2012 m. rugpjūčio 28 d., antradienis

Aštrus pomidorų džemas


Žiauriai geras džemas. Nu žiauriai. Ir ant duonos, ir ant sūrio, ir į picą, ir į troškinį. Na kaip toje vieno padažo reklamoje: ant visko J.

Verdant daugumą uogų ir vaisių išsiskiria pektinas, kuris veikia kaip konservantas. Džemas - dažniausiai gaminamas tik iš vienos rūšies vaisių ar uogų, kurie kaitinami kartu su cukrumi tol, kol beveik pasiekia želė konsistenciją.

Džemui reikės (apie 0,5 l):
1,5 kg pomidorų,
170 g cukraus,
½ citrinos sulčių,
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų,
žiupsnelio malto cinamono,
žiupsnelio maltų gvazdikėlių,
žiupsnelio malto kumino,
žiupsnelio kumino sėklų,
žiupsnelio malto imbiero,
2 - 3 šaukštelių čili paprikos dribsnių.

Pomidorus įpjauname ir metam į karštą vandenį. Po kelių minučių nupilam vandenį ir lengvai pašalinam odeles.

Į puodą sudedam smulkintus pomidorus, beriam visus prieskonius, pilam citrinos sultis ir kaitinam ant vidutinės ugnies iki virimo. Užvirus nudengiam ir verdam virš 1 val. kol padažas gerokai sutirštės. Kaitinant kelis kartus pamaišome, nes gali šiek tiek traukti prie puodo dugno.

Padažą sudedam į stiklinius indelius ir laikom šaltai.


Skanaus ir ant visko!

2012 m. rugpjūčio 26 d., sekmadienis

Trinta sriuba su keptomis paprikomis


Galiu tik pasidžiaugti, kad visai netoli darbo atsidarė nauja "Vegafe" kavinė. Tikrai jauku, tikrai skanu, tikrai šviežia. O ragauta sriuba užbūrė ir sugundė kažką panašaus pasigaminti namuose.

Kavinėmis dabar vadiname beveik visas maitinimo įstaigas. Nors kai kurios jų jau galėtų turėti ir restorano vardą, arba nusileisti iki baro. Žodis “restaurant” atsirado XVI a., jis tuomet reiškė “maistas, kuris atstato jėgas”, taip tada vadino tirštą, prieskoniais pagardintą sriubą. O maitinimo įmonė pirmą kartą taip buvo pavadinta 1765 m. Paryžiuje.

Sriubai reikės:
apie 750 g bulvių,
apie 350 g saliero gumbo,
1 kaliaropės,
apie 1 l daržovių sultinio,
100 ml grietinėlės,
šluotelės petražolių,
1 šaukšto garstyčių grūdelių,
žiupsnelio maltos asafetidos,
2 lauro lapų,
3 – 4 kvapiųjų pipirų,
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų,
žiuspnelio druskos,
šlakelio aliejaus,
1 paprikos,
šlakelio citrinos sulčių.

Pasiruošiam papriką: nuplauname, nusausiname ir pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę geram pusvalandžiui, kol paprikos odelė paruduos. Kartais pavartome. Ištraukus vyniojam į foliją ir paliekam šiltai 10 – 15 min. Paprikos odelę nulupam, išvalome sėklas. Supjaustome juostelėmis, pabarstome pipirais, druska, pašlakstome citrinos sultinis ir aliejumi ir paliekame marinuotis kol virsime sriubą.

Užverdame sultinį. Sudedame pjaustytas bulves, salierą ir kaliaropę. Metam lauro lapus, kvapiuosius pipirus, petražoles. Verdame iki sukris. Ištraukiam lauro lapus, pipirus. Daržoves pertriname.

Keptuvėje įkaitinam aliejų. Beriam asafetidą ir garstyčių grūdelius. Uždengiam, nes garstyčios gali nudeginti. Baigus šaudyti, pilam grietinėlę. Gerai išmaišome.

Į daržovių piure pilam grietinėlės mišinį. Išmaišome.

Į kiekvieną dubenėlį su sriubą įdedam po kelias juosteles marinuotų paprikų, pabarstome petražolėmis ir maltais juodais pipirais.


Skanaus ir lai maistas atstato jėgas!

2012 m. rugpjūčio 22 d., trečiadienis

Cukinijų pyragėliai


Atostogos baigėsi. O lietuviškių daržovių sezonas tik įsibėgėjo. Reikia jomis mėgautis, kol turim šviežių, kvapnių ir ką tik iš lysvės.

Pasak interneto, 2009 metais Nacionaliniame augalų veislių sąraše ir ES daržovių rūšių veislių bendrajame kataloge įrašyta 28 daržovių veislės ir hibridai. Tai 8 pomidorų, 5 agurkų, 3 burokėlių, 2 morkų, 2 česnakų, 2 ridikėlių, 2 paprikų veislės, po vieną kopūstų, svogūnų, laiškinių česnakų, pupelių veislę. Lietuvoje sukurtos daržovių veislės yra labiau prisitaikiusios prie meteorologinių bei dirvožemio sąlygų. Jos pasižymi gera biochemine sudėtimi, derlingos.

Pyragėliams reikės (6 vnt.):
6 lapelių sluoksniuotos bemielės tešlos,
1 nedidelės cukinijos arba jos dalies,
2 – 3 pomidorų,
2 skiltelių česnako,
5 – 6 šaukštų tarkuoto kieto sūrio,
½ citrinos sulčių,
šalavijo šakelės,
baziliko šakelės,
žiupsnelio čili pipirų dribsnių,
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų,
žiupsnelio druskos.

Cukinijas supjaustome plonimis riekelėmis, pabarstome druska, užspaudžiame citrinos sulčių ir paliekame pusvalandžiui marinuotis.

Tešlos lapelius atšildome ir guldome į kepimo skardą.

Nuspaudžiame cukinijas, nes marinuojantis jos išskiria daug vandens.

Ant tešlos lapelių sudėliojam cukinijų riekeles. Įterpiam po kelias riekeles pomidoro. Viršų pabarstome smulkintu česnaku, šalavijo ir baziliko lapeliais, pabarstome pipirais ir čili dribsniais. Dedame sūrio.

Pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepam kol pyragėlių tešla gražiai išsisluoksniuoja, o sūris apkepa.

Skaniausia valgyti lauke sėdint po obelimi J.



Skanaus ir valgom lietuviškas daržoves!

2012 m. liepos 30 d., pirmadienis

Naminis majonezas


Visada knietėjo išbandyti. Rezultatas man tiko ir patiko, tačiau kitam valgytojui majonezas pasirodė, pasak jo, per daug organiškas J.

Majonezas buvo sumaišytas prancūzų karvedžio virėjo Minorkos salos, kuri yra Viduržemio jūroje, sostinėje Mahone 1756 m. Po ilgos apgulties virtuvėje liko tik aliejaus, kiaušinių, acto ir druskos. Taip ir atsirado padažas, atkovoto miesto garbei pavadintas „salsa mahonesa“.

Majonezui reikės (apie 150 ml):
1 kiaušinio trynio,
100 ml neutralaus skonio aliejaus (pvz., vynuogių kauliukų, rapsų),
50 ml pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus,
1 šaukštelio garstyčių,
šlakelio citrinos sulčių,
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų,
žiupsnelio druskos.

Kiaušinio trynį suplakame su garstyčiomis ir citrinos sultimis.

Į plakinį labai lėtai pilame aliejų ir nuolat intensyviai maišome iki supilsime visą aliejų ir masė sutirštės.

Galiausiai beriame pipirus ir druską ir viską gerai išmaišome.

Majonezas skanesnis, kuomet pastovi šaldytuve kelias valandas. Naudoti tinkamas 3 – 4 dienas.



Skanaus ir man tiko!

2012 m. liepos 18 d., trečiadienis

Zefyrų saldainiai su šokoladu


Kartais ir vaikams galima kokių nors skanėstų, kurių mamos neperka kasdien. Tik reikia saugoti, kad liktų visiems, nes suaugusieji nemažesni smaližiai J.

Vaikystės namuose buvo tokia vieta, kurią vadindavome „kur kas nors skanaus“. Ten visada galima buvo rasti paprastų karamelių. Dabar namuose taip pat turime tokią vietelę J.

Saldainiams reikės:
300 g zefyrų (marshmallows),
100 g juodojo šokolado,
šlakelio grietinėlės,
įvairių pabarstukų.

Ant karšto vandens vonelės ištirpiname šokoladą. Pilam šlakelį grietinėlės ir gerai išmaišome.

Į zefyrus įsmeigiam po gabaliuką.

Į šokoladą merkiam zefyrą, šiek tiek nuvarvinam ir apvoliojam pabarstukuose.

Guldom ant lygios lentelės ir dedam į šaldytuvą.


Skanaus ir turėkim vieteles!

2012 m. liepos 17 d., antradienis

Vištiena su bulvėmis ir pesto padažu


Kai orai pradeda panašėti į lietuviškus, salotas iškeičiam į rimtesnius patiekalus. Sukertam ir vėl laukiam šilumos J.

Kai vieno šiltų kraštų futbolininko, kuris žaidė Lietuvoje, paklausė, ką jis mano apie mūsų orus, šis atsakė, kad Lietuvoje yra balta žiema ir žalia žiema J.

Patiekalui reikės:
1 vištienos krūtinėlės su oda,
5 – 6 bulvių,
4 – 5 šaukštų pesto padažo,
šakelės dašio,
šakelės čiobrelio,
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų,
žiupsnelio druskos,
šlakelio aliejaus.

Vištienos krūtinėlę įtrinam smulkintomis žolelėmis, pipirais ir druska ir paliekam šaltai kokį pusdienį ar per naktį.

Bulves supjaustome skiltelėmis.

Į pesto padažą pilam šlakelį aliejaus ir išsukam iki skystos masės.

Ant bulvių pilam pesto ir aliejaus mišinį. Bulves išmaišome, kad padažas jas vienodai padengtų.

Į kepimo indą guldom vištieną. Šalia guldom bulves.

Kepame apie 30 – 45 min. priklausomai nuo krūtinėlės dydžio, 200 0C įkaitintoje orkaitėje.

Skanaus ir gerų lietuviškų orų!

2012 m. birželio 20 d., trečiadienis

Sumuštinis su burokėliais ir avokadais


Šią savaitę nebejungiu beveik jokių kaistančių virtuvinių prietaisių: jokių kepimų ar virimų. Atrodo norisi atsivalgyti salotų, špinatų, braškių... Tik kartais nuo šaltibarščių likęs burokėlis ir galų gale sunokęs avokadas paįvairina vakarienę.

Neįtikėtina, bet Havajai kažkada vadinosi Sumuštinio salomis, nes pasak interneto, kapitono Kuko ekspedicijas finansavo pirmasis jūrų laivyno lordas Sandwich’o Earlas, kurio garbei ir buvo pavadintos minėtos salos.

Sumuštiniui reikės:
baltos duonos,
tepamo ožkos sūrio,
virto burokėlio,
sunokusio avokado,
šlakelio citrinos sulčių,
maltų juodųjų pipirų,
druskos.

Tepam sūrį ant duonos, sudėliojam burokėlio ir avokado riekeles, pašlakstome citrinos sultimis, pabarstome pipirais ir druska.



Skanaus ir bandom spėti viską suvalgyti!