2014 m. vasario 22 d., šeštadienis

Žiedinio kopūsto kąsniukai


Puikiai tiko vakarienei šilti, ir ne ką mažiau buvo puikūs vėlyviems pasisėdėjimams kitą dieną.

Žiedinių kopūstų ląsteliena lengvai virškinama, todėl šios daržovės vertinamos kaip puikus dietinis maistas.

Kąsniukams reikės:
1 žiedinio kopūsto,
3 šaukštų miltų,
2 kiaušinių,
5 – 6 šaukštų maltų džiūvėsėlių,
5 – 6 šaukštų kieto tarkuoto sūrio,
maltų juodųjų pipirų,
druskos,
aliejaus kepimui.

Kopūstą išskirstome žiedynais ir suberiame į verdantį vandenį kelioms minutėms. Apvirusius sudedame į kiaurasamtį ir gerai nuvarviname.

Kiaušinius lengvai išplakame su miltais, druska ir pipirais.

Žiedynus merkiame į kiaušinių ir miltų plakinį ir apvoliojame džiūvėsėliuose, sumaišytuose su sūriu.

Kepame gerai įkaitintame aliejuje iki visos pusės gražiai apskrus. Iškepusius sudedame ant popierinės servetėlės, kad susigertų aliejaus perteklius.

Kąsniukai skaniausi su aštresniu padažu.


Skanaus ir lengvumo!

2014 m. vasario 13 d., ketvirtadienis

Cinamoninės širdelės


Gal rečiau lankausi prekybos centruose, tačiau bent jau šiemet nepastebiu, kad lentynos būtų prikrautos rožinės spalvos niekučių.

Kai kurie žmonės tikėdavo: jeigu per Valentino dieną moteris pamato virš galvos praskrendantį paukštį liepsnelę, ji ištekės už jūreivio. Jeigu žvirblį, jos vyras bus neturtingas, bet santuoka – laiminga. Jeigu dagilį, moteris ištekės už milijonieriaus.

Širdelėms reikės (apie 15 vnt.):
100 g sviesto
20 g taukų,
250 ml kefyro,
500 g miltų,
50 g cukraus,
8 g sausų mielių,
5 – 6 šaukštų medaus,
3 – 4 šaukštų cinamono,
2 – 3 šaukštų grietinėlės,
perlinio cukraus,
druskos.

Ištirpiname sviestą ir taukus. Nukeliam nuo ugnies ir maišant supilam kefyrą.

Atskirame inde sumaišome miltus, druską, cukrų ir mieles. Į mišinį supilam šiek tiek atvėsintą skystą masę. Gerai išminkome, uždengiam ir statom šiltai 1 val.

Į pašildytą medų suberiam cinamoną ir gerai išmaišome.

Pakilusią tešlą padaliname į 2 dalis. Iš kiekvienos dalies iškočiojame po stačiakampį, kurį aptepame medaus ir cinamono mišiniu. Stačiakampį supjaustome 2 cm pločio juostelėmis. Kiekvieną juostelę susukame taip, kad lipnus sluoksnis liktų vidinėje pusėje.

Ant kepimo popieriumi ištiestos skardos iš juostelių formuojame širdeles.

Kiekvieną kepinį aptepame grietinėle ir pabarstome perliniu cukrumi.

Kepame 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 20 – 25 min.


Skanaus ir kam žvirblio, o kam dagilio!

2014 m. vasario 1 d., šeštadienis

Koldūnai su daržovėmis


Dar kartą su Naujais metais! Šį kartą Arklio J

Kinų naujieji metai, dar vadinami Pavasario švente, didžiausia tradicinė šventė Kinijoje, Japonijoje, Korėjoje, Vietname. Naujųjų metų ciklas prasideda išvakarėse, kurios vadinamos „Virsmo vakaru“ ir baigiasi po 15 dienų Žibintų švente.

Koldūnams reikės (3 - 4 valgytojams):
230 g miltų,
130 ml vandens,
2 šaukštų saulėgrąžų aliejaus,
1 morkos,
½ poro,
150 – 200 g moliūgo,
ciberžolės,
maltų juodųjų pipirų,
druskos,
saulėgrąžų aliejaus kepimui.

Miltus sumaišome su vandeniu, aliejumi, druska. Suminkome vientisą, elastingą tešlą, uždengiame ir paliekame apie 30 min. pastovėti.

Įdarui visas daržoves supjaustome kaip galima smulkiau ir patroškiname iki suminkštės. Pagardinam druska ir pipirais. Nuspalvinam ciberžole. Nuimam nuo ugnies ir atvėsiname.

Ant miltuoto paviršiaus labai plonai iškočiojame tešlą. Stikline išspaudžiame apskritimus. Ant kiekvieno jų uždedam po mažą šaukštelį įdaro, sulenkiam kraštelius ir tvirtai užspaudžiame. Koldūnus statome „skiautere“ į viršų.

Koldūnus galima išsivirti garuose arba paprasčiausiai išsikepti aliejuje. Kepant reikia pavartyti, kad visos pusės gražiai apskrustų.


Virimui garuose įkaitinam keptuvę, pilam aliejaus ir sustatome koldūnus. Kepame kol jų apačia apskrus. Tuomet labai atsargiai pilam ½ stiklinės vandens ir greitai uždengiam keptuvę dangčiu. Taip verdame apie 4 – 5 min., tuomet nuimam dangtį ir kepame iki vanduo išgaruoja.

Skanu su sojos padažu.

Nuotraukoje vienas koldūnas virtas garuose, kitas - keptas.

Skanaus ir su Naujais metais!

2014 m. sausio 27 d., pirmadienis

Šokoladinis vyniotinis


Kartais kepi kelias savaites iš eilės tuos pačius pyragus, o taip ir nepavyksta jų nufotografuoti dėl įvairių priežasčių: tai oras apniukęs, tai greitai suvalgomas, tai reikia neštis į svečius, o ten kartais pavėluoji išsitraukti aparatą J.

Žodis „fotografija“ kilęs iš graikų kalbos – „phos“ reiškia „šviesa“, „graphis“ – „teptukas“. Kartu šie žodžiai reiškia „piešimas šviesa“.

Vyniotiniui reikės:
180 g juodojo šokolado,
6 kiaušinių,
150 g cukraus,
0,5 šaukštelio vyno akmens miltelių,
400 g maskarponės sūrio,
5 – 6 šaukštų riešutinio kremo (Nutellos ar pan.),
2 – 3 šaukštų juodojo romo.

Garų vonelėje ištirpiname šokoladą ir paliekame atvėsti.

Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų.

Trynius išsukame su cukrumi iki purios masės. Supilam tirpintą šokoladą ir gerai išmaišome.

Baltymus ir vyno akmens miltelius išplakame iki standžių putų ir atsargiai įmaišome į masę.

Skardą ištiesiame kepimo popieriumi ir supilam masę. Išlyginam paviršių ir pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę 20 min. Iškepusį uždengiame drėgnu rankšluostėliu ir paliekame gerai atvėsti.

Pasigaminame kremą: maskarponės sūrį, riešutinį kremą ir romą išsukam iki vientisos masės ir statom 15 – 20 min. į šaldytuvą.

Atvėsusį biskvitą apverčiam ant drėgno rankšluostėlio ir atsargiai nuimam popierių. Paviršių užtepam kremu ir susukam į volelį. Likusiu kremu aptepam viršų ir šonus. Puošiam.

Laikome šaltai.


Skanaus ir pieškim šviesa!

2014 m. sausio 10 d., penktadienis

Bulvių salotos su lašiša


Kartais renkamės gerą filmą ir kuklią, bet ne prastą vakarienę J.

Daugelis žino posakį: pusryčius valgyk pats, pietus pasidalink su draugu, o vakarienę atiduok priešui. Tačiau dietologai teigia, kad tinkamiausia, jeigu žmogus per pusryčius ir pietus gautų daugiau nei 2/3 paros raciono kalorijų, o vakarienei – mažiau nei 1/3.

Salotoms reikės:
virtų bulvių,
lašišos,
įvairių žalių salotų,
grietinės,
grūdėtųjų garstyčių,
citrinos sulčių,
maltų juodųjų pipirų,
druskos.

Ant supjaustytų bulvių išdėliojam supjaustytus lašišos gabaliukus, salotas ir užpilame padažu, paruoštu iš grietinės, garstyčių, citrinos sulčių, pipirų ir druskos.


Skanaus ir vakarienę valgom patys!

2014 m. sausio 5 d., sekmadienis

Troškinti kalmarai su cukinija


Tarybiniais laikais teko ragauti kalmarų. Berods marinuotų. Skonio neprisimenu, bet puikiai išliko „kažko iš gumos“ pojūtis. Nuo to laiko manęs šis produktas visiškai neviliojo. Bet daug kas keičiasi.

Kalmarai vieni greičiausių plaukikų pasaulyje, nors ir plaukia atbuli. Jų kraujas mėlynos spalvos.

Patiekalui reikės:
5 – 6 šaldytų kalmarų filė,
5 – 6 ančiuvių filė,
2 skiltelių česnako,
0,5 stiklinės baltojo vyno,
aliejaus kepimui,
maltų juodųjų pipirų,
cukinijos,
druskos.

Kalmarus atitirpiname, nuplauname, nusausinam ir supjaustome norimo dydžio gabaliukais. Tik dėl grožio įpjauname J.

Keptuvėje įkaitinam aliejų. Suberiam susmulkintą 1 skiltelę česnako. Sudedam smulkintus ančiuvius. Kai viskas šiek tiek apkepa, o ančiuviai beveik išsileidžia, į keptuvę suguldome kalmarus. Ant nedidelės ugnies kepam apie 5 – 7 min.

Supilam baltą vyną ir uždengus troškiname apie 10 min. Pabarstome druska ir pipirais.

Kitoje keptuvėje pakepinam smulkintą česnaką. Suberiam cukinijas. Kepam iki suminkštės.


Skanaus ir daug kas keičiasi!

2013 m. gruodžio 23 d., pirmadienis

Su artėjančiomis šventėmis!



Kūrybingų metų!