2012 m. gegužės 25 d., penktadienis

Bulvių plokštainis


Nors labai retai šį kepinį vadinu plokštainiu. Visada – kugeliu. Ir beveik visada jį kepa mama. Dar iš vakaro „daromas“ užsakymas, kad savaitgalio pietums – kugelio ir nieko daugiau J.

Keista, bet ant kugelio skrido baronas Miunhauzenas. Kodėl kugelio? Todėl, kad „kugel“ vokiškai reiškia „apvalus, rutulys, kulka“ ir taip vadinamas artilerijos sviedinys. Nors kugelis ilgą laiką buvo žinomas, kaip žydų patiekalas, o kitos tautos pakeitusios kai kurias sudėtines dalis, šį patiekalą pasiskolino savo virtuvėms.

Plokštainiui reikės:
apie 1,2 kg bulvių,
1 kiaušinio,
1 svogūno,
apie 100 g rūkytos dešros (man puikiai tiko chorizo),
¾ stiklinės pieno,
1 šaukšto miltų,
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų,
žiupsnelio druskos.

Keptuvėje pakepinam svogūną ir smulkintą dešrą.

Sutarkuojam bulves. Į tarkius mušam kiaušinį, beriam pipirų ir druskos. Beriam miltus. Išmaišome.

Užkaitinam pieną iki virimo.

Į bulvių masę sudedam keptuvės turinį ir užpilam pienu. Gerai išmaišome ir krečiam į riebalais pateptą kepimo formą.

Pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę 50 – 60 min., priklausomai nuo formos dydžio. Tikrinam mediniu pagaliuku.

Padažą paruošiam iš krienų, obuolio ir grietinės.



Skanaus ir skrendam!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą