2013 m. birželio 25 d., antradienis

Juodi ledai


Gerai pakepino mūsų žemelę saulutė J. Ir kaip tyčia visos dienos buvo gana intensyvios. Tirpo ir darbai, ir pareigos, ir ledai J.

Svarbiausia karštomis dienomis negauti saulės ar šilumos smūgio. Smūgis ištinka tuomet, kai kūnas prakaituodamas nesugeba išgarinti šilumos, kūno temperatūra ima sparčiai kilti.

Ledams reikės (apie 800 ml):
450 ml riebios grietinėlės,
300 ml riebaus pieno,
100 g cukraus,
3 kiaušinių trynių,
2 šaukštų juodojo sezamo pastos,
sezamo sėklų.

Užviriname pieną.

Trynius išsukame su cukrumi iki purios šviesios masės. Į ją, pastoviai maišant šluotele, pilame pieną.

Masę statome ant mažos ugnies ir pastoviai maišant kaitinam kol šiek tiek sutirštės. Paliekame atvėsti.

Išplakame grietinėlę su juodojo sezamo pasta ir sukrečiame į pieno ir kiaušinių masę. Atsargiai išmaišome.

Masei atvėsus krečiam ją į ledų gaminimo mašiną ir sukam apie 30 min.

Pateikiant pabarstome sezamo sėklomis.


Skanaus ir neištirpkime!

2013 m. birželio 12 d., trečiadienis

Pikantiškos duonelės


Duonos valgome labai labai mažai. Kartais pirktas ketvirtis sulaukia gilios ir žilos senatvės. Bet kartais be duonos nei žingsnio – sumuštiniai.

Pasak internetinės statistikos lietuvis per dieną suvalgo apie 300 g duonos.

Duonelėms reikės (4 vnt.):
15 g šviežių mielių,
200 g miltų,
50 g grikių miltų,
2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
150 ml šilto vandens,
1 šaukštelio cukraus,
40 – 50 g sviesto,
džiovintų prieskoninių žolelių,
1 skiltelės česnako,
žiupsnelio druskos.

Gilesniame dubenyje sumaišome miltus su žiupsneliu druskos. Viduryje padarome duobutę. Sudedame mieles, beriam cukrų ir užpilam šlakeliu šilto vandens. Lengvai pamaišome ir paliekame keletui minučių.

Į mišinį pilam aliejų ir minkome tešlą kol ji taps elastinga. Uždengiame ir paliekame 30 – 40 min. pakilti.

Pakilusią tešlą perminkome ir vėl uždengus paliekame kilti.

Po antro pakilimo tešlą padaliname į 4 dalis ir formuojam pailgas duoneles, kurias suguldome į skardą ir paliekam galutiniam kildinimui.

Pasiruošiam užtepą. Kambario temperatūros sviestą išsukam su žolelėmis, smulkintu česnaku ir druska.

Pakilusių bandelių paviršių aptepame sviestu su prieskoniais.

Bandeles pašauname į iki 200 °C įkaitintą orkaitę 40 – 45 min.


Skanaus ir kartais reikia duonos!

2013 m. gegužės 28 d., antradienis

Žaliosios arbatos ledai


Naminių ledų sezonas atidarytas labai žaliais žaliais žaliais ledais. Įdomaus ir intensyvaus skonio, pradžioje šiek tiek jaučiasi lengvas kartumas, vėliau jis pasidaro malonus ir norisi dar J.

Matcha yra į miltelius susmulkinta japoniška žalioji arbata, turinti švelnų, pikantišką skonį, gaminama ypatingu būdu. Nuskintus lapelius išgarinus, išdžiovinus ir sulaužius lapų audinys oro srovėje atskiriamas nuo lapo gyslelių. Tai būtina, gaminant tradicinę Matcha, nes akmeniniuose malūnėliuose galima sumalti tik į dribsnius panašias lapo audinio daleles.

Ledams reikės (apie 800 ml):
450 ml riebios grietinėlės,
300 ml riebaus pieno,
100 g cukraus,
3 kiaušinių trynių,
2 šaukštų Matcha arbatos miltelių,
kakavos pupelių.

Užviriname pieną.

Trynius išsukame su cukrumi iki purios šviesios masės. Į ją, pastoviai maišant šluotele, pilame pieną.

Masę statome ant mažos ugnies ir pastoviai maišant kaitiname kol šiek tiek sutirštės. Paliekame atvėsti.

Išplakame grietinėlę su Matcha arbatos milteliais ir sukrečiame į pieno ir kiaušinių masę. Atsargiai išmaišome.

Masei atvėsus krečiame ją į ledų gaminimo mašiną 30 min.

Pateikiant pabarstome kakavos pupelėmis.


Skanaus ir sezonas atidarytas!

2013 m. gegužės 20 d., pirmadienis

Obuolių sulčių ir kmynų arbatos gėrimas


Paskutinį savaitgalį, kuomet dar buvo sniego, nuvykome praleisti tingų sekmadienį Trakuose. Maršrutas be skubėjimo, smagi draugija, rami nuotaika. Ir žinoma, pietums – kibinai. Meniu akys užkliuvo už kmynų gėrimo. Pabandėme ir prisiminėm, kad vaikystėje kažką panašaus ragavome. O šiomis karštomis dienomis, toks gėrimas puikiai gaivina.

Paprastasis kmynas nuo seniausių laikų naudojamas tiek medicinoje, tiek kulinarijoje. Gal tik šiek tiek primirštas šiomis dienomis. Kmyno lapai tinka į salotas, šaknys į sriubas, o sėklos – prieskoniams ir vaistams.

Gėrimui reikės (apie 1,0 – 1,5 l):
3 – 4 šaukštų kmyno sėklų,
apie 1 l obuolių sulčių.

Kmyno sėklas užpilame verdančiu vandeniu, uždengiame ir paliekame pritraukti ir atvėsti.

Obuolių sultis sumaišome su kmynų arbata.

Galima įsidėti šaukštelį medaus ar įsispausti citrinos sulčių, bet skanu ir be priedų J.


Skanaus ir pabandykite!

2013 m. gegužės 13 d., pirmadienis

Juodi sausainiai


Visiška egzotika. Skonis… Hmm… Jaučiamas sezamas, tačiau ir kažkas daugiau. Sunku nusakyti. Spalva – tamsiai pilka, beveik juoda.

Juodojo sezamo pasta naudojama kepiniams, sriuboms, padažams. Puikiai tinka kaip natūralūs dažai, paįvairinant patiekalus.

Sausainiams reikės (apie 25 vnt.):
100 g migdolų miltų,
50 g miltų,
60 g sviesto,
50 g cukraus,
1 kiaušinio,
½ šaukštelio kepimo miltelių,
2 šaukštelių juodojo sezamo pastos,
žiupsnelio druskos,
sezamo sėklų.

Dubenyje sumaišome visus miltus, kepimo miltelius, druską.

Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi ir kiaušiniu bei juodojo sezamo pasta.

Viską sumaišome iki vientisos masės.

Drėgnomis rankomis suformuotus sausainius, apvoliojam sezamo sėklose ir pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę 30 min.

Kepinius atvėsiname ant grotelių, laikome sandarioje dėžutėje.


Skanaus ir visiška egzotika!

2013 m. balandžio 25 d., ketvirtadienis

Lietiniai su įdaru


Jau kurį laiką, jeigu tik savaitgalio rytą pabundame savo namuose, kepam lietinius. Pirmo blyno nebelieka vos spėjus į keptuvę įpilti antrąjį J. Tad dabar lietinius kepu iš dvigubos normos. Tuomet lieka ir sekmadienio pusryčiams. Niekas nenueina veltui.

Teigiama, kuo labiau pasaulis skursta – tuo daugiau išmeta maisto. Ir nors vaikystėje nebadavau, tačiau požiūris į maistą visada, kaip sakau, buvo teisingas. Tad ir dabar stengiuosi neišmesti maisto, į parduotuvę einu su sąrašu, planuoju, ką valgysim, vakarienei dažnai valgome, tai kas liko nuo pietų.

Lietiniais su įdaru reikės:
lietinių,
morkų,
cukinijų,
pievagrybių,
tarkuoto kietojo sūrio,
maltų juodųjų pipirų,
druskos,
gabaliuko sviesto.

Daržoves ir grybus susmulkinam ir pakepinam svieste. Pabarstome pipirais ir druska.

Lietinį lenkiam per pusę ir dar kartą per pusę. Pražiodom vieną dalį ir įdedam įdaro, pabarstome sūriu.

Lengvai apkepam iš abiejų pusių, kol lietinio paviršius gražiai pagels.

Skanaujam su grietine ir saulėgrąžų daigais.


Skanaus ir neišmeskime!

2013 m. balandžio 22 d., pirmadienis

Šokoladiniai keksiukai


Puikiai įvertinti įvairaus amžiaus, pomėgių, tautybių ir net vegetarų J. Puikiai atlaikantys keliones troleibusu, automobiliu ir traukiniu J.


Traukinys mano gyvenime nuo pat kūdikystės J. Gal todėl planuojant keliones, dažnai renkuosi šią transporto priemonę, kuri darosi vis patogesne, švaresne ir įdomesne.

Keksiukams reikės (12 vnt.):
200 g juodojo šokolado,
120 g sviesto,
200 ml kokoso pieno,
100 g miltų,
250 g cukraus,
3 kiaušinių,
100 g kokoso drožlių,
1 šaukštelio kepimo miltelių,
šlakelio juodojo romo.

Šokoladą ištirpiname virš verdančio puodo įstatytame inde. Šokoladui baigiant tirpti sudedame gabaliukais pjaustytą sviestą. Nukeliam nuo puodo, supilam kokoso pieną ir gerai išmaišome.

Kitame inde sumaišome miltus, kepimo miltelius, cukrų ir kokoso drožles. Į sausą masę supilam lengvai šakute išplaktus kiaušinius. Išmaišome. Įpilam juodojo romo.

Šokoladinę masę pilam į miltų mišinį ir gerai išmaišome.

Keksiukų kepimo formeles pripildome tešlos. Paliekame šiek tiek vietos jų kilimui.

Kepame apie 45 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje.


Skanaus ir važiuojam traukiniu!