2013 m. lapkričio 15 d., penktadienis

Minkštutėlis obuolių pyragas


Kartais knygas suvalgome. Taip nutiko ir Katharinos Hagenos „Obuolių sėklų skonis“ knygai. Tiesiog neatsivalgoma...

Ana mėgo Boskopus, o Berta saldukus. Rudenį seserų plaukai kvepėdavo obuoliais, obuoliais kvepėdavo ir jų drabužiai bei rankos. Jos virdavo obuolių tyrę ir obuolių drebučius, spausdavo obuolių sultis, dažniausiai būdavo prisidėjusios obuolių į prijuosčių kišenes, o rankose laikydavo prakąstus. Berta greitai lanku apvalgydavo obuolio šonus, tada atsargiai nukramtydavo jo apačią, vedančią į žiedo vidurį, o galiausiai apgrauždavo koteliu užsibaigiantį viršų. Graužtuką stipriu mostu nusviesdavo į šalį. Ana valgydavo lėtai ir pasimėgaudama, nuo apačios iki viršaus ir viską. Suvalgiusi obuolį, ji dar kurį laiką kramtydavo jo sėkleles. Kai Berta jai primindavo, kad sėkleles esančios nuodingos, Ana atsakydavo, kad jų skonis primena marcipanus. Ji išspjaudavo tik kotelį. Pastebėjusi, kad aš valgau obuolius taip kaip ji, šią istoriją man papasakojo Berta. Šiaip ar taip, žmonės skirtingai valgo obuolius.

Pyragui reikės:
700 g obuolių,
110 g cukraus,
120 ml pieno,
2 kiaušinių
90 g sviesto,
90 g miltų,
2 šaukštelių kepimo miltelių,
½ citrinos sulčių ir žievelės,
3 šaukštelių vanilinio cukraus.

Nulupame obuolių žievelę ir išpjauname sėklas. Supjaustome obuolius plonomis riekelėmis, užpilame išspaustomis citrinos sultimis ir užtarkuojame žievelę. Gerai išmaišome.

Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir vaniliniu cukrumi.

Ištirpiname sviestą.

Kiaušinius išplakame su cukrumi. Plakant pilame pieną ir sviestą. Beriam miltus. Masė turi gautis puri.

Masę užpilame ant obuolių ir atsargiai išmaišome.

Tešlą supilam į kepimo popieriumi ištiestą formą ir pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę. Kepame apie 40 – 50 min. Tikrinam mediniu pagaliuku.

Gerai atvėsiname ir leidžiame pyragui šiek tiek sutvirtėti.


Skanaus ir, o kaip jūs valgote obuolius!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą