
1 – 1,5 l sultinio,
½ l raudono vyno,
šlakelio aliejaus,
5 – 6 kvapiųjų pipirų žirnelių,
2 – 3 lauro lapų,
kelių šakelių šviežio čiobrelio,
maltų juodųjų pipirų,
druskos.

Mėsą supjaustome nedideliais gabaliukais. Apvoliojam miltuose ir dedam į įkaitintą aliejų. Lengvai apkepame, tačiau mėsa vis dar turi likti žalia viduryje. Jeigu keptuvė nėra didelė, reiktų kepti per kelis kartus, kad kiekvienas gabaliukas laisvai gulėtų keptuvėje.

Apkeptą mėsą beriam į troškinimui skirtą indą. Ant viršaus sudedam stambiai pjaustytas morkas ir porą. Užberiam prieskoniais. Pilam sultinį ir vyną.

Indą pašauname į iki 180 – 190 °C įkaitintą orkaitę geroms 3 val. Troškinam iki skystis sutirštėja, o mėsa tampa labai minkšta.



Skanaus ir gera namuose!

2012 m. spalio 16 d., antradienis

Greitas troškinys su lapiniais burokėliais


Tikrai labai greitas. Visas stebuklas labai plonai pjaustytos daržovės, kurioms nereikia ilgo troškinimo. Garnyrui – kuskusas, kurį visada tik užpilu karštu vandeniu ir palaikau keletą minučių. Ir vakarienė ant stalo J.

Lapiniai burokėliai, dar kitaip vadinami mangoldais, maistingumu lenkia mums gerai žinomus burokėlius ir medikų yra rekomenduojami, kaip profilaktinė priemonė nuo vėžio.

Troškiniui reikės:
1 mažos cukinijos,
1 – 2 morkų,
geros saujos lapinių burokėlių,
5 – 6 vyšninių pomidoriukų,
1 skiltelės česnako,
šlakelio aliejaus,
maltų juodųjų pipirų,
druskos.

Labai plonomis juostelėmis supjaustome cukiniją ir morkas. Puikiai tam tinka bulvių skustukas.

Giliame puode įkaitinam aliejų. Beriam smulkintą česnaką. Kai jis pradeda leisti kvapus sudedam pjaustytas daržoves. Lengvai apkepam. Lapinius burokėlius suplėšome skiautelėmis. Kietesnius kotus supjaustome. Sudedam į puodą. Lapams sukritus įdedam per pusę perpjautus pomidoriukus. Pabarstome pipirais ir druska.

Ragaujam su kuskusu, ryžiais ar duona.


Skanaus ir kartais reikia greitai!