2012 m. kovo 25 d., sekmadienis

Javainių batonėliai


Turbūt daugeliui puikiai žinomas jausmas, kai norisi ko nors skanaus :). Puikiai gelbėjantis užkandis – javainių batonėliai.

Ar žinote, kad javainiai buvo pagaminti visai netyčia, kuomet du broliai Mičigano ligoninės direktorius John Kellogg ir verslininkas Will Kellogg bandė pagaminti dietinį produktą, skirtą ligoniams. Gausūs jų bandymai baigdavosi nesėkmingai, kol vieną kartą per klaidą palikę puodą ant viryklės kelioms dienoms, rado košę. Jos neišmetė, o prasuko per volelius ir iškepė traškius dribsnius.

Javainių batonėliams reikės (7 – 9 batonėliai):
1 stiklinės 4-ų grūdų dribsnių,
½ stiklinės ryžių dribsnių,
1 saujos džiovintų abrikosų,
1 saujos džiovintų spanguolių,
4 – 5 džiovintų figų,
4 – 5 džiovintų datulių,
žiupsnelio kokoso dribsnių,
4 – 5 šaukštų agavų sirupo,
70 – 80 g sviesto.

Dribsnius lengvai pakepinam sausoje keptuvėje.

Džiovintus vaisius ir uogas supjaustome mažais gabaliukais ir sumaišome su dribsniais.

Į dribsnių ir vaisių mišinį pilam agavų sirupą ir tirpintą sviestą. Viską gerai išmaišome.

Formą, kurioje formuosim javainius, ištiesiam maistine plėvele. Krečiam masę ir drėgnomis rankomis gerai suspaudžiame. Dedame į šaldytuvą kelioms valandoms. Sustingusį supjaustome į pailgus batonėlius.

Nesuvalgytus laikome šaltai.


Skanaus ir užkąskime!

4 komentarai:

  1. Man niekaip nenori sustingti. Siaip ne taip pavyko supjaustyti, bet, norint paimti gabaliuką, iš karto subyra. Niekaip nesugalvoju kaip tuos trupinius surinkti į viena gražų supjaustomą gabalą. Ką galėčiau dar įmaišyti, kad gal galėčiau orkaitėj pakepti? Jau sudėta ir džiovinti vaisiai. O gal turit kokį patarimą kur galėčiau kitaip šiuos "trupinius" panaudoti? Iš anksto dėkoju.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gaila, kad neklauso javainiai :(
      Bandykite įdėti papildomai sviesto ir labai labai tvirtai visą masę suspausti ir palaikyti ilgiau šaldytuve. Pjaustant jie šiek tiek byra, bet kokiu atveju.
      Jeigu nepavyks, "trupiniai" puikiai tinka pusryčiams su jogurtu.
      Skanaus :)

      Panaikinti
  2. Dėkoju už patarimą. Bandžiau improvizuoti. Daugiau dėti sviesto nesinorejo. Gana riebu buvo. Bandžiau gelbėti karamelizuojant su medum. Vistiek nesigavo to ko tikėjausi. Uztai turiu nemažą stiklinį be galo skanios granolos.

    AtsakytiPanaikinti