2012 m. vasario 7 d., antradienis

Ruginės duonelės su varške


Šalčiams paspaudus – aktyviau dirba orkaitė. Gera, kuomet malonūs kvapai sugena namiškius į virtuvę su klausimais – kas čia kvepia? :).


Visagrūdžius ruginius miltus labai mėgsta duonos kepėjai. Šie miltai sumalti akmeninėmis girnomis, gaminami remiantis senosiomis tradicijomis iš kruopščiai atrinktų rugių, išaugintų geriausiuose tradicinę žemdirbystę puoselėjančiuose ūkininkų laukuose. Gaminant šiuos miltus sumalami valyti sveiki grūdai, t. y. visos grūdo sudedamosios dalys, tad rupūs ruginiai visagrūdžiai miltai – ir su sėlenomis (tai natūralios skaidulinės medžiagos), ir su grūdų gemalais, kuriuose gausu žmogaus organizmui reikalingų mikroelementų ir vitaminų.

Duonelėms reikės (12 vnt.):
2,5 šaukštelio sausų mielių,
140 ml šilto vandens,
2 šaukštelių cukraus,
200 g grūdėtos varškės,
1 kiaušinio,
400 g viso grūdo ruginių miltų,
šlakelio aliejaus,
žiupsnelio džiovinto baziliko,
žiupsnelio džiovinto raudonėlio,
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų,
žiupsnelio maltos paprikos,
žiupsnelio druskos,
gabaliuko sviesto,
juodgrūdės sėklų.

Mieles sumaišome su cukrumi, šaukštu miltų ir užpilame vandeniu. Išmaišome ir paliekam keletui minučių pakilti.

Į dubenį krečiam varškę, mušam kiaušinį, pilam aliejaus, beriam prieskonines žoleles ir druskos. Viską išmaišome.

Į masę pilam mieles ir beriam miltus. Užminkome tirštą tešlą. Pridengiam ir statome šiltai, kol padvigubės.

Rankomis formuojam duoneles ir dedam į sviestu pateptas formeles. Viršų pabarstome juodgrūdės sėklomis. Duoneles pašauname į 190 °C įkaitintą orkaitę 35 – 40 min.

Mums labai tiko prie moliūgų sriubos :).


Skanaus ir kas čia kvepia?

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą