2012 m. vasario 3 d., penktadienis

Cinamoninis pyragas


Paspaudus šaltukui tik ir norisi nekišti nosies iš namų, išsivirti arbatos puodą, nusitverti knygą ir šiltai mėgautis vakarais. O jeigu dar pyrago gabaliukas, pagardintas cinamonu, kuris šilto ir jaukiai nuteikia – tai nebus baisūs ir speigai.

Cinamonas - šildantis prieskonis, dėl to jo savybės gerinti kraujotaką, kelti spaudimą, sušildyti kūną, spartinti sveikimą po bet kokios ligos yra vertinamos. Prieskonis tinka diabetikams, reguliuojant cukraus kiekį kraujyje. Cinamono aliejus naudojamas stomatologijoje.

Pyragui reikės:
600 g miltų,
90 g cukraus,
50 g sviesto,
100 ml pieno,
25 g šviežių mielių,
2 kiaušinių,
50 ml vandens,
žiupsnelio druskos,
200 g cukraus (įdarui),
50 g sviesto (įdarui),
3 šaukštų cinamono (įdarui).

Į puodą dedam sviestą, pilam pieną ir kaitinam iki sviestas ištirps. Nukeliam nuo ugnies ir atvėsiname iki kambario temperatūros. Pilam ant mielių ir jas gerai ištriname. Paliekam iki jos pradės veikti.

Dubenyje sumaišome miltus, cukrų ir druską. Ant viršaus pilam mieles, kambario temperatūros vandenį ir lengvai šakute išplaktus kiaušinius. Suminkome elastingą ir vientisą tešlą. Uždengiame ir statome šiltai, kol tešla padvigubės.

Kol tešla šildosi, pasiruošiam įdarą: išlydome sviestą ir atskirame inde sumaišome cukrų su cinamonu.

Iš tešlos kočiojame didelį stačiakampį, kurį gausiai aptepame lydytu sviestu ir pabarstome cukraus – cinamono mišiniu. Susukam į ritinėlį, kurį atsargiai supjaustome riekelėmis. Kiekvieną riekelę lengvai delnu paspaudžiame ir pabarstome mišiniu.


Taip pasiruoštas riekeles statome į kepimo popieriumi ištiestą formą aukštais kraštais. Viršų patepame likusiu sviestu ir pabarstome cukraus – cinamono mišiniu.


Pašauname pyragą į iki 180 °C įkaitintą orkaitę 40 min. Ataušiname formoje.


Skanaus ir speigai mums nebaisūs!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą