Nors labai retai šį kepinį
vadinu plokštainiu. Visada – kugeliu. Ir beveik visada jį kepa mama. Dar iš
vakaro „daromas“ užsakymas, kad savaitgalio pietums – kugelio ir nieko daugiau J.
Keista, bet ant kugelio skrido
baronas Miunhauzenas. Kodėl kugelio? Todėl, kad „kugel“ vokiškai reiškia
„apvalus, rutulys, kulka“ ir taip vadinamas artilerijos sviedinys. Nors kugelis
ilgą laiką buvo žinomas, kaip žydų patiekalas, o kitos tautos pakeitusios kai
kurias sudėtines dalis, šį patiekalą pasiskolino savo virtuvėms.
Plokštainiui reikės:
apie 1,2 kg bulvių,
1 kiaušinio,
1 svogūno,
apie 100 g rūkytos dešros (man
puikiai tiko chorizo),
¾ stiklinės pieno,
1 šaukšto miltų,
žiupsnelio maltų juodųjų
pipirų,
žiupsnelio druskos.
Keptuvėje pakepinam svogūną ir
smulkintą dešrą.
Sutarkuojam bulves. Į tarkius
mušam kiaušinį, beriam pipirų ir druskos. Beriam miltus. Išmaišome.
Užkaitinam pieną iki virimo.
Į bulvių masę sudedam keptuvės
turinį ir užpilam pienu. Gerai išmaišome ir krečiam į riebalais pateptą kepimo
formą.
Pašauname į iki 180 °C įkaitintą
orkaitę 50 – 60 min., priklausomai nuo formos dydžio. Tikrinam mediniu
pagaliuku.
Padažą paruošiam iš krienų,
obuolio ir grietinės.
Skanaus ir skrendam!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą