Mėgstame lašiša. Dažniausiai ją
kepame, tačiau šį kartą, iš žuvies parduotuvės "Katino dienos", nusipirkus puikų
gabaliuką, dalis jo buvo paruošta kitaip.
Gravlax ruošdavo žvejai, kurie
pasūdytą žuvį užkasdavo smėlyje ir palikdavo fermentuotis ilgesnį laiką. Žodis
„gravlax“ skandinaviškos kilmės, „grav“ reiškia „kapą“, o „lax“ – „lašišą“. Tad
tiesioginis vertimas būtų „palaidota lašiša“.
Gravlax reikės:
200 - 250 g žalios lašišos filė
su oda,
1 šaukštelio smulkios druskos,
1 šaukštelio cukraus,
pundelio krapų.
Žuvį nuplauname ir gerai
nusausiname.
Sumaišome cukrų su druska ir
gerai iš visų pusių įtriname lašišą.
Viršų pabarstome kapotais
krapais.
Lašišą įsukam į maistinę
plėvelę ir dedam į šaldytuvą 2 dienoms. Kartais gabaliuką apverčiame, kad
marinatas vienodžiau pasiskirstytų. Marinuojant didesnį gabalą, žuvį reiktų
prislėgti sunkiu daiktu.
Marinuotą žuvį pjaustome
plonomis juostelėmis, mėgaujamės su citrina ar mėgstamu padažiuku ir salotomis.
Skanaus ir verta palaidoti lašišą!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą