2014 m. balandžio 28 d., pirmadienis

Virtinukai su dilgėlėmis


Pamiškėse ir paupiuose sužaliavus dilgėlėms, jomis galima keisti špinatus įvairiuose patiekaluose. Tai ne tik taupiau, bet ir sveikiau.

Teko skaityti, kad užsienio šalių turguose pavasarį prekiaujama dilgėlėmis, o kai kur sodininkai net pasisodina lysvę dilgėlių.

Virtinukams reikės (3 – 4 valgytojams):
500 g varškės,
110 - 120 g miltų,
2 kiaušinių,
100 g dilgėlių,
100 g tarkuoto kietojo sūrio,
1 skiltelės česnako;
maltų juodųjų pipirų,
druskos.

Dilgėles nuplauname, perpilam verdančiu vandeniu ir gerai nuvarvinam. Atvėsiname ir labai smulkiai supjaustome.

Varškę išsukam su kiaušiniais, druska, pipirais ir labai smulkiai supjaustytu česnaku.

Sumaišome masę su smulkintomis dilgėlėmis ir tarkuotu sūriu.

Po truputį beriam miltus ir užminkome minkštą tešlą, kuri šiek tiek limpa prie rankų.

Miltuotomis rankomis formuojam graikinio riešuto dydžio kamuoliukus.

Į verdantį vandenį sudedam virtinukus. Jiems iškilus į paviršių paverdame kelias minutes ir atsargiai supilam į kiaurasamtį.


Skanaus ir rinkimės dilgėles!

2014 m. balandžio 21 d., pirmadienis

Varškės pyragas su kokoso karūna


Šiemet Velykoms norėjosi ne mielinio, kaip dažniausiai, o kažkokio gaivesnio pyrago. Varškė labai tiko, o prie jos puikiai derėjo kokosinis morengas.

Iš Norvegijos atostogų į Lietuvą grįžusios draugės klausiau, o kaip ten švenčiamos Velykos. Tai ji tik ranka numojo ir pasakojo, kad tėvai nuperka vaikams šokoladinių kiaušinių ir visos šventės...

Pyragui reikės:
Pagrindui:
230 g miltų,
130 g sviesto,
2 trynių,
50 g cukraus pudros,
1 šaukštelio kepimo miltelių,
1 – 2 šaukštų vandens,
druskos.
Varškės sluoksniui:
1 kg varškės,
40 g vanilinio pudingo miltelių,
100 g cukraus pudros,
50 ml neutralaus skonio aliejaus,
500 ml pieno,
1 kiaušinio,
4 trynių,
vanilės ekstrakto.
Kokosiniam sluoksniui:
130 g kokoso drožlių,
6 kiaušinių baltymai,
50 – 70 g cukraus.

Ruošiame pagrindą. Miltus sumaišome su kepimo milteliais, cukraus pudra bei druska. Sudedame gabaliukais pjaustytą sviestą, lengvai pamaišytus trynius, vandenį. Greitai suminkome tešlą, kurią įtiesiame į kepimo popieriumi išklotą skardą. Subadome šakute ir pašauname į iki 170 °C įkaitintą orkaitę 12 – 15 min.

Varškės sluoksniui permaltą varškę maišome su visais produktais iki vientisos masės ir užpilame ant pagrindo. Vėl pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę 45 – 50 min.

Kokosiniam viršiui iki standžių putų išplakame 6 kiaušinių baltymus su cukrumi. Atsargiai įmaišome kokoso drožles ir pyragui likus kepti 10 min. atsargiai sudedame ant jo viršaus. Išlyginame ir pašauname atgal į orkaitę iki viršus gražiai paruduos.

Pyragą atvėsiname kambario temperatūroje ir mažiausiai 3 – 4 val. dedame į šaldytuvą.


Skanaus ir gaivaus ragavimo!

2014 m. balandžio 14 d., pirmadienis

Kokosiniai lizdeliai


Artėja gražiausia pavasario šventė – Velykos. Šalia margučių ir mielinių pyragų, manau, puikiai tiks ir šie kokosiniai lizdeliai. Juos labai patiko gaminti visam būriui vaikų.

Šventės simbolis – margutis, nuo pagonybės laikų simbolizuoja kosmosą, gyvybę. Paprotys marginti kiaušinius siekia pirmykštės bendruomenės laikus: Indijoje margutis – visatos gyvybės pradžia, Egipte – derliaus gausa.

Lizdeliams reikės (apie 20 vnt.):
200 g kokoso drožlių,
200 g kondensuoto pieno,
25 g šokolado,
60 vnt. įvairių mažų apvalių saldainiukų.

Kokoso drožles gerai išmaišome su kondensuotu pienu. Paliekame keletui minučių pastovėti.

Ant skardoje ištiesto kepimo popieriaus formuojam lizdelius: dedam šaukštą masės ir drėgnomis rankomis suformuojam apskritimą su aukštesniais krašteliais.

Pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę 10 min., arba kol lizdelių kraštai gražiai pagels.

Kol lizdeliai kepa ištirpiname šokoladą.

Atvėsintų lizdelių centrus patepame tirpintu šokoladu ir įsodiname po 3 saldainiukus. Leidžiame jiems gerai prilipti.


Skanaus ir gražių švenčių!

2014 m. kovo 30 d., sekmadienis

Apelsininiai grietiniečiai


Metas arbatai. Su dar vaikystėje pamėgtais grietiniečiais. Tik šį kartą su apelsinine gaidele ;)

Britai kasdien išgeria 165 mln. arbatos puodelių. 98 proc. britų arbatą geria su pienu, tačiau tik 30 proc. į arbatą dedasi cukraus.

Grietiniečiams reikės (apie 20 – 22 vnt.):
100 g sviesto,
80 g cukraus,
1 kiaušinio,
120 g grietinės,
350 g miltų,
1,5 šaukštelio kepimo miltelių,
žiupsnelio druskos.
Įdarui:
100 g varškės,
40 g cukraus,
30 g miltų,
1 kiaušinio,
1 apelsino nutarkuotos žievelės.

Pasiruošiam įdarą - sumaišome visus jam skirtus produktus.

Minkštą sviestą išsukame su cukrumi, įmušame lengvai išplaktą kiaušinį, sudedame grietinę. Viską gerai išmaišome.

Atsidedame apie 30 g miltų, kurių prireiks kočiojant tešlą. Likusius sumaišome su kepimo milteliais ir beriam į skystą masę. Išmaišome ir lengvai paminkome. Tešlą iškočiojame apie 0,5 cm storio ir išspaudžiame 10 – 15 cm skersmens paplotėlius.

Ant vienos paplotėlio pusės dedame įdaro ir užlenkiam kita puse. Neužspaudžiam!

Pyragėlių viršų patepame plaktu kiaušiniu ir pašauname į iki 200 °C įkaitintą orkaitę 20 - 25 min.


Skanaus ir arbatos metas!

2014 m. kovo 20 d., ketvirtadienis

Bemielė pica


Šiandien buvau pavaišinta „pica“, kurią kepa vienoje Vilniaus mokykloje. Ji atrodė taip: ilgas paplotėlis, užteptas pomidorų padažu ir pabarstyta sūriu... Viskas pašildyta mikrobangų krosnelėje...

Ar žinote, ką pasaulio vaikai valgo mokyklose? Pranzūcijoje maistas yra religija, tad gana daug dėmesio skiriama vaikų mitybai. Moksleivio pietus gali sudaryti: kepta vištiena su šparaginėmis pupelėmis, sūrio ar ryžių pudingas, desertui – mandarinas. JAV mokyklose vaikai dažnai lekia į greito maisto užkandines, kur karaliauja mėsainiai ir gazuoti gėrimai. Norvegijoje vaikams pietus įdeda tėvai ir tai dažniausiai būna sumuštiniai, jogurtas ar vaisiai.

Picai reikės:
150 - 160 g miltų,
35 ml vandens,
60 ml natūralaus jogurto,
25 ml alyvuogių aliejaus,
1 šaukštelio cukraus,
½ šaukštelio kepimo miltelių,
įvairių džiovintų žolelių,
druskos,
įdarui renkamės mėgstamus produktus.

Šiltame vandenyje ištirpiname cukrų ir druską. Suberiame žoleles, pilame jogurtą ir aliejų. Išmaišome.

Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir po truputėlį beriame į tešlą. Užminkome minkštą, prie rankų nelimpančią tešlą. Pridengiam ir paliekame kambario temperatūroje apie 10 min.

Tuo metu pasiruošiame produktus, kuriuos dėsime ant picos viršaus.

Ant kepimo skardos suformuojame norimos formos picos pagrindą. Patepame jį pomidorų padažu, pabarstome tarkuotu sūriu, sudėliojame kumpio ar dešros riekeles, alyvuoges ar agurkėlius. Ant viršaus padėliojame plėšytos mocarelos gabaliukų.

Pašauname į iki 200 °C įkaitintą orkaitę 20 – 30 min.


Skanaus ir ką valgo jūsų vaikai!

2014 m. kovo 14 d., penktadienis

Vaniliniai keksiukai


Tokia saulėta savaitė... Net nesitiki, kad rytoj vėl ateis žiema. Bet šį vakarą dar gali spėti pasimėgauti šiluma ir keksiukais :)

Artėjančias orų permainas jaučia ir žmonės. Prieš lietų norisi miego, prieš audras ar perkūniją – tvanku. Cypimas ausyse žiemą žada atlydį, o vasarą – blogą orą.

Keksiukams reikės (12 vnt.):
230 g miltų,
180 g cukraus,
100 g sviesto,
2 kiaušinių,
180 ml pieno,
1 šaukštelio kepimo miltelių,
šlakelio natūralios vanilės ekstrakto,
druskos.

Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi. Po vieną mušame kiaušinius ir pilam pieną bei vanilės ekstraktą. Masę gerai išsukame.

Atskirame inde sumaišome miltus, kepimo miltelius ir druską. Mišinį įmaišome į tešlą. Maišome iki masė taps vientisa.

Keksiukų kepimo formeles užpildome tešla ir pašauname iki 180 °C įkaitintą orkaitę 20 – 25 min.

Atvėsiname ir puošiame.


Skanaus ir kokias permainas jaučiam!

2014 m. vasario 22 d., šeštadienis

Žiedinio kopūsto kąsniukai


Puikiai tiko vakarienei šilti, ir ne ką mažiau buvo puikūs vėlyviems pasisėdėjimams kitą dieną.

Žiedinių kopūstų ląsteliena lengvai virškinama, todėl šios daržovės vertinamos kaip puikus dietinis maistas.

Kąsniukams reikės:
1 žiedinio kopūsto,
3 šaukštų miltų,
2 kiaušinių,
5 – 6 šaukštų maltų džiūvėsėlių,
5 – 6 šaukštų kieto tarkuoto sūrio,
maltų juodųjų pipirų,
druskos,
aliejaus kepimui.

Kopūstą išskirstome žiedynais ir suberiame į verdantį vandenį kelioms minutėms. Apvirusius sudedame į kiaurasamtį ir gerai nuvarviname.

Kiaušinius lengvai išplakame su miltais, druska ir pipirais.

Žiedynus merkiame į kiaušinių ir miltų plakinį ir apvoliojame džiūvėsėliuose, sumaišytuose su sūriu.

Kepame gerai įkaitintame aliejuje iki visos pusės gražiai apskrus. Iškepusius sudedame ant popierinės servetėlės, kad susigertų aliejaus perteklius.

Kąsniukai skaniausi su aštresniu padažu.


Skanaus ir lengvumo!