2011 m. vasario 8 d., antradienis

Varškės pyragas su obuoliais


Metų laikai Lietuvoje keičiasi kas dieną. Šeštadienis buvo žiauriai šlapias, sekmadienį jau teko galvoti apie akinius nuo saulės, pirmadienis – kaip čia geriau pasakius – įvairus, antradienį – net sunku kvėpuoti nuo vėjo gūsių, o trečiadieniui jau žadamas sniegas ir šaltis. Gerai, kad valgančiųjų skonis nekinta tokiu greičiu, ir visada yra mėgstami minkšti, drėgni ir greitai pagaminami pyragai.

Skonis vienas pojūčių, kuriais žmogus gauna informaciją iš aplinkos. Nuo senų laikų išskiriami keturi pagrindiniai skoniai: kartumas, rūgštumas, sūrumas, saldumas. Kinų, japonų virtuvės turi penktą pagrindinį skonį – umami. Šį skonį suteikia glutamo rūgštis (E620) ir jos druskos (pvz., natrio glutamatas). Ajurvedoje išskiriamos šešios pagrindinės skoninės charakteristikos: saldus, rūgštus, sūrus, aštrus, kartus, gaižus.

Pyragui reikės:
170 – 180 g sviesto,
400 g miltų,
250 g cukraus,
400 g kreminės varškės,
2 kiaušinių,
6 – 7 obuolių,
1 – 2 šaukštelių cinamono,
1 – 2 šaukštelių rudojo cukraus,
žiupsnelio druskos.

Sviestą supjaustome mažais kubeliais ir sumaišome su miltais ir 100 g cukraus ir žiupsneliu druskos. Pirštais viską sutrinam iki smėlinės masės.

Kiaušinius išsukame su likusiu cukrumi ir įmaišome varškę.

Obuolius nulupame, išsėkliname ir susipjaustome riekelėmis.

Pyrago kepimo skardą ištiesiame popieriumi ir beriam ¾ smėlinės tešlos. Lengvai suformuojam lygių dugną ir kraštelius. Ant viršaus pilam verškės masę ir suberiam obuolių skilteles. Pabarstome cinamonu ir ruduoju cukrumi ir lengvai užberiam likusią smėlinę tešlą.

Pašauname į 180 °C įkaitintą orkaitę geroms 60 min.

Skanus tiek šiltas, tiek šaltas kitą dieną.


Skanaus ir įvairių skonių!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą